Η νέα πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό που αναμένεται να συγκληθεί σε μερικές εβδομάδες, αποτελεί συνέχεια της ολέθριας υποχώρησης που έγινε στην Ελβετία, που αναβάθμισε τον ρόλο του κατοχικού μορφώματος σε ισότιμο συνομιλητή και υποβάθμισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ηγέτη κοινότητας, δίδοντας συγχωροχάρτι στην Τουρκία, αφού το πρόβλημα μας μετατρέπεται σε δικοινοτική διαφορά.

Η δηλωμένη πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ επιβεβαιώνει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), που ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που διαφώνησε έντονα με την αποδοχή της πάγιας τουρκικής επιδίωξης, για την οποία προειδοποιούσαμε ότι θα μονιμοποιηθεί και εν τέλει θα νομιμοποιηθεί. Δυστυχώς, όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα είχαν αντίθετη άποψη, δίνοντας τελικά την συγκατάνευση τους.

Σήμερα, με λύπη παρατηρούμε ότι οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ έχουν υποχωρήσει για πολλοστή φορά από τις βασικές τους προϋποθέσεις, ζητώντας επιτακτικά άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, αδιαφορώντας ότι αυτή την στιγμή οι τουρκικές επεκτατικές ενέργειες στην περίκλειστη Αμμόχωστο έχουν κλιμακωθεί, ενώ το «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να βρίσκεται παράνομα στις κυπριακές θάλασσες.

Πάγια θέση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), που αποτελεί το μόνο αντιομοσπονδιακό πολιτικό κόμμα, είναι η:
– σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, στην παρουσία της Τουρκίας και όχι του ψευδοκράτους
– επιβολή αυστηρών και ουσιαστικών ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία
– χάραξη νέας εθνικής αποτρεπτικής στρατηγικής
– επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)