Η ζημιά από τους ελαττωματικούς πασσάλους είναι πέραν των 10 εκατ. ευρώ

Τρεις πολιτικούς, τους Γιώργο Λιλλήκα, Ιωνά Νικολάου και Ανδρέα Λουρουτζιάτη, εμπλέκει η έκθεση της ΑΗΚ σε σχέση με τους ελαττωματικούς πασσάλους, οι οποίοι «φέσωσαν» την Αρχή με ζημιές πέραν των 10 εκατ. ευρώ.

Η έκθεση, η οποία βρίσκεται ήδη στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και των ανακριτών του ΤΑΕ Αρχηγείου Αστυνομίας στα πλαίσια έρευνας για πιθανές ποινικές ευθύνες, ζητήθηκε χθες από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για σκοπούς ελέγχου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Χαραυγή” η έκθεση της ΑΗΚ είναι πολυσέλιδη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνεντεύξεις από δεκατρείς λειτουργούς, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως είναι στα παραρτήματα της έκθεσης, όπου σύμφωνα με πληροφορίες μας περιλαμβάνονται μία σειρά από στοιχεία σχετικά με την υπόθεση. Μεταξύ αυτών είναι και δύο επιστολές, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «πολιτικού περιεχομένου».

Η μία είναι από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο, με την οποία ζητείτο η κατακύρωση της προσφοράς στην ελληνικών συμφερόντων ΒΕΞ Δράμας, και η δεύτερη από τον τότε Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα. Επίσης η έκθεση κάνει αναφορά στο όνομα του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου, ως ο νομικός σύμβουλος ο οποίος εκπροσωπούσε στην υπό αναφορά περίοδο τη ΒΕΞ, καθώς και στο όνομα του νυν Δημάρχου Λάρνακας Α. Λουρουτζιάτη, ως αντιπροέδρου του τότε ΔΣ της ΑΗΚ, το οποίο έλαβε την απόφαση για κατακύρωση της προσφοράς στην ελληνική εταιρεία.

Να σημειώσουμε ότι η έκθεση δεν επισύρει ευθύνες στους τρεις πιο πάνω πολιτικούς.

Μυστικά και περίεργα

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία η ιστορία με τους πασσάλους περιλαμβάνει πολλά μυστικά και περίεργα. Η υπόθεση ξεκίνησε από το 2004 με την προκήρυξη διαγωνισμού από την ΑΗΚ. Τότε είχαν υποβάλει προσφορές δύο εταιρείες, μία από τη Σουηδία και η ΒΕΞ. Αρχικά η ΑΗΚ αποφάσισε να κατακυρώσει την προσφορά στην εταιρεία από τη Σουηδία, όμως η απόφαση ανατράπηκε όταν η ΒΕΞ προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών – με νομικό σύμβουλο τον Ι. Νικολάου.

Η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής κρίθηκε από τότε ως περίεργη, αφού σύμφωνα με πληροφορίες μας η ΑΗΚ είχε υποδείξει πως η προσφορά της ΒΕΞ δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Επίσης ακόμη πιο παράξενη ήταν η μετέπειτα απόφαση του ΔΣ της ΑΗΚ, το οποίο αντί να προκηρύξει νέο διαγωνισμό προχώρησε σε ανάθεση της προσφοράς στη ΒΕΞ Δράμας.

Τα παράξενα όμως είχαν και συνέχεια. Η συμφωνία της ΑΗΚ με τη ΒΕΞ αφορούσε την προμήθεια 33 χιλιάδων πασσάλων σε χρονικό βάθος τεσσάρων ετών. Με την παραλαβή των πρώτων φορτίων, το 2006, το Τμήμα Προσφορών της ΑΗΚ φέρεται να ενημερώθηκε γραπτώς (2 επιστολές) από λειτουργό του Οργανισμού ότι οι πάσσαλοι ήταν ελαττωματικοί.

Μάλιστα παρ’ ολίγον να συμβεί και εργατικό ατύχημα όταν ένας από τους πασσάλους ράγισε την ώρα που πάνω σ’ αυτόν βρισκόταν εργαζόμενος. Για κάποιο παράξενο λόγο όμως οι δύο επιστολές δεν έφτασαν ποτέ στη διοίκηση και στη διεύθυνση για τη λήψη μέτρων. Αντί αυτού η ΑΗΚ αποφάσισε να απαλλάξει την εταιρεία από το 50% της εγγυητικής την οποία είχε υποβάλει, από 365.000 ευρώ σε 182.500 ευρώ.

Επίσης στη συνέχεια η ΑΗΚ απελευθέρωσε ένα ακόμη μέρος της εγγυητικής αφήνοντας μόνο 30.000 ευρώ, οι οποίες διαγράφηκαν και αυτές το 2009, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της εγγυητικής. Τελικά το θέμα ήρθε ξανά στην επιφάνεια το 2011, όταν άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα με τους ελαττωματικούς πασσάλους.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

ΠΗΓΗ