Την ισχυρή οικονομική στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην οριστική διχοτόμηση της Κύπρου επιβεβαίωσε ο εμπορικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, λόρδος Ντέιτον, στη Βουλή των Λόρδων.

Ο λόρδος Ντέιτον σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το ποσοστό βοήθειας στην τουρκο”κυπριακή” “κοινότητα” τα τελευταία πέντε χρόνια δεν δίστασε να δηλώσει ευθαρσώς πως το Ηνωμένο Βασίλειο εκτελεί χρέη νταντάς προς τα κατεχόμενα.

Συγκεκριμένα επισήμανε πως κατά την τελευταία πενταετία επενδύθηκαν χρήματα από την Βρετανία για να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς κατεχομένων ούτως ώστε να επιτευχθεί και να εφαρμοστεί συνολική διευθέτηση του κυπριακού.

Εκτός των οικονομικών παροχών η συνεργασία περιλάμβανε εκπαίδευση και ανάπτυξη ικανοτήτων σ ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οδική ασφάλεια έως την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού.

Για την περίοδο 2006 – 2012 ο προϋπολογισμός του προγράμματος βοήθειας της Ε.Ε. για τους τουρκο”κύπριους” ανήλθε στα €310.650.000 και το μερίδιο συμμετοχής της Βρετανίας υπολογίζεται στο ποσοστό του 12,5% κατά το έτος 2013.

Δηλώσεις που έρχονται να τονίσουν για ακόμα μία φορά πως στην Κύπρο του μνημονίου κι εν καιρώ λιμοκτονίας του κυπριακού λαού γίνονται ανεκτές οι απέλπιδες προσπάθειες κάποιων να εξανθρωπίσουν τους Τούρκους αδερφούς τους, σπαταλώντας υψηλά κονδύλια για τα αυτονόητα.