Σε συνέντευξή της, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους δήλωσε ότι «οι εκλογές είναι δημοψήφισμα».

Αν αποδεχθούμε την ταύτιση αυτή, ότι δηλαδή οι εκλογές είναι δημοψήφισμα, τότε η απάντηση είναι ξανά ξεκάθαρη, όπως ήταν άλλωστε και το 2004, όταν το 76% των Ελλήνων της Κύπρου διατράνωσαν με τον πιο σαφή και ξεκάθαρο τρόπο την θέλησή τους, με ένα περήφανο «ΟΧΙ» στην Ομοσπονδία.

Δηλαδή, αν οι εκλογές είναι δημοψήφισμα τότε λέμε όχι στα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που ασπάζονται την ίδια μορφή σκέψης, δηλαδή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Όμως δεν μένουμε μέχρι εκεί, αλλά θα πούμε όχι και σε όλους του υπόλοιπους, που αν και στα ΜΜΕ καθημερινά πνέουν τα μένεα κατά της Κυβέρνησης και κατά της μορφής λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, στις 13/02/17 σε κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου, αποδέχθηκαν τη συγκεκριμένη μορφή.

Πιο συγκεκριμένα, η κοινή ανακοίνωση δημιουργήθηκε με ομοφωνία ΟΛΩΝ των πολιτικών κομμάτων, ΠΛΗΝ του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), το οποίο υπενθυμίζουμε ότι δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη συνεδρία.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι «Το Εθνικό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η επιδιωκόμενη λύση βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όπως και τις κατά καιρούς ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου», δηλαδή στο πλαίσιο λύσης Ομοσπονδίας.

Όμως ακόμα και χωρίς το κοινό ανακοινωθέν, πέραν από το ΔΗΣΑΚΕΛ, και όλα τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα συμφωνούν με την ομοσπονδία.

Ας πάρουμε πρώτα το ΔΗΚΟ, το οποίο ουδέποτε αρνήθηκε ότι στηρίζει μορφή λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά για να ξεχωρίσει από τα δύο μεγάλα κόμματα τονίζει ότι επιδιώκει λύση με «ορθό περιεχόμενο». Πως μπορεί να υπάρξει ορθό περιεχόμενο σε μια λύση που καθιστά την διχοτόμηση από de facto σε de jure, τεμαχίζει τον λαό ρατσιστικά σε δύο ζώνες και δύο κοινότητες, μόνο αυτοί μπορεί να ξέρουν. Για να ακριβολογούμε, Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι μια, χωρίς ορθό ή λάθος περιεχόμενο.

Από εκεί και πέρα ακολουθεί η ΕΔΕΚ, η οποία αν και συμμετείχε διαχρονικά στα Εθνικά Συμβούλια και ως εκ τούτου στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου για ΔΔΟ, αν και συμμετείχε στο κοινό ανακοινωθέν που ανέφερα αρχικά, αν και στηρίζει στις προεδρικές εκλογές υποψήφιο που ασπάζεται τη συγκεκριμένη μορφή λύσης, εντούτοις επιμένει ότι διαφωνεί με τη μορφή Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Και τι προτείνει αντ’ αυτής; Τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μοντέλο το οποίο δοκιμάστηκε για τρία χρόνια και απέτυχε, δηλαδή σε ένα Ομόσπονδο κράτος.

Επόμενο κόμμα είναι η Αλληλεγγύη, που έχει βαθιές ρίζες από τα κομματικά στεγανά του ΔΗΣΥ, ως εκ τούτου και συμμετοχή στις αποφάσεις του για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ξαφνικά θυμήθηκαν να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα από τη «δεξιά» (ΔΗΣΥ) και να πάνε στα άκρα, να γίνουν δηλαδή ακροδεξιά. Όμως παρόλες τις διαφωνίες τους, έδωσαν την συγκατάθεσή τους στο κοινό ανακοινωθέν της 13ης Φεβρουαρίου, μετατράπηκαν εν μέσω μιας νυκτός από αρνητές σε συνταξιδιώτες στη Γενεύη, όπου θα γινόταν συζήτηση για τις πτυχές της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Μάλιστα πριν λίγες μέρες ο Βουλευτής του συγκεκριμένου κόμματος, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι στηρίζουν μορφή λύσης Ομοσπονδίας, ενώ σε ανύποπτο χρόνο η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά από εκδήλωση που πραγματοποίησε στη Γενεύη για το Κυπριακό υποστήριξε ότι στηρίζει μια λύση στο Κυπριακό, υπό τη μορφή πολυπεριφερειακής Ομοσπονδίας.

Ο άλλος υποψήφιος «της παρέας», είναι ο Γιώργος Λιλλήκας, γνωστός για τις ομοσπονδιακές του θέσεις, τις οποίες δήθεν άλλαξε και μπήκε στο «σωστό δρόμο» όπως διαδίδουν διάφοροι «δικοί» του. Όμως κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2013, δεν ήταν λίγες οι φορές που τόνισε ότι στηρίζει το σύστημα της Ομοσπονδίας για «επίλυση» του Κυπριακού. Αν και σήμερα δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, όμως πολλές φορές δήλωσε ότι θα έδιδε την συγκατάθεσή του σε μια πολυπεριφερειακή Ομοσπονδία. Μάλιστα, άλλο γνωστό στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών, ο Ανδρέας Αποστόλου, πάλαι ποτέ ακραιφνής «ομοσπονδιοφάγος», δήλωνε σε εκδήλωση για το Κυπριακό σε συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ενώπιόν μου, ότι «ότι μια καλή ομοσπονδία, είναι καλύτερη από ένα κακό ενιαίο κράτος».

Τελευταίοι εκ των κομμάτων είναι οι Οικολόγοι, γνωστοί για τις επαναπροσεγγιστικές τους τάσεις, οι οποίοι αν και δηλώνουν ότι έχουν πρόβλημα με τη Διζωνικότητα και τη Δικοινοτικότητα, από την άλλη δηλώνουν ότι συμφωνούν με την Ομοσπονδία. Μάλιστα αυτή την Ομοσπονδία, στο φανταστικό τους κόσμο την θέλουν και αποστρατικοποιημένη, όπως δήλωσε σε συγκεκριμένη ημερίδα για το Κυπριακό, το στέλεχός τους Έφη Ξάνθου. Σε μια περιοχή που μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και όλοι προσπαθούν να θωρακιστούν έναντι των τεράστιων κινδύνων που ελλοχεύουν, είναι μια λογικότατη προσέγγιση η πλήρης αποστρατικοποίηση. Φυσικά, αφού έχουμε τα εξαίσια γλυκά του κουταλιού που μπορούμε να κεράσουμε σε περίπτωση οποιουδήποτε επεισοδίου.

Κλείνοντας, αν οι εκλογές είναι δημοψήφισμα κα. Θεοχάρους, τότε θα πούμε ξανά ΟΧΙ στην Ομοσπονδία, είτε τη Διζωνική Δικοινοτική του ΔΗΣΑΚΕΛ, είτε την «ορθή» του ΔΗΚΟ, είτε την πολυπεριφεριακή της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας, είτε την απλή Ομοσπονδία της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων. Όπως το 2004, έτσι και σήμερα, λέμε ΟΧΙ στην ομοσπονδία, γιατί η ελευθερία και τα ιστορικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα.

Γεάδης Γεάδη
Εκπρόσωπος Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)