Μετά τις καθημερινές σχεδόν παραβιάσεις του Ελλαδικού Εναέριου Χώρου, αλλά και τις παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα, προκειμένου να παγιώσει τετελεσμένα, επιχειρεί να αυξήσει ραγδαία την ένταση και στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, αφού ως γνωστό αμφισβητεί και τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Συγκεκριμένα, μετά την καταρχήν συμφωνία με την κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου του Αζερμπαιρτζάν SOCAR, για μίσθωση πλατφόρμας, την οποία η Τουρκία σκοπεύει να αποστείλει, κατά παράβαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου, στα οικόπεδα 2 ή 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, στοχεύοντας στην πολύμηνη πραγματοποίηση γεωτρήσεων, σειρά παίρνει τώρα η Ρουμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως οι συζητήσεις με το Βουκουρέστι για την αγορά ή την κατασκευή πλωτής εξέδρας άντλησης πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Η Άγκυρα μάλιστα, ενδιαφέρεται ακόμη και στην άντληση τεχνογνωσίας για κατασκευή δικής της πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε ποσό 1,5 δισεκατομμυρίου για κατασκευή εξέδρας.

Η Τουρκία επικαλείται θετικά αποτελέσματα στις έρευνες που διεξήχθησαν πέρυσι στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας, και στις οποίες, για λίγες ημέρες, βοήθησε η πλατφόρμα γεωτρήσεων “GSP Δίας” η οποία είναι ιδιοκτησία της Ρουμανικής εταιρεία Sonnat, που είχε ενοικιαστεί από την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Η Αθήνα εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις με πρόσχημα τις έρευνες για εξεύρεση υδρογονανθράκων σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο, θα αυξήσουν κατακόρυφα την ένταση στην Κυπριακή και την Ελλαδική ΑΟΖ, νότια του Καστελόριζου, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή αμφισβητείται από την Τουρκία.

Η Αθήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείει πιθανή μετάβαση του “Barbaros” στην περιοχή του Καστελόριζου, αμέσως μετά τη λήξη της παράνομης εργασίας του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ περί τα τέλη Δεκεμβρίου. Παραμένει ωστόσο αποχαυνωμένη να παρακολουθεί τις εξελίξεις, κοσκινίζοντας ναι μεν τις … φήμες … αλλά, αναμένοντας από την Τουρκία να κάνει κι έκει το πρώτο βήμα, παραβιάζοντας ανενόχλητη…