Ένας εκ των τριηραρχών του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ολόκληρος Ελληνισμός σαν ένα σώμα και μια ψυχή ακολούθησε τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία της Ασίας. Κάθε πόλη της Ελλάδας είχε στρατιώτες ή επιστήμονες που εξερευνούσαν τα φυτά, τα ζώα και την γεωγραφία της κάθε περιοχής, καθώς και ό,τι άλλο ήταν άξιο καταγραφής. Ανάμεσα στο πλήθος αυτών των ανθρώπων ήταν και ο Ανδροσθένης από την Θάσο.

Η Θάσος ήταν αποικία της Πάρου στις βόρειες ακτές του Αιγαίου και από πολύ νωρίς είχε γίνει μια ισχυρή πόλη κράτος που ήλεγχε τα παράλια της ανατολικής Μακεδονίας και μέρος της Θράκης. Ο Ανδροσθένης από την αρχή της εκστρατείας κατάλαβε πως θα μπορούσαν να γίνουν ανακαλύψεις σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών. Από νωρίς ασχολήθηκε με τις επιστήμες, την γεωγραφία και την  χαρτογραφία. Το 326 π.Χ. ήταν ένας από τους 33 τριήραρχους (αρχηγοί στόλου) που είχαν υπό την εποπτεία τους την κατασκευή του  στόλου για τον διάπλου του Υδάσπη και του Ινδού ποταμού, καθώς και των παραποτάμων του. 

Από τους 33 τριήραρχους οι 24 ήταν Μακεδόνες, οι 8  Έλληνες από άλλες περιοχές και μονάχα ένας Πέρσης. Κατασκευάστηκαν 1.000-2.000 πλοία και πλοιάρια, ενώ από αυτά τα 80 ήταν τριακόντοροι (πολεμικός τύπος πλοίου με 30 κουπιά), άλλα για την μεταφορά ίππων και εφοδίων.

Ο Ανδροσθένης καθοδηγούσε τους στρατιώτες και τους άλλους τεχνίτες πώς να κατασκευάσουν τα πλοία. Ο Ανδροσθένης άλλωστε γνώριζε πολύ καλά ό,τι αφορούσε τα πλοία, μιας και η Θάσος ήταν θαλασσοκράτειρα. Αρχηγός όλης της αποστολής ήταν ο Νέαρχος ο Κρης από την Αμφίπολη της Μακεδονίας.

Μετά από μήνες μαχών και κακουχιών, ο Ανδροσθένης και οι άνδρες του έφτασαν επιτέλους στις εκβολές του Ινδού ποταμού αντικρίζοντας για πρώτη φορά τις ακτές του Ινδικού ωκεανού. Από εκεί μαζί με τον Νέαρχο  το 325 π.Χ. και ύστερα από εντολές που έλαβαν από τον Μέγα Αλεξάνδρο περιέπλευσαν τις ακτές από τις εκβολές του Ινδού ποταμού μέχρι και τις εκβολές του Ευφράτη. Μετά από 80 ημέρες από το ξεκίνημα του ταξιδιού είχαν φτάσει στην Αρμόζεια (στενά του Ορμούζ στην είσοδο του περσικού κόλπου), ενώ περιέγραψε και τις ακτές του Ινδικού ωκεανού. 

Μετά από τις ταλαιπωρίες του ταξιδιού έλαβε εντολή από τον Μεγάλο στρατηλάτη να εξερευνήσει τις ακτές της Αραβικής χερσονήσου, μιας και ήθελε να την κατακτήσει μαθαίνοντας για τον πλούτο των μπαχαρικών που παρήγαγε και των καλών λιμένων που είχε. Ο Ανδροσθένης ξεκίνησε αμέσως με το πλήρωμά του την εξερεύνηση των δυτικών ακτών του περσικού κόλπου, καταγράφοντας την χλωρίδα και την πανίδα των ακτών, καθώς και για το αν υπήρχαν μέρη για να χτιστούν καινούργιες πόλεις. Ο Ανδροσθένης έφτασε μέχρι την νήσο Τύλο, νησί στο σημερινό Μπαχρέϊν, όπου έκανε πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την χλωρίδα του νησιού. Εκεί έγραψε μετά τις εξερευνήσεις τους το έργο «Περίπλου Ινδικής». Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε κάτι άλλο για την ζωή και το έργο του Ανδροσθένη ούτε για το πού και πώς πότε πέθανε. 

ΠΗΓΗ