Παραθέτουμε ένα πολύ ενδιαφέρον crash test μεταξύ των 5 υποψηφίων και μεταξύ αυτών και του υποψηφίου για την προεδρία, βουλευτή και προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, Χρίστου Χρίστου.

Πέντε υποψήφιοι Πρόεδροι που υποστηρίζονται από κοινοβουλευτικά κόμματα, 10 +2 ερωτήσεις σε θέματα ταμπού, από αυτά που δεν θα δείτε ενταγμένα σε προεκλογικά προγράμματα και εξαγγελίες. Ρήτρα οι απαντήσεις να είναι μονολεκτικές. «Υπέρ» ή «κατά», «ναι» ή «όχι».
Ο «Π», μετά το επιτυχές εγχείρημα προ των προεδρικών εκλογών του 2013, με τις απαντήσεις των τριών τότε υποψηφίων (που διεκδικούν ξανά) να συζητιούνται μέχρι σήμερα, επανέρχεται με νέο crash test για να εκμαιεύσει απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και ξεκινούν σαφώς από την τσέπη τους, την οικογενειακή τους κατάσταση και την υγεία τους και οδηγούν στο τραπέζι τους, για να καταλήξουν στο κρεβάτι τους. Η επιλογή της μονολεκτικής απάντησης, παρότι δόθηκε το δικαίωμα επεξηγήσεων, εδράζεται στο γεγονός ότι μια γενικόλογη απάντηση προς ικανοποίηση και τέρψη όλων των ψηφοφόρων αλλά και για να μην πληγούν μεγάλα συμφέροντα ή ακόμη και η Εκκλησία δεν μπορεί να έχει θέση στον σύγχρονο δημόσιο πολιτικό διάλογο. Την ίδια ώρα δίνεται η ευκαιρία στον κόσμο να ψυχογραφήσει τους πέντε υποψηφίους. Να σκιαγραφήσει τον χαρακτήρα τους, που ενδεχομένως να μην αφήνεται να φανερωθεί μέσα από αοριστολογίες για το Κυπριακό και την οικονομία. Από τις σημερινές απαντήσεις μπορεί να διαπιστώσει κανείς, αναλόγως πάντοτε των δικών του πιστεύω, ποιος από τους πέντε οπισθοδρομεί, ποιος επιδιώκει αλλαγές, ποιος λαϊκίζει, ποιος είναι ειλικρινής και ποιος θα μείνει μόνο στις υποσχέσεις.

Σύμφωνοι μόνο σε δύο
Ο πίνακας που ετοιμάσαμε διευκολύνει τον αναγνώστη να ελέγξει οριζόντια και κάθετα τις απαντήσεις των πέντε υποψηφίων (παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά) και έτσι να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Αν κάτι διαπιστώνεται είναι οι πιο προοδευτικές απαντήσεις του κ. Στ. Μαλά συγκριτικά με την προηγούμενη φορά αλλά και το γεγονός ότι σε κανένα από τα ερωτήματα δεν υπάρχει ομοφωνία πλην αυτών που αφορούν καταθέσεις των υποψηφίων σε λογαριασμούς στο εξωτερικό ή επενδύσεις σε φορολογικούς παραδείσους. Όλοι είναι αρνητικοί και καταγράφεται. Καταγράφεται επίσης πως πλην του νυν Προέδρου όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι τάσσονται κατά της λειτουργίας των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές. Όλοι πλην του κ. Μαλά θεωρούν ότι το κράτος πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλει 6,14 εκατ. ευρώ τον χρόνο για μισθούς ιερέων υπαίθρου. Όλοι πλην του κ. Χρίστου, υποψηφίου του ΕΛΑΜ, τάσσονται –κάποιοι υπό προϋποθέσεις– υπέρ της ευθανασίας, της αποποινικοποίησης των αμβλώσεων, της νομικής αναγνώρισης φύλου, της πολιτικής κηδείας και του υποχρεωτικού εμβολιασμού παιδιών ενώ ο μόνος που δεν διστάζει να πει ευθαρσώς ότι θα διορίζει και συνταξιούχους σε θέσεις αξιωματούχων, αν το αξίζουν, είναι ο κ. Παπαδόπουλος που τάσσεται κατά της ηλικιακής διάκρισης. Ευθαρσώς κατά της υιοθέτησης παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια πλην του κ. Χρίστου είναι και ο Γ. Λιλλήκας εξηγώντας γιατί.

Οι ερωτήσεις
Η επιλογή των ερωτήσεων έγινε μετά από μελέτη μηνών, ικανοποιώντας διάφορες θεματικές ενότητες. Για παράδειγμα πριν από πέντε χρόνια οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν κατά πόσο είναι υπέρ ή κατά του συμφώνου συμβίωσης. Με τη νομική ρύθμιση για το θέμα, σε αυτήν την προεκλογική περίοδο προχωράμε στο επόμενο βήμα και στην υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ενώ μετά την πρόσφατη επεισοδιακή ψήφιση νόμου για τη νομική αναγνώριση φύλου στην Ελλάδα το θέμα ανοίγει προς συζήτηση αλλά και ετοιμασία νομοθεσίας και στη δική μας χώρα.
Όμοια και με την καύση νεκρών. Πλέον υπάρχει νόμος που επιτρέπει την καύση πλην όμως λόγω απαγορευτικού κόστους δεν έχουν ακόμη λειτουργήσει αποτεφρωτήρες. Εν αναμονή των αποτεφρωτήρων πώς τοποθετούνται οι υποψήφιοι στο δικαίωμα για πολιτική κηδεία, κάτι αντίστοιχο με τον πολιτικό γάμο; Πώς επιπροσθέτως τοποθετούνται στο δικαίωμα του ασθενή, στα τελικά στάδια επώδυνης ασθένειας, να φύγει με αξιοπρέπεια με την επιλογή της ιατρικώς υποβοηθούμενης ευθανασίας;
Την ίδια ώρα μπορεί πλέον οι διαμαρτυρίες και η κριτική της αντιπολίτευσης να έχουν κοπάσει, ωστόσο η λειτουργία των γενικών καταστημάτων τις Κυριακές, με απόφαση της υφιστάμενης κυβέρνησης, ήταν ένα θέμα που απασχόλησε έντονα τη χώρα μας συνεπώς δεν θα μπορούσε παρά να ερωτηθούν όλοι οι υποψήφιοι για το τι προτίθενται να πράξουν για το φλέγον αυτό θέμα σε περίπτωση που εκλεγούν. Στην περίπτωση του κ. Αναστασιάδη κατά πόσον θα αναθεωρήσει αν επανεκλεγεί. Όσον αφορά τη νομιμοποίηση των οικειοθελών αμβλώσεων υπάρχει από το 2015 κατατεθειμένη πρόταση νόμου στη Βουλή την οποία υπογράφουν βουλευτές από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα, πλην όμως δεν συζητήθηκε ποτέ. Γιατί αφού με απλά μαθηματικά θα μπορούσε να είχε ήδη ψηφιστεί κατά πλειοψηφία; Σε συρτάρι της Βουλής σκονίζεται και το νομοσχέδιο για τη νομική ρύθμιση της συμφωνίας που υπέγραψε το 1971 ο Αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος Μακάριος (με τον εαυτό του) για τη μεταβίβαση εκκλησιαστικής γης στο κράτος με υποχρέωση του δεύτερου να καταβάλλει μέρος του μισθού των ιερέων (674,82 ευρώ) σε πάνω από 700 ιερείς «υπαίθρου». Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας τηρείται από την πρώτη στιγμή, ωστόσο η μεταβίβαση ακόμη να γίνει.
Στο μεταξύ λόγω του παγκόσμιου αντιεμβολιαστικού κινήματος που ολοένα και μεγαλώνει επίκαιρη είναι και η ερώτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό παιδιών. Όσον αφορά τη θήρευση αμπελοπουλιών όλοι γινόμαστε μάρτυρες του τι συμβαίνει και πώς η νομοθετική εξουσία χειρίζεται το όλο θέμα. Τέλος και επειδή τα… λεφτά είναι πολλά θεωρήσαμε χρήσιμο να καταγράψουμε, για να υπάρχει επίσημα κατατεθειμένη, τη θέση των υποψηφίων για τους φορολογικούς παραδείσους.

Χρίστου: Επιλογή των γονιών ο εμβολιασμός παιδιών
Η Κύπρος δεν είναι κράτος άθρησκων
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει ζωή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είναι η θέση του υποψήφιου Προέδρου Χρίστου Χρίστου, ο οποίος τάσσεται τόσο κατά της νομιμοποίησης της ευθανασίας όσο και κατά της νομιμοποίησης των οικειοθελών αμβλώσεων. Όσον αφορά τις αμβλώσεις, παρέπεμψε στον ποινικό κώδικα όσον αφορά το κάτω υπό ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει άμβλωση (κατόπιν βιασμού), προσθέτοντας ότι εκεί που πρέπει να εστιάσει η πολιτεία είναι στην πρόληψη, μέσω της εκπαίδευσης με το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για να μην χρειάζεται καμιά γυναίκα να μπαίνει σε τέτοιο δίλημμα. «Η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος άθρησκων, είναι κράτος που έχει και εθνική και θρησκευτική ταυτότητα», σημειώνει, για να εξηγήσει γιατί είναι κατά της πολιτικής κηδείας. Σε σχέση με τους εμβολιασμούς παιδιών, ο κ. Χρίστου θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνει προαιρετικό μέτρο. Προερχόμενος από τον τομέα της υγείας, σημειώνει πως πρέπει να είναι επιλογή των γονιών αφότου ενημερωθούν για τους κινδύνους και τυχόν παρενέργειες από τους παιδίατρους (π.χ. αντίδραση σε αλλεργία). «Η Κυριακή πρέπει να δοθεί πίσω στον κόσμο για ξεκούραση, έτσι κι αλλιώς τους μόνους που εξυπηρετεί είναι τους μεγαλοεπιχειρηματίες», σημειώνει ο κ. Χρίστου, ο οποίος τάσσεται υπέρ της θήρευσης αμπελοπουλιών με την παραδοσιακή μέθοδο των ξόβεργων, όχι όμως της μαζικής. Όσον αφορά τον διορισμό συνταξιούχων, τάσσεται κατά θεωρώντας ότι υπάρχουν αρκετοί νέοι ταλαντούχοι «οι οποίοι πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν».

Πηγή