Μιλώντας ενώπιον της συζήτησης και ψήφισης στην ολομέλεια της βουλής για την δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο βουλευτής Λάρνακας της Παράταξης μας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Κυρία Πρόεδρε,

Πολύ σύντομη η δική μας παρέμβαση ως ΕΛΑΜ. Καταρχήν θεωρούμε πως η ίδρυση του Υφυπουργείου Πολιτισμού βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση. Είναι κάτι που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα κράτη και προφανώς προσδίδει ιδιαίτερο κύρος και αξία στην πολιτιστική μας κληρονομιά.

Είναι γεγονός ότι έχουν εκφραστεί ανησυχίες και ενστάσεις, κυρίως από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Επί της ευκαιρίας θα ήθελα, εκ μέρους του ΕΛΑΜ, να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου σε όλους τους λειτουργούς του για το δύσκολο έργο που επιτελούν και που ο σκοπός του είναι η ανάδειξη της εθνικής και θρησκευτικής ιστορίας της Κύπρου.

Είμαστε βέβαιοι, ότι τα άτομα αυτά θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και από το Υφυπουργείο.

Ακούστηκαν διάφορα για το Κυπριακό ζήτημα. Εμείς διαφωνούμε όμως με αυτή τη λογική. Δεν θεωρούμε ότι η οποιαδήποτε απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων θα επηρεάσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το μέλλον των αρχαιοτήτων μας.

Εκφράζονται ανησυχίες για το τι θα ακολουθήσει σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού και την υπαγωγή του Τμήματος στα συνιστώντα κρατίδια. Μάλιστα αυτή την ανησυχία την εκφράζουν κόμματα που συμφωνούν με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και την προωθούν με σθένος.

Εμείς λέμε ότι εάν εφαρμοστεί λύση Ομοσπονδίας, η άμεση συνέπεια θα είναι πως δεν θα υπάρχει Ελληνισμός τη Κύπρου που να μπορεί να υπερασπιστεί την πολιτιστική μας κληρονομιά. Τασσόμαστε ενάντια σε τέτοιου είδους λύση και όσοι σήμερα θέτουν αυτό το επιχείρημα, τους καλούμε να το αντιληφθούν και στη θέση τους για το Κυπριακό.

Επίσης, επί της ευκαιρίας θέλουμε να θέσουμε το ζήτημα του ΘΟΚ και της ανάγκης στήριξης μικρών θιάσων και ανεξάρτητων, ιδιωτικών ομάδων και θεάτρων, ώστε να διατίθενται περισσότερα κονδύλια σε αυτούς τους ανθρώπους που μάχονται με νύχια και με δόντια για την επιβίωσή τους».