Την στιγμή που ο Μουσταφά Ακιντζί παγιώνει τις απαράδεκτες θέσεις του για το κυπριακό και τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί εκ νέου τον απανταχού ελληνισμό, ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένει το πράσινο φως για την τελική ημερομηνία διεξαγωγής μιας νέας διεθνούς διάσκεψης που στην ουσία οι προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων οπαδών της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας βρίσκονται στο Ναδίρ.

Μάλιστα, οι τελευταίες  προκλητικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Τουγρούλ Τουρκές, ο οποίος απαίτησε όπως μετά τη λύση παραχωρηθούν οι τέσσερις ελευθερίες εξίσου και για τους Τούρκους πολίτες που διαμένουν στο νησί δημιουργούν νέο ρήγμα στις διαπραγματεύσεις. Εάν προστεθεί και στάση του κατοχικού ηγέτη, που μαζί χέρι-χέρι με τον Ερντογάν δεν φαίνονται πρόθυμοι να συναινέσουν στην κατάργηση των εγγυήσεων και στην πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι διατεθειμένοι να παρουσιάστουν διαλλακτικοί.

Ο εγκάθετος, πάντως, της Τουρκίας στην Κύπρο εξέφρασε την πρόθεση του ιδίου και της Τουρκίας για «προσαρμογή» του συστήματος εγγυήσεων του 1960 στο 2017, ισχυριζόμενος παράλληλα ότι η παραμονή ενός μικρού αριθμού Τούρκων στρατιωτών θα είναι καλό για το νησί. Σε πρόσφατη αποκαλυπτική συνέντευξή του στο τουρκικό CNN, ο Ακιντζί επανέλαβε πως η τ/κ πλευρά δεν επιθυμεί σύστημα εγγυήσεων-ασφάλειας στο οποίο, ενώ η μια πλευρά αισθάνεται ασφάλεια, η άλλη πλευρά να είναι ανήσυχη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραμονή ενός λογικού αριθμού Τούρκων στρατιωτών, μέσω της προσαρμογής του συστήματος των εγγυήσεων, θα βοηθήσει την Κύπρο. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως η παρουσία του στρατού συνδέεται με τη συμφωνία συμμαχίας στην οποία θα καταλήξουν η Τουρκία, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο την άμυνα και την ασφάλεια ενάντια στον εξωτερικό κίνδυνο. «Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε αυτά και η Τουρκία είναι ανοιχτή. Αλλά το πρόβλημα εδώ είναι η έκφραση της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας ‘μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις’», ανέφερε.

Σταθερά διεκδικητικός

Ο Μουσταφά Ακιντζί όσον αφορά στο ζήτημα του εδαφικού, είπε πως η τ/κ πλευρά δεν θα επιστρέψει όλα τα εδάφη που πήρε, ενώ για τους χάρτες της Γενεύης είπε ότι προκειμένου να ισχύουν, πρέπει να έχουν συμφωνηθεί όλα τα άλλα ζητήματα και συγκεκριμένα το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της ασφάλειας των Τ/κ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα των αποζημιώσεων των περιουσιών, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι οι εργασίες του IMF και της Διεθνούς Τράπεζας κάνουν λόγο για ένα ποσό μάξιμουμ 9-10 δις ευρώ. Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές αναφορές, που λένε «η Κύπρος δίδεται, παραχωρείται», ο Ακιντζί είπε ότι «το νησί δεν πάει πουθενά» και πως η τ/κ πλευρά θα πρέπει να επιστρέψει κάποια από τα εδάφη που πήραν από τους Ε/κ, αλλά όχι όλα.
«Εμείς έχουμε πάρει περισσότερο έδαφος από αυτούς, αλλά και τα δικά μας ίσα δικαιώματα που πήραν το 1963 ακόμη είναι υπό αρπαγή. Πρέπει να επιστρέψουμε κάποια από τα εδάφη που πήραμε από τους Ε/κ. Όχι όλα. Αυτό είναι ένα θέμα που είναι γνωστό από παλιά, συζητείται και οπωσδήποτε πρέπει να λυθεί. Φτηνές ρητορικές και πολιτική για εσωτερική κατανάλωση δεν γίνεται επ’ αυτού», ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με το μεγάλο ζήτημα της παραμονής του τουρκικού στρατού, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι μέσα στον χρόνο είναι δυνατόν να μειωθεί ο αριθμός των 30-40 χιλιάδων που βρίσκονται στο νησί. «Δεν χρειάζεται να μείνει εκεί στρατός σε τέτοιο αριθμό μετά τη λύση. Θα συμφωνήσουμε σε ένα λογικό αριθμό. Η δήλωση αυτή αποδεικνύει περίτρανα ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δεν συζητά την αποχώρηση όλων των Τουρκικών Στρατευμάτων κάτι που αποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται για πολλοστή φορά σε λάθος βάσεις και η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι καταστροφική για το μέλλον της Κύπρου και του Ελληνισμού.