Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, του κυβερνώντος κόμματος δηλαδή, δήλωσε σήμερα ότι ξέρει ότι η Τουρκία απειλεί την Κύπρο, αλλά μόνο μέσα από τον διάλογο υπάρχει ελπίδα για λύση. Με λίγα λόγια είναι σαν να σε δέρνει  κάποιος να πέφτεις να σηκώνεσαι και να του λες κάτσε να μιλήσουμε και μετά να σε ξαναδέρνει, να σε ξαναδέρνει και πάει λέγοντας χωρίς ίχνος αυτοάμυνας. Διότι δεν είναι θέμα να σηκώσεις και εσύ χέρι να κτυπήσεις, αλλά ας είναι για τα μάτια του κόσμου μια κίνηση αυτοάμυνας δεν θα έβλαπτε. Διότι αυτό συμβαίνει με την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Το θέμα είναι ότι και εμείς αυτομαστιγωνόμαστε με τις νουθεσίες των δήθεν μεγάλων κομμάτων μας διότι το ξύλο που τρώμε ίσως να μην μας φτάνει.

Από πλευράς Τουρκίας οι απειλές προς τον ελληνισμό δεν έχουν σταματημό. Πρόσφατα ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Γιγίτ Μπουλούτ ανέφερε ότι τα κατεχόμενα είναι υπερπόντιος νομός της Τουρκίας δήλωση που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τους Τουρκοκύπριους. Έτσι, θέλοντας να τα συμμαζέψει ο ειδικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι: “Οι εκεί αδελφοί μας και φίλοι μας να γνωρίζουν ότι είναι πρώτοι στο μυαλό των Τούρκων και της Τουρκίας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμιά σκέψη για να εγκαταλειφθεί τη “τδβκ”. Εμείς για να προστατεύσουμε την ‘τδβκ’ θυσιάσαμε ήρωες. Επομένως αυτού του είδους οι διαστρεβλώσεις δεν οδηγούν πουθενά”. Δεν νομίζουμε να χρειάζεται μετάφραση για κάτι τέτοιο; Ήταν πολύ κατανοητό όπως επίσης ότι η Τουρκία είναι πλήρως συνδεδεμένη με την “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου”, της οποίας ηγέτης είναι ο Μουσταφά Ακκιντζί. Άρα, με ποιον συνομιλούμε εμείς τελικά; Με τους Τουρκοκύπριους; Με αυτούς που είναι συνδεδεμένοι με την Τουρκία με την χώρα που θυσίασε ήρωες εννοώντας στην εισβολή του 1974 όταν εμείς χάσαμε την μισή μας Πατρίδα και χιλιάδες συνανθρώπους μας;

Στην αντίπερα όχθη, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συνεχίζουν να πιστεύουν σε λύσεις Τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ξεχνώντας βέβαια τι ακριβώς συμπεριφορές τηρεί ο Μουσταφά Ακκιντζί απέναντι στον ελληνισμό της Κύπρου, αλλά και ειδικότερα προς την ίδια την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ