Όταν οι κομμουνιστές έκλειναν τις εκκλησιές και ξερίζωναν την πίστη από τους πιστούς στην Σοβιετική ένωση (άρθρο)

ΜΕΡΟΣ Α

Λύσσαξε η ηγεσία του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ εναντίον του Προέδρου του ΕΛΑΜ γιατί τον κάλεσε ο Μητροπολίτης Ταμασού σαν Θρονικό Επίτροπο (αρκετοί πολιτικοί στην Κύπρο είναι και Θρονικοί Επίτροποι), να είναι μάρτυρας σε μια διαδικασία μαζί με άλλους Θρονικούς Επιτρόπους της Μητρόπολης όπως και τον υπεύθυνο δικηγόρο της Μητροπόλεως, σε μια προσπάθεια να σταματήσει και να ξεσκεπάσει τους αμαρτωλούς και φιλοχρήματους μοναχούς της περιφέρειας του, οι οποίοι ξεγελούσαν τους αδαείς πολίτες με διάφορα κόλπα και τους έπαιρναν τα χρήματα τους μαζεύοντας μεγάλα ποσά.

Τόσο απλό. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι άθεοι κομμουνιστές οι οποίοι δεν βάζουν το σταυρό τους και δεν φιλούν χέρι παπά, παρουσιάζονται τώρα… υπέρμαχοι των δικαίων της εκκλησίας, εγείρουν θέματα προς συζήτηση στην Βουλή, μονοπωλούν στα δελτία ειδήσεων και σε άλλα προγράμματα των καναλιών, για να κτυπήσουν το ΕΛΑΜ και τον ηγέτη του. Τόσο πολύ φοβούνται την άνοδο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου. Ακόμα και οι δημοσιογράφοι τους πήρανε χαμπάρι και τους ρωτάνε ευθέως εάν άλλοι είναι οι λόγοι που συμπεριφέρονται τόσο φανατικά και νευρικά σαν αφηνιασμένα άλογα…

Μήπως οι λόγοι είναι πολιτικοί και το ΕΛΑΜ πραγματικά τους τρομάζει; Μήπως τρέμουν στην σκέψη ότι το ΕΛΑΜ στις επόμενες Βουλευτικές εκλογές θα έχει τουλάχιστον έξι Βουλευτές;

Είναι καιρός οι πολίτες αυτού του τόπου να γνωρίσουν τους κομμουνιστές της Κύπρου, τους πολύ λίγους που απέμειναν ανά τον κόσμο, οι οποίοι έχουν ακόμα ίνδαλμα τους τον Λένιν, τον Μαρξ και τον Ένγκελς, και έχουν τις φωτογραφίες και τα πορτραίτα τους κρεμασμένα στα γραφεία τους, ενώ ακόμα ασπάζονται και τον κινεζικό κομμουνισμό…

Ας ξεκινήσουμε από την θρησκεία, να παρακολουθήσουμε τον ρου της ιστορίας τι πίστευαν και τι έπραξαν οι κομμουνιστές εναντίον του  Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας.

Η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ιδρύθηκε το 1922 και η Ρωσία ξεχώρισε ως η μεγαλύτερη και η σημαντικότερη από τις τέσσερεις αρχικές δημοκρατίες της. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και συμπεριέλαβε συνολικά 15 δημοκρατίες με έκταση σχεδόν όσο το ένα έκτο της χερσαίας επιφάνειας της γης. Αλλά το 1991 η Σοβιετική Ένωση διαλύθηκε ξαφνικά. Είναι αξιοσημείωτο πως ήταν η πρώτη χώρα που προσπάθησε να εξαλείψει από τους πολίτες της την πίστη στον Θεό…

Ο Βλαντίμιρ Λένιν, ο πρώτος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ήταν μαθητής του Καρλ Μαρξ, ο οποίος περιέγραψε τη χριστιανοσύνη ως μέσο καταδυνάστευσης. Ο Μαρξ αποκαλούσε την θρησκεία «το όπιο του λαού» και ο Λένιν διακήρυξε αργότερα: «οποιαδήποτε θρησκευτική ιδέα, οποιαδήποτε ιδέα περί Θεού γενικά, είναι η πιο αχαρακτήριστη αχρειότητα».

Όταν πέθανε ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Τύχων το 1925, δεν επιτράπηκε στην εκκλησία να εκλέξει άλλον Πατριάρχη. Η ακολουθούμενη επίθεση εναντίον της Θρησκείας είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλοί ναοί και να χρησιμοποιηθούν για κοσμικούς σκοπούς. Οι ιερείς καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, όπου πολλοί πέθαναν. H εγκυκλοπαίδεια Britannica αναφέρει ότι: «υπό την εξουσία του Ιωσήφ Στάλιν στο τέλος της δεκαετίας του 1920 και στη δεκαετία του 1930 η εκκλησία υπέφερε αιματηρό διωγμό που στοίχισε την ζωή χιλιάδων θυμάτων». Το 1930 υπήρχαν μόνο 3-4 Ορθόδοξοι επίσκοποι και 100 ναοί που μπορούσαν να λειτουργούν επίσημα.

Ήταν τότε που στη Σοβιετική Ένωση ήθελαν να κλείσουν όλες τις εκκλησίες, να ξεριζώσουν την πίστη από την ψυχή του ρωσικού λαού. Δεν το έκαναν όμως με έναν αιματηρό διωγμό όπως παλαιότερα, αλλά ύπουλα, με σύστημα και τέχνη. Ψήφισαν λοιπόν οι κομμουνιστές νέους νόμους, δημιούργησαν ειδικές Επιτροπές κλπ για να πετύχουν τον στόχο τους.

Ένας από τους νόμους έλεγε ότι ναός που δεν λειτουργεί για έξι μήνες, πρέπει να κλείνει. Έστελναν τότε στο χωριό μια υγειονομική Επιτροπή για να εξετάσει όλους τους χωρικούς. Εξέταζαν και τον ιερέα, και έβγαζαν διάγνωση ότι «είναι φυματικός» και έδιναν την εντολή: «πρέπει να απομονωθεί στο Σανατόριο. Θα παραμείνει εκεί τουλάχιστον ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό η εκκλησία του θα είναι κλειστή».

Άλλος νόμος έλεγε ότι πρέπει να αναστέλλεται κάθε «δραστηριότητα που εξασκείται κάτω από το κάλυμμά της διδασκαλίας θρησκευτικών δογμάτων ή της τελέσεως θρησκευτικών τελετών και η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει βλάβη στην υγεία των πολιτών».

«Η οργάνωση και διοίκηση ομάδας που εξασκεί τέτοιες δραστηριότητες, όπως και η στρατολόγηση ανηλίκων σε τέτοια ομάδα έχει ως συνέπεια τη στέρηση της ελευθερίας, για πέντε χρόνια».

Στον Βορρά, εκεί που οι θερμοκρασίες κατά την διάρκεια του Χειμώνα ήταν πολύ κάτω από το μηδέν, υπήρχαν ναοί που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν καύσιμα, διότι δεν τους το επέτρεπε το κράτος. Σύμφωνα με τον νόμο, έπρεπε να σταματήσουν τις θείες λειτουργίες.

Υπήρχαν όμως πολλά χωριά όπου ο ιερέας λειτουργούσε και ο λαός συμμετείχε έστω και με μείον 20 βαθμούς Κελσίου. Ακολουθούσε τότε σύλληψη και φυλάκιση του ιερέα και κλείσιμο του ναού.

Στο Gorki είχαν μείνει ανοιχτοί μόνο τρείς ναοί για να εξυπηρετούν 120,000 Ορθόδοξους Χριστιανούς. Και ήταν συγκινητικό που ήταν οι ναοί αυτοί κατάμεστοι από κόσμο και χιλιάδες πιστοί να στέκονταν έξω, στον άγριο χειμώνα να αρρωσταίνουν από το κρύο αλλά να μην σταματούν να εκκλησιάζονται…

Αινείας

Πηγές:

  1. Σόλωνος Γ. Νινίκα – Ο νέος διωγμός κατά της θρησκείας εις την Σοβιετικήν Ρωσία
  2. Νικολάου Π. Βασιλειάδη – Το λυκόφως του Μαρξισμού.
  3. Σόλωνος Γ. Νινίκα – Η πνευματική αντίσταση του ρωσικού λαού
  4. Το μαρτύριο και η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην Ρωσία σήμερα (μετάφραση εκ Ρωσικής Ησυχίου Μοναχού).