Ως γνωστόν, τα μουσεία αποτελούν χώρους διαφύλαξης, προβολής και παρουσίασης κατά χρονολογική και θεματική κατάταξη μιας συγκεκριμένης ιστορίας προς επιμόρφωση των ανθρώπων και για επιμέρους επιστημονική έρευνα από φοιτητές, ερευνητές και συγγραφείς.

Τα μουσεία διά των εκθεμάτων τους γίνονται αδιάψευστοι μάρτυρες της Ιστορίας. Τα ιστορικά και πολεμικά μουσεία, επιπλέον, συμβάλλουν στην εξύψωση του ηθικού και του αγωνιστικού φρονήματος του λαού.

Περί το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου 2018 στην οδό Βύρωνος στη Λευκωσία άρχισε η οργάνωση του Μουσείου της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) σε ένα ανακαινισμένο διώροφο κτήριο. Στο μουσείο θα εκτίθεντο διάφορα ιστορικά όπλα, υλικά και μέσα από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς το 1964.

Στον εν λόγω χώρο είχαν μεταφερθεί τον Ιανουάριο 2018 τα πρώτα αυτοσχέδια μηχανοκίνητα μέσα της ΕΦ που χρησιμοποιήθηκαν κατά των υπό της Τουρκίας υποκινηθέντων στασιαστών Τούρκων το 1963-1964, άλλα οπλικά συστήματα και μέσα από τα πρώτα που είχε αγοράσει η Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) μετά την ίδρυση της ΕΦ και τουρκικά λάφυρα από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974.

Οι εν λόγω ενέργειες είχαν τύχει μιας ευρείας προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η διαμόρφωση του εξωτερικού αλλά και εσωτερικού χώρου του Μουσείου δεν είχε ολοκληρωθεί και ο τότε Υπουργός της Άμυνας της ΚΔ οργάνωσε την πρώτη του εκδήλωση, την οποία και προέβαλε, τιμώντας με ένα μικρό έμβλημα της ΚΔ τους απόστρατους Αξιωματικούς της ΕΦ.

Όπως είχε ανακοινωθεί από το ΥΠΑΜ, στόχος του ήταν το Μουσείο να αποτελέσει χώρο προβολής της ιστορίας της ΕΦ από ιδρύσεως της Δημοκρατίας και εντεύθεν αλλά και της Κύπρου από τα αρχαία χρόνια και ότι το Μουσείο μετά την επίσημη λειτουργία του θα εμπλουτιζόταν συνεχώς με νέα εκθέματα.

Στις 4 Νοεμβρίου 2019 άρχισε το ξήλωμα του Πολεμικού Μουσείου, πριν καν ανοίξει τις πύλες του για το κοινό. Αυταπόδεικτα είχαμε μιαν ασυγχώρητη προχειρότητα και ανικανότητα από πλευράς του Υπουργείου Άμυνας. Οι λόγοι για τους οποίους έκλεισε το Μουσείο ήταν επιεικώς φαιδροί, ήτοι το συγκεκριμένο κτήριο στη λεωφόρο Λόρδου Βύρωνα 13 στη Λευκωσία ήταν ακατάλληλο για τη λειτουργία Μουσείου Στρατιωτικής Ιστορίας και μεταφέρθηκαν, μάλιστα, άρματα μάχης, τα οποία συντηρήθηκαν ως μουσειακά εκθέματα (ασχέτως ότι βάφτηκαν με τη σύγχρονη παραλλαγή της ΕΦ αντί αυτής της εποχής που χρησιμοποιούνταν όπως σε όλα τα μουσεία) για να εκτίθενται στον εξωτερικό χώρο, ακολούθως δε διαπίστωσαν ότι ο χώρος δεν ήταν ικανοποιητικός για να φιλοξενήσει τα εκθέματα. Μάλιστα, μελέτη που διενεργήθηκε εκ των υστέρων και, συγκεκριμένα, επί θητείας του πρώην Υπουργού Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη, κατέδειξε ότι θα απαιτούνταν χιλιάδες ευρώ για την εσωτερική διαμόρφωση του κτηρίου.

Απλή ερώτηση του γράφοντος, γιατί η εν λόγω μελέτη δεν έγινε εκ των προτέρων, και συγκεκριμένα από τον προκάτοχο του κ. Αγγελίδη, ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη αρκετών χιλιάδων ευρώ που κατέβαλε ο φορολογούμενος πολίτης;

Αξίζει να επισημανθεί ότι το μουσείο άρχισε να οργανώνεται ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2018. Μπορεί κάποιος να πείσει τους πολίτες της ΚΔ ότι δεν ήταν και αυτό ένα προεκλογικό πυροτέχνημα;

Φυσικά έκτοτε διαδίδεται ότι εξευρέθηκε κατάλληλος χώρος για το μουσείο, χωρίς φυσικά να έχει γίνει το παραμικρό, η δε πρόβλεψη στον προϋπολογισμό είναι τυπική για μερικά ευρώ.

Αποτελεί πεποίθηση του γράφοντος ότι οι λόγοι της μη δημιουργίας Ιστορικού Πολεμικού Μουσείου είναι βαθύτεροι, με κυριότερο τα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν τους εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι δεν θέλουν οι Έλληνες να θυμούνται, να προβάλλουν την ιστορία τους και να αναπτερώνεται το ηθικό τους.

Άντης Λοϊζου Συνταγματάρχης ε.α

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ)