Ξεθάρρεψαν οι Τούρκοι μετά τις επισκέψεις και κάνουν την μία δήλωση μετά την άλλη με επίκεντρο το Κυπριακό.

Μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης απαντούσε ερωτήσεις ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσιού, δείχνοντας για ακόμα μία φορά το εριστικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, δήλωσε «από τις βασικές προτεραιότητες της Τουρκίας είναι να βρεθεί το συντομότερο δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό το οποίο συνεχίζεται για 50 χρόνια. Προς αυτή τη κατεύθυνση καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια με την ‘’ΤΔΒΚ’’. Ωστόσο η Ε/κ πλευρά δεν έχει επιδείξει την πολιτική της βούληση προς αυτή την κατεύθυνση. Για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο νησί δεν υπήρξε ακόμη αποτέλεσμα στις προσπάθειες οι οποίες συνεχίζονται. Η τουρκική πλευρά ήταν εποικοδομητική σε αυτό το θέμα και αποδέχτηκε την φόρμουλα την οποία πρότειναν τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη εγκρίνει το κοινό κείμενο για το οποίο έγιναν εργασίες. Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο θα δημιουργήσει θετική δυναμική για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι σημαντικό όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές να κινηθούν σε αυτό το πνεύμα και να στηρίξουν τις προσπάθειες των Τ/’’κ’’ για ειρήνη».

Από την άλλη ο ‘’υπουργός’’ εξωτερικών των κατεχομένων, Οζντίλ Ναμί, δηλώνει «παίρνοντας μάθημα από το παρελθόν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια νέα Κύπρο. Μια λύση στο Κυπριακό θα είναι υποβοηθητική για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων και στις δύο κοινότητες». Και συνεχίζει δίνοντας τα εύσημα στους Τούρκους προσθέτοντας ότι χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας ο δίκαιος αγώνας(!) των Τ/’’κ’’ δεν θα ήταν εφικτό να εξηγηθεί επαρκώς στη διεθνή κοινότητα.Φυσικά, ο συνομιλητής του δεν θα μπορούσε να μείνει σιωπηλός κι έτσι ”πρόεδρος” της τ/’’κ’’ συντεχνίας KamuSen, Μεχμέτ Οζκαρντάς είπε ότι μια λύση είναι αναγκαιότητα για τους Τ/’’κ’’, τους Ε/κ, τις εγγυήτριες δυνάμεις και την περιοχή, προσθέτοντας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Κύπρο έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το Κυπριακό.Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Μ. Οζκαρντάς τόνισε πως έναντι της πεισματάρικης E/κ πλευράς και της προσπάθειάς της να γίνει αποδεκτή η δική της κυριαρχία, οι Τ/’’κ’’ δεν τίθεται θέμα να περιμένουν άλλα 40 χρόνια και βρίσκονται εναλλακτικά σχέδια.

Εριστικοί αλλά ειλικρινείς οι Τούρκοι δηλώνουν με κάθε μέσο και κάθε τρόπο πως στοχεύουν εξίσου στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου μιας και αυτό θα επέλυε τα οικονομικά τους προβλήματα.

Ελπίζουμε σύντομα η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα καθήκοντα της και να αναλάβει το ρόλο που πρέπει θέτοντας όρια στις ορέξεις της Τουρκίας. Το ξεπούλημα της Κύπρου ΔΕΝ θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα που μας μαστίζουν!