Το ΕΛΑΜ από την πρώτη μέρα ίδρυσής του έχει αναδείξει το μείζον πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης απαιτώντας λήψη μέτρων. Δυστυχώς, αν και πέρασαν αρκετά χρόνια το πρόβλημα διογκώθηκε, αφού πέραν του 3.8% του πληθυσμού είναι αιτητές πολιτικού ασύλου, ποσοστό πολλαπλάσιο από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι σημερινές διακηρύξεις του Υπουργού Εσωτερικών κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, μόνο εάν συνοδευτούν και με πράξεις. Από όσα ακούσαμε όμως υπολείπονται αρκετά μέτρα για να επιλυθεί συνολικά το πρόβλημα και εκεί ακριβώς προσανατολίζονται οι προτάσεις που κατέθεσε όλη αυτή την περίοδο το ΕΛΑΜ:

– ΑΝΑΣΤΟΛΗ των ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ χορήγησης ασύλου σε παρανόμως εισερχομένους στην Κύπρο, αξιοποιώντας την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ελλάδα (09.03.2020), έως ότου ο αριθμός μειωθεί κάτω από 1%, όπως ορίζει η Ε.Ε.

– ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ σε παράνομους μετανάστες (ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ καταψήφισαν την πρότασή μας)

– ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ σε φοιτητές και όσους βρίσκονται στην Κύπρο με καθεστώς εργασίας να καταθέτουν αίτηση πολιτικού ασύλου.

– ΑΠΕΛΑΣΗ όσων αλλοδαπών έχουν προχωρήσει σε εγκληματικές ενέργειες.

– ΚΛΕΙΣΙΜΟ όλων των οδοφραγμάτων, με αυστηρότατη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και της γραμμής αντιπαράταξης

– ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ όσων βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας, αξιοποιώντας την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ισπανία (13.02.2020)

– ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ αδειών πολιτικού ασύλου και καθεστώτων συμπληρωματικής προστασίας, όταν οι συνθήκες το δικαιολογούν

Όλα όσα καταγγέλλουμε τόσα χρόνια, επιβεβαιώνονται σήμερα από τις τοποθετήσεις των πλείστων κομμάτων. Αναμένουμε, λοιπόν, την πρακτική εφαρμογή των διακηρύξεων. Εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής η Κύπρος κινδυνεύει να μετατραπεί σε μουσουλμανική χώρα.

Ως ΕΛΑΜ θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρόταση νόμου κατευθύνεται προς την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τις εισηγήσεις μας για την οριστική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)