Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει στα χνάρια της μνημονιακής πολιτικής των προκατόχων του αποδεικνύεται μέσα από πολλά παραδείγματα. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η διαπίστωση των προσχέδιων ανακοινώσεων του Eurogroup, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες στην Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση ο Τσίπρας και οι υπουργοί του δεν ζήτησαν να φύγει η συγκεκριμένη  διαπίστωση, η οποία πέρασε και στο τελικό ανακοινωθέν-συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Με βάση αυτή την διαπίστωση, λοιπόν, η μνημονιακή πολιτική έχει και αρκετές «επιτυχημένες» πτυχές, ενώ η παράτασή της για (τουλάχιστον) ένα τετράμηνο θεωρείται κι αυτή από τη νέα συγκυβέρνηση ως… εθνική επιτυχία. Τι σημαίνει αυτή η παράταση του Μνημονίου; Σημαίνει την συνέχεια σε μια νέα καταστροφική δέσμη μέτρων, τα οποία θα απομυζούν ακόμη περισσότερο την Εθνική Κυριαρχία και θα στραγγίζουν το αίμα του Λαού μας.

Κάποιοι συριζαίοι, αδίστακτοι μπροστά στην υπεράσπιση της κυβερνητικής τους εξουσίας και την επακόλουθη διαφύλαξη των στενών συντηρητικών τους συμφερόντων, ψιθυρίζουν με θράσος ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να σώσει την παρτίδα και πλέον θα εφαρμόζει το πρόγραμμά της, κοροϊδεύοντας(!) τους «κουτόφραγκους» που δεν πήραν χαμπάρι την «δημιουργική ασάφεια» που έχωσε στα κείμενα ο… ευφυής Βαρουφάκης.

Όποιος αφελής «φάει το παραμύθι» αυτό, καλό θα είναι να δει προσεχτικά τα κείμενα  των συμφωνιών του Eurogroup. Εκεί, θα διαπιστώσει ότι κάθε φορά που Έλληνας υπουργός πάει να πει κάτι στην κατεύθυνση της Βαρουφάκειας «δημιουργικής ασάφειας», θα έρχεται αμέσως η απάντηση από τους δανειστές: «Αυτό που υπογράψαμε λέει πως δεν θα πάρετε δεκάρα, αν προηγουμένως δεν ολοκληρώσει την αξιολόγησή σας η τρόικα».

Είναι ολοφάνερο ότι η νέα συγκυβέρνηση έχει ακολουθήσει (κι αυτή) τους κανόνες συμμόρφωσης και υπακοής απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις των δανειστών. Μπορεί, έχοντας στο πλευρό της και τα καθεστωτικά ΜΜΕ των «νταβατζήδων», να ρίχνει στάχτη στα μάτια του Ελληνικού Λαού, καλλιεργώντας την ψευδαίσθηση του «συνεπή μαχόμενου» και της «σκληρής διαπραγμάτευσης», γρήγορα όμως η πραγματική άθλια εικόνα που θα δημιουργήσει (και) το νέο Μνημόνιο θα απογυμνώσει πλήρως την συγκυβέρνηση από κάθε φύλλο συκής, δείχνοντάς την ως έναν ακόμη διαχειριστή των εντολών από τα ξένα κέντρα αποφάσεων.

Γιώργος Μάστορας