Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πρόσθετο ποσό ύψους 127 εκατομμυρίων ευρώ για το πρόγραμμα ESSN (Emergency Social Safety Net) που αφορά την βοήθεια που δίνει η ΕΕ στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, η νέα χρηματοδότηση αυξάνει την συνολική συνεισφορά της ΕΕ στο πρόγραμμα σε 1.125 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε ότι η ΕΕ τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της Τουρκίας και των προσφύγων. Ανέφερε ότι η νέα χρηματοδότησή θα επιτρέψει σε 1,6 εκατομμύρια πρόσφυγες να ζήσουν με αξιοπρέπεια στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας αποτελεί μια καινοτόμος επιτυχία στην ανθρωπιστική βοήθεια και έχει δώσει σε πολλές οικογένειες την ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα ασφαλές μέλλον μετά που έφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία.

Αυτό που ξέχασε βέβαια να αναφέρει ο επίτροπος, είναι ότι ο πόλεμος στην Συρία έχει τελειώσει, ενώ όσοι έχουν βαπτιστεί ως πρόσφυγες, στο τέλος της ημέρας καταλήγουν στην Κύπρο, είτε με πλοία, είτε με αεροπλάνα και στην συνέχεια οδηγούντε στις ελεύθερες περιοχές.

Συνεχίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το πρόγραμμα ESSN παρέχει στους πρόσφυγες μια μηνιαία οικονομική βοήθεια μέσω ειδικής χρεωστικής κάρτας.

Η κάρτα βοηθά τους πρόσφυγες να ενταχθούν στην τοπική οικονομία και κοινωνία, καθώς πληρώνουν οι ίδιοι για τις βασικές τους ανάγκες, όπως τρόφιμα και ενοίκια.

Φαίνεται πως όλοι αυτοί, ξέχασαν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, που έχει εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι εταίροι μας, για ακόμα μια φορά φαίνονται κατώτεροι των περιστάσεων. Η ρίζα του κακού, όμως, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, είναι η έλλειψη στρατηγικής από την κυπριακή Κυβέρνηση, που έχει καταφέρει μέσα από πολιτικές του ενδοτισμού να υποβαθμίσει το Κυπριακό σε μια δικοινοτική διαφορά, στα μάτια της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα, της διεθνούς κοινότητας.