Συνέντευξη “εφ όλης της ύλης και εκ βαθέων” του υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Χρίστου Χρίστου, Προέδρου του Ε.ΛΑ.Μ. στον αρθρογράφο της “ΜΑΧΗ – FREE PRESS”, Κωνσταντίνο Α. Δημητριάδη

«Εάν ήμουν Πρόεδρος της Κ.Δ. θα επανατοποθετούσα το Κυπριακό στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής»

Η Εφημερίδα ΜΑΧΗ-FREE PRESS, αποφάσισε στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου που εγκαινιάστηκε έστω και άτυπα, να ζητήσει μια συνέντευξη «Εκ Βαθέων» όλων των υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Κ.Δ. Ήδη ανταποκρίθηκε πρώτος ο υποψήφιος του Ε.ΛΑ.Μ. και Πρόεδρός του, κ. Χρίστος Χρίστου, τον οποίο για αυτόν τον λόγο και επισκέφθηκα στα γραφεία του κόμματός του. Αποδέχθηκε ευμενώς το γεγονός, ότι οι ερωτήσεις δεν είναι προκαθορισμένες, δεν τις γνώριζε προ της συνέντευξης και δεσμεύτηκε να μου απαντηθούν όλες. Αυτός ήταν ο μόνος όρος μου, ενώ ο μόνος όρος από πλευράς του ήταν να μην «κοπεί» ούτε λέξη – πράγμα που και εγώ και η εφημερίδα θα σεβαστούμε!

“Ο κόσμος δεν γνωρίζει «τι είναι το Ε.ΛΑ.Μ.». Έχουμε φάει πολλή λάσπη από τα Μ.Μ.Ε., καθ’ υπόδειξιν όσων φοβούνται μήπως ακουστεί η φωνή μας!”

Με ενδιαφέρον ξεκίνησα λοιπόν τις ερωτήσεις:

Χρίστο, σε ευχαριστώ για την αποδοχή της πρότασης για μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Εγώ ευχαριστώ για την πρόταση της ΜΑΧΗΣ μιας ιστορικής εφημερίδας, να μου πάρει αυτήν την συνέντευξη προκειμένου να μάθει ο Κυπριακός λαός,  τι πραγματικά πρεσβεύουμε και τι εξαγγέλουμε εν όψει των Προεδρικών Εκλογών.

Μπαίνω λοιπόν κατευθείαν στο ψητό που λένε. Τι είναι το Ε.ΛΑ.Μ. και ποιες οι ιδεολογικές του βάσεις;

Το Ε.ΛΑ.Μ. είναι ένα Πατριωτικό Κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 και ήλθε να καλύψει τον χώρο που κάποτε λεγόταν «Εθνικόφρων» και που τα κόμματα που κάποτε τον αντιπροσώπευαν, άλλαξαν άρδην  πολιτική και προσανατολισμό, προσχωρώντας στην λογική ενός Νεοταξικού-Αντεθνικού «ρεαλισμού». Η αλήθεια είναι ότι αυτή η ανάγκη για την δημιουργία του ΕΛΑΜ, δημιουργήθηκε το 1996, με τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού, εκεί που φάνηκε το «έλλειμμα» Εθνικής Αξιοπρέπειας. Και μετά την άρνηση του Κυπριακού λαού να δεχθεί το «Σχέδιο Ανάν», φάνηκε ότι έπρεπε να υπάρξει ένας πολιτικός φορέας να αντισταθεί, σε περίπτωση που οι υποστηριχτές του επανέρχονταν, όπως και επανήλθαν.

Αυτό που αναφέρεις έχει σχέση και με το Εθνικό Θέμα και με το πώς το αντιμετωπίζουμε ως Κράτος. Όμως δεν είναι μόνο αυτός ο ιδεολογικός προσανατολισμός του Ε.ΛΑ.Μ. έτσι; Γιατί οι περισσότεροι Κύπριοι πολίτες, σας θεωρούν μόνο ένα κόμμα «ακραίο» που ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το Εθνικό θέμα, με αναφορές στην ιστορία του αντι-Αποικιακού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.. Μόνο με αυτό ασχολείστε;

Για το «ακραίοι» θα μιλήσω άλλη φορά, δηλαδή ποιος «είναι ακραίος» και τι σημαίνει «ακραίος». Λοιπόν είναι καλή ευκαιρία να πούμε 2-3 πράγματα για εμάς και τις θέσεις μας σε όλα τα θέματα, πέραν αυτών που αφορούν το Εθνικό θέμα. Ας ξεκινήσουμε από εμένα πρώτα από όλα, σαν άτομο, για να έλθουμε και στο ΕΛΑΜ.

Θα σε ρωτούσα αμέσως μετά για αυτό. Αλλά μιας και το ξεκίνησες, πες μου, ποιος είναι ο Χρίστος Χρίστου;

Αν και δεν μου αρέσει να μιλώ για εμένα, θα πρέπει όλοι όσοι ακούν τα μύρια όσα για τον Χρίστο Χρίστου, να ξέρουν ποιος είμαι. Λοιπόν είμαι ένας 37χρονος Έλληνας, Κύπριος στην καταγωγή, που προέρχομαι από μια Αγροτική οικογένεια, όπως μεγάλο κομμάτι του Κυπριακού λαού. Αγρότης ο πατέρας μου, γεωργός, που δούλευε την λατρευτή Κυπριακή γη. Και με έμαθε και μένα να αγαπώ την γη μας και τον λαό μας. Πάντα δούλευε, μόχθησε και με σπούδασε Τεχνολόγο – Ακτινολόγο. Και εγώ αφού σπούδασα στην Αθήνα, ήλθα στον τόπο μου και εργάσθηκα ως Τεχνολόγος – Ακτινολόγος στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας, μέχρι που εξελέγην Βουλευτής, οπότε παραιτήθηκα, λόγω του ασυμβίβαστου. Δεν υπήρξα «γόνος» Πολιτικών, δεν υπήρξα «παιδί» της «οικονομικής ολιγαρχίας» όπως λέει και το ΑΚΕΛ (σ.σ. γελάει), δεν υπήρξα «κολλητός της εκάστοτε εξουσίας»! Ένας απλός νέος της Κυπριακής κοινωνίας είμαι, που μεγάλωσα με τις Ελληνο-Ορθόδοξες Αρχές, όπως και τα περισσότερα στελέχη μας, αλλά και ο κόσμος που μας ψήφισε και μας έβαλε στο Κοινοβούλιο. Γιατί αυτός που μας ψήφισε κε Δημητριάδη είναι ο απλός λαός, ο αγωνιστής της ζωής.

Αυτό προϋποθέτει ύπαρξη θέσεων υπέρ των κοινωνικά ασθενών τάξεων. Μπορείς να μου αναφέρεις τα κυριώτερα σημεία των θέσεων σας για τους «κοινωνικά ασθενείς» συμπατριώτες σου;

Σε ότι αφορά την οικονομική και κοινωνική πολιτική το ΔΗ.ΣΥ. και το ΔΗ.ΚΟ. είναι απόλυτα ταυτισμένοι. Πιστεύουν και ψηφίζουν μαζί όλα τα νομοσχέδια οικονομικού περιεχομένου. Από πλευράς ΑΚΕΛ όλοι ξέρουμε τις απόψεις τους, που απηχούν σε μια εποχή που το ρολόϊ έχει σταματήσει πριν 100 χρόνια και η προτάσεις τους κανένα πρόβλημα δεν λύνουν, αντίθετα λειτουργούν διχαστικά με τους ταξικούς διαχωρισμούς, σε μια κοινωνία που πρέπει να τρέξει μπροστά. Εμείς λοιπόν, έχουμε επικεντρωθεί σε μια οικονομική πορεία, με ένα πακέτο προτάσεων που θα έχει αφετηρία την κοινωνία, δηλαδή τον χειμαζόμενο από την κρίση πολίτη, προσπαθώντας με την εφαρμογή του να λυθούν οι παθογένειες που υπάρχουν. Και ξεκινάμε με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα δάνεια που πήρε κάποιος όταν ήταν εργαζόμενος και που έπαψαν να εξυπηρετούνται από την στιγμή που λόγω της κρίσης έμεινε άνεργος. Και πολλοί είναι σε αυτήν την κατηγορία και μάλιστα μακροχρόνια άνεργοι. Λοιπόν σε αυτούς, οι τόκοι των δανείων, τα κατέστησαν «μη εξυπηρετούμενα». Ζητάμε λοιπόν ευθέως «κούρεμα». Κούρεμα τόκων. Έτσι ώστε να κάνει μια αναδιάρθρωση με πολύ μικρές δόσεις και να αρχίζει να πληρώνει, ώστε και οι Τράπεζες να αρχίζουν να εισπράττουν και η Κοινωνία να ανασάνει από τον ρόγχο της απειλής των πλειστηριασμών. Το ίδιο υποστηρίζουμε και για όσους υπέστησαν το «κούρεμα καταθέσεων», πριν σχεδόν πέντε χρόνια, μέσω μιας πολιτικής αφορολογήτου, για όσους ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Στο κάτω κάτω της γραφής δεν φταίει ο απλός πολίτης που έχασε όλες τις οικονομίες του, αν το Κράτος δεν έκανε σωστά την δουλειά του, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του. Δεν φταίει ο απλός πολίτης που έχασε ότι είχε αποταμιεύσει μια ζωή, επειδή κανείς από το Κράτος δεν είχε αντιληφθεί τι “party” έκαναν οι Τραπεζίτες και ταυτόχρονα ο Κεντρικός Τραπεζίτης ή κοιμόταν «τον ύπνο του δικαίου» ή δεν ξεσκέπασε τις παρανομίες τους. Αυτός ο πολίτης λοιπόν πρέπει να προστατευθεί και να βοηθηθεί. Οι Πολυεθνικές αναπλήρωσαν «την χασούρα» τους, σε μερικούς μήνες. Ο απλός πολίτης από εκείνη την «μαύρη» ημέρα, δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι», είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε υπάλληλος, είτε συνταξιούχος.

Και θα πρέπει να τονίσω μιας και υπονοώ και σκάνδαλα, να νομοθετηθεί, ότι όποιος «άπλωσε χέρι» στο Δημόσιο χρήμα ή έγινε αιτία να χαθούν χρήματα από τα ταμεία του Κράτους, να υποχρεώνεται πέραν των ποινικών και διοικητικών κυρώσεων που θα υποστεί, να επιστρέφει τα «κλοπιμαία» και σε περίπτωση αδυναμίας του, να του δημεύεται όλη η κινητή ή ακίνητη περιουσία του, ακόμα και αυτήν την οποία μεταβίβασε, προφανώς δόλια, σε άτομα της οικογένειάς του.

Πέραν από αυτήν την θέση που ενδεικτικά μου ανέφερες, το Οικονομικό Πρόγραμμα του κόμματος σας θα προβλέπει και προτάσεις λύσεων για όλο το ευρύ φάσμα της Κυπριακής Οικονομίας. Έτσι δεν είναι;

Φυσικά. Στα Συλλογικά μας Όργανα επεξεργαστήκαμε κάθε τομέα της Οικονομίας και στο Οικονομικό μας Πρόγραμμα θα αναφερθούμε αναλυτικά. Γιατί εμείς την ανάπτυξη στην Κύπρο και κατά συνέπεια την πτώση της ανεργίας δεν θα την φέρουμε με εργοτάξια που κατασκευάζουν Τζαμιά και Μουσουλμανικά Τεμένη. Ούτε δεχόμενοι εκβιασμούς από μεγιστάνες άλλων χωρών, που θα πιέζουν  να υποκύψουμε  εμείς σαν Κ.Δ. στις ορέξεις τους. Πιστεύουμε στον Κύπριο επιχειρηματία. Μπορούμε να φέρουμε και ξένους Επενδυτές, με «σωστούς και γνωστούς εκ προοιμίου τους κανόνες του παιγνιδιού». Και θα το κάνουμε, αν ο Λαός το θελήσει. Επίσης στο Πρόγραμμά μας υπάρχει η πρότασή μας για την Παραγωγή, την Εργασία, τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις κλπ, έτσι ώστε ο Λαός μας να νιώσει ότι πατάει γερά στα πόδια του, μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και του «γίγνεσθαι» της Ε.Ε. Μην ξεχνάμε το μεγάλο όπλο της Οικονομίας μας, τους Υδρογονάνθρακες και τις συμμαχίες και προοπτικές που αυτοί δημιουργούν.

Σε ότι αφορά το Εθνικό θέμα λίγο πολύ ξέρουμε τις θέσεις σας. Έχεις να προσθέσεις κάτι ακόμα;

Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι είμαστε εναντίον οποιασδήποτε μορφής Ομοσπονδίας. Το Κυπριακό Κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία και ενιαία. Έτσι ήταν πάντα «το σπίτι μας» μέχρι το 1974, όπου ένας «κακός γείτονας» μπήκε και έκανε κατάληψη σε ένα κομμάτι του, βρίσκοντας μας σε αδυναμία για πολλούς και διαφόρους λόγους να μην του το επιτρέψουμε – είναι άλλη συζήτηση αυτή. Έχουμε δηλαδή κατάληψη ενός μέρους του σπιτιού μας, με βία και παράνομα. Δεν χωρίστηκε τίποτα για να ενωθεί. Όσο εμμένουμε στην φράση «επανένωση» που χρησιμοποιεί το ΔΗΣΑΚΕΛ, βγάζουμε τα μάτια μας. Ούτε επίτηδες να το έκαναν. Βαριά κουβέντα αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κλείνουν τα αυτιά τους σε ότι τους λένε Αναλυτές, Στρατιωτικοί, Διπλωμάτες και πάνε να κάνουν του κεφαλιού τους. Ούτε μπορούμε να ακολουθήσουμε μια θολή λογική που μιλάει για μια Δ.Δ.Ο. σε σωστές βάσεις, όπως ευαγγελίζονται οι άλλοι ανθυποψήφιοι μου. Δεν υπάρχουν σωστές βάσεις σε μια Δ.Δ.Ο. Τέλος. Εμείς επιμένουμε «επιστροφή στο συνολικό καθεστώς προ του 1974 και συνομιλίες για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέσα στην ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τίποτα άλλο. Ούτε αδελφοποιήσεις, ούτε παζάρια για περιουσίες! Η Κυπριακή Δημοκρατία ως μοναδική Κρατική θεσμική οντότητα σε αυτήν την φάση πρέπει να διατηρηθεί πάσει θυσία.

Προτελευταία ερώτηση.  Τι θα κάνετε την δεύτερη Κυριακή σε περίπτωση που δεν θα είστε ο ένας από τους δύο μονομάχους;

Εμείς θα το παλέψουμε, όπως κάνουμε πάντα. Ανέβασαν το όριο της εισόδου ενός κόμματος στην Βουλή με τον Εκλογικό Νόμο από 1,8 % σε 3,6%, προκειμένου να μείνουμε έξω και εμείς τους απογοητεύσαμε. Έτσι και τώρα! Σε κάθε περίπτωση πάντως, για μας προέχει η «πρώτη Κυριακή», όπως και η τρίτη, η τέταρτη κ.ο.κ.  Όπως και να έχει θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση των Συλλογικών μας Οργάνων, όταν θα έλθει η ώρα.

Και η τελευταία ερώτησή μου: Τι απαντάς σε όλους αυτούς που σας αναφέρουν ως νεοναζί.

Είναι ξεκάθαρο γιατί το κάνουν. Για να μας κλείσουν το στόμα. Να μην ακούει ο λαός τον λόγο μας. Για να έχουν μια δικαιολογία να μας απαξιώνουν και να μας έχουν αποκλεισμένους από τα ΜΜΕ. Ακούσατε να κάνουμε εμείς προπαγάνδα για τους ναζί; Είδατε σε καμιά συγκέντρωσή μας καμιά σβάστικα, πέραν από την Ελληνική σημαία;

Αγαπητέ Χρίστο, σε ευχαριστώ και καλή επιτυχία.

Εγώ ευχαριστώ για το βήμα που μου έδωσε η εφημερίδα σας.