Τις τελευταίες ημέρες η αντιπαράθεση με χρήση όπλων μεταξύ τουρκικών σωμάτων ασφαλείας και Κούρδων του PKK έχει ενταθεί σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Η αντιπαράθεση αυτή έχει κατά πολύ ξεπεράσει τα όρια της απλής βίας μεταξύ των εμπλεκομένων, πλέον σε ορισμένες πόλεις των κουρδικών επαρχιών οι οδομαχίες έχουν τον χαρακτήρα εμφυλίου πολέμου.

Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας εισβάλλουν με τεθωρακισμένα σε πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας και βομβαρδίζουν γειτονιές όπου ζουν Κούρδοι. Οι μαχητές του κουρδικού κόμματος PKK υπερασπίζονται με φορητά όπλα τις γειτονιές τους, ενώ από τα γειτονικά υψώματα των πόλεων βάλλουν με όλμους εναντίον των Τούρκων. Ήδη το PKK μετακινεί τους μαχητές του από τις ορεινές παραμεθόριες περιοχές Τουρκίας-Ιράκ προς τις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας δημιουργώντας υβριδικές μονάδες που αποτελούνται από ορεσίβιους μαχητές και νέους σε ηλικία πολιτοφύλακες των πόλεων.

Στις πόλεις Ντιγιαρμπακίρ, Τσιζρέ, Σιλόπη, Σιρνάκ, Νουσιαγμπίν, Γιουκσέκοβα, Σεμντινλί σύμφωνα με πληροφορίες διεξάγονται τις τελευταίες δέκα ημέρες οδομαχίες, ενώ ο άμαχος πληθυσμός αυτών των πόλεων απομακρύνεται προς ασφαλέστερες περιοχές. Το PKK με ανακοίνωση του προτρέπει τους κατοίκους να απομακρυνθούν, τονίζοντας ότι εντός ολίγων εικοσιτετραώρων αναμένεται μαζική επίθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με τεθωρακισμένα και βαρύ οπλισμό. Η κυβέρνηση της Άγκυρας έχει αποφασίσει, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, να τηρήσει σκληρή στάση και να εξολοθρεύσει τους «τρομοκράτες» Κούρδους.

Το θέμα είναι πως θα αντιδράσει το PKK, καθώς μια μαζική τουρκική επίθεση είναι προ των πυλών. Θα οπισθοχωρήσει προς τα βουνά των συνόρων Ιράκ, όπως έπραξε πολλές φορές στο παρελθόν, ή θα μείνει και θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στις πόλεις; Οι υβριδικές δυνάμεις του PKK που αποτελούνται από εμπειρότατους μαχητές των βουνών και νέους πολιτοφύλακες είναι εφοδιασμένες με αντιαρματικά όπλα όπως Milan, Kornet και TOW και φορητούς πυραύλους εδάφους-αέρος, δηλαδή όπλα με τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν με σχετική επάρκεια τα τουρκικά άρματα και τις αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Εάν το PKK παραμείνει στις πόλεις για να πολεμήσει, τότε είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο στις νοτιοανατολικές της επαρχίες με αποτέλεσμα τεράστια ζημία στην οικονομία της, που θα προστεθεί σε αυτήν του ρωσικού εμπάργκο, αλλά και με αμφίρροπο αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης. Οι Κούρδοι, άνδρες και γυναίκες, έχουν αποδείξει ότι είναι γενναίοι μαχητές και έτοιμοι να θυσιαστούν για τα πάτρια εδάφη τους που έχουν καταλάβει οι Τούρκοι. Εάν οι Κούρδοι παραμείνουν στις πόλεις για να αγωνιστούν τότε είναι βέβαιο ότι θα επεκτείνουν την δραστηριότητα τους με βομβιστικές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους μητροπολιτικών κέντρων της δυτικής Τουρκίας, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την Άγκυρα.

Η κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου έχει προφανώς αποφασίσει να λύσει το κουρδικό της πρόβλημα με στρατιωτικές μεθόδους και όχι πολιτικές. Έστω αν καταφέρει να λύσει το πρόβλημα στρατιωτικά, τα μεθεόρτια θα είναι για την κοινωνία και την οικονομία δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Είναι βέβαιο ότι μια στρατιωτική νίκη έναντι των Κούρδων στο εσωτερικό μέτωπο δεν μπορεί να εξασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη ειρήνη με το 20% περίπου του πληθυσμού της Τουρκίας.

Γ. Λιναρδής