Σύμφωνα με μεταδόσεις των κατεχομένων, σε ανακοίνωση στις 21/9/2011 γίνεται αναφορά σε μια “συμφωνία” Τουρκίας – ψευδοκράτους για την υφαλοκρηπίδα. Η συμφωνία, όπως γράφει, έγινε για να υποστηρίξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκο”κυπρίων”, αφού οι Ελληνοκύπριοι στις 19/9/2011 παρέβλεψαν την ύπαρξη των Τουρκο”κυπρίων” και άρχισαν τις εξορύξεις. 

Στην ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία αυτή δεν θα επηρεάσει μια μόνιμη και συνολική λύση το συντομότερο, σύμφωνα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, κάνει λόγο για δυο ίσους εταίρους στο νησί. Ο ένας από αυτούς τους εταίρους είναι ο Τουρκο”κυπριακός” “λαός” και όπως σε κάθε θέμα, έτσι και στο θέμα των ερευνών, εξορύξεων και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού, έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα με τους Ελληνοκύπριους. 

Το “υπουργείο” εξωτερικών επίσης υποστηρίζει ότι ως ένδειξη πίστης σε λύση με καλή πρόθεση και αμοιβαίο διάλογο, η τουρκο”κυπριακή” πλευρά στις 24/9/2011 και στις 29/9/2012 έστειλε προτάσεις στην Ελληνοκυπριακή πλευρά μέσω του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αλλά η ελληνοκυπριακή διοίκηση αντέδρασε αρνητικά και συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες. 

Συνεχίζοντας αναφέρει, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει τα δικαιώματα των Τουρκο”κυπρίων” και συνεχίζει με επιμονή τις ενέργειες έρευνας και εξόρυξης των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα βγει με διεθνείς προσφορές για νέες γεωτρήσεις εντός του 2014. Εν τέλει αναφέρει ότι η ένσταση της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη για τις σεισμικές έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει πως ιδιοκτήτης αυτού του νησίου δεν είναι μόνο ένας, η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και οι κατακτητές, οι οποίοι επιμένουν να παραβλέπουν πλήρως το γεγονός ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται ως “κράτος”. Επιβάλλοντας την παρουσία τους με σαράντα χιλιάδες στρατεύματα, απαιτούν να ονομαστούν “συνιδιοκτήτες” της πατρίδας μας, ζητώντας ίσα δικαιώματα με τους αυτόχθονες κατοίκους του νησιού και επιδιώκοντας να καρπωθούν οφέλη και από τον ορυκτό μας πλούτο.