Σήμερα (15/05) στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών συνεχίστηκε η συζήτηση της πρότασης νόμου που αφορά τους ναυαγοσώστες. Το μέλος της επιτροπής και βουλευτής Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης κατά την τοποθέτησή του πρότεινε αρκετές αλλαγές, ενώ τόνισε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της ναυαγοσωστικής. Σημείωσε, πως ενώ το νομοσχέδιο προσπαθεί να ρυθμίσει το ζήτημα και κινείται σε σωστή κατεύθυνση, εντούτοις υπάρχουν πολλά θέματα ουσίας που χρήζουν εξέτασης.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ χαρακτήρισε προβληματικό το ότι στην Κύπρο δεν εφαρμόζεται ένα κοινό σχέδιο σε ό,τι αφορά την ναυαγοσωστική με κάθε επαρχία να λειτουργεί διαφορετικά αφού η σχετική αρμοδιότητα διαμοιράζεται μεταξύ δήμων και έπαρχων. Το ΕΛΑΜ υποστηρίζει πως πρέπει να ενισχυθεί η τεχνική επιτροπή και να μετατραπεί σε τεχνική συντονιστική επιτροπή, με άμεση εμπλοκή και συμμετοχή και της Λιμενικής Αστυνομίας. Παράλληλα, σε περίπτωση που συμφωνηθεί ότι θα αναλάβουν την ευθύνη για την διαχείριση της ναυαγοσωστικής οι δήμοι και οι κοινότητες, αυτές θα πρέπει να τύχουν της ανάλογης οικονομικής ενίσχυσης από το αρμόδιο υπουργείο.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κύριος Παπαγιάννης ανέφερε πως για να είναι δυνατό να λειτουργήσει αποτελεσματικά η ναυαγοσωστική σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρειάζεται να στηριχθούν οι 3 αναγκαίοι πυλώνες της. Αυτοί δεν είναι άλλοι από την ταχύτητα ανταπόκρισης, τα κατάλληλα μέσα και το εκπαιδευμένο προσωπικό.

Κλεινοντας, ο βουλευτής Λίνος Παπαγιάννης δήλωσε πως είναι αδιανόητο, τη στιγμή που η Κύπρος αποτελεί ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, το κράτος μας να μην έχει καταφέρει να έχει ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ενιαίο σχέδιο ναυαγοσωστικής. Τέλος, τόνισε ότι το επάγγελμα του ναυαγοσώστη αποτελεί λειτούργημα αφού έχει να κάνει με την διάσωση, ενώ υποστήριξε πως πρέπει, επιτέλους, ως επάγγελμα να ρυθμιστεί, ώστε να διασφαλιστεί η εργασιακή και η επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. «Είναι παράλογο να περιμένουμε από ανθρώπους που δουλεύουν 12 και 15 ώρες τη μέρα, χωρίς καμία εξασφάλιση, να είναι σε πλήρη εγρήγορση», ανέφερε χαρακτηριστικά.