Μετά τις συναντήσεις των επιχειρηματικών οργανώσεων Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας και τουρκό”κυπρίων” τη σκυτάλη πήρε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πραγματοποίησε συνάντηση με τον σύνδεσμο τουρκό”κυπρίων” επιχειρηματιών σε μια ακόμη προσπάθεια να ξανατονίσουν την ανάγκη για έναρξη των συνομιλιών.

Την στιγμή που ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ακυρώνει, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση ή επεξήγηση, την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο νυν πρόεδρος του ΔΗΣΥ κρίνει σκόπιμο το να δίνει βήμα στους τουρκό”κύπριους”.

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του συνδέσμου τουρκό”κυπρίων” επιχειρηματιών, M. Shadin, κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να εργαστούν για λύση λέγοντας συγκεκριμένα «είναι ώρα για λύση στο κυπριακό». Με τον κ. Νεοφύτου να συμπληρώνει πως οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε το αναβαθμισμένο ενδιαφέρον που παρατηρείται διεθνώς για να επανεκινήσουν οι προσπάθειες για επίλυση.

Οι πιέσεις από εξωγενείς παράγοντες για την εξεύρεση λύσης μοιάζουν να σφίγγουν ασφυκτικά τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Κύπρου και οδηγούνται οι αρμόδιοι συστηματικά σε σπασμωδικές κινήσεις και ανήκουστες φράσεις προκειμένου να χαϊδέψουν τα αυτιά των αδελφών τους τουρκό”κυπρίων”.

Σε μια τέτοια κρίση παράκρουσης ο ΔΗΣΥ μαζί με τoν ISAD υπογραμμίζουν πως η σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος, ως απλό πρόβλημα χαρακτηρίζεται η εισβολή και η κατοχή της μισής μας πατρίδας, θα δημιουργήσει μια υψηλού επιπέδου οικονομική συνεργασία, την ίδια στιγμή που οι τουρκό”κύπριοι” ψάχνουν πόρους επιβίωσης.

Όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα είναι πρακτικά αδύνατο να έρθει οικονομική ανάπτυξη στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης όπως την εννοούν. Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και οι τουρκό”κύπριοι” σίγουρα δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της, μιας και το μόνο που στοχεύουν είναι η δική τους οικονομική ανάπτυξη μέσα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ.