Ανέκαθεν η Τουρκία είχε στο στόχαστρο της τον ελληνισμό. Και αυτή δεν είναι η άποψη η δική μας ούτε η άποψη του ΕΛΑΜ, αλλά η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αρκετοί από ότι έδειξαν τα πράγματα φοβούνται να την δουν κατάματα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σιγά-σιγά εκατοντάδες συμπατριώτες μας υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε Έλληνες. Τέτοια είναι η κατάντια μας. Αλλά αυτό ίσχυε ανέκαθεν. Δεν θα ασχοληθούμε με τους Τουρκοπροσκυνημένους, αλλά με αυτούς που νοιάζονται να διατηρήσουν την Ελληνικότητα αυτού του νησιού.

Στο θέμα μας, τώρα. Η Τουρκία ζήτησε την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για τους πολίτες της στην Κύπρο όπως θα ισχύει και για τους Έλληνες πολίτες αποκάλυψε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκές, λέγοντας μάλιστα πως η Τουρκία θα συνεχίσει το ενδιαφέρον της έπειτα από μια συμφωνία σε αυτό το ζήτημα. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε πως αν αυτό δεν γίνει αποδεχτό τότε να αποστερηθούν οι τέσσερις ελευθερίες και για τους Έλληνες πολίτες στην Κύπρο. Μάλιστα είπε πως στο θέμα των εγγυήσεων η Άγκυρα θα κινηθεί “όταν περάσουν αυτά που πρέπει. Και τι πρέπει στο σκεπτικό της Τουρκίας; Καταρχήν να καταργηθεί οτιδήποτε το Ελληνικό μέσα στο νησί και δυστυχώς για εμάς βρίσκουν συμμαχίες από συμπατριώτες μας που για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν να διδάξουν στην νεολαία μας ότι δεν είμαστε Έλληνες και εμείς που προσπαθούμε να προστατεύσουμε την Ιστορία αυτού του τόπου θεωρούμαστε φασίστες και ρατσιστές. Δεν θα ασχοληθούμε, όμως, με αυτό το ζήτημα, αλλά με την γενικότερη ανάλυση στην στάση της Τουρκίας και ερωτούμε; Είναι κίνησή αυτή κράτους που θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι η Τουρκία κράτος που μπορεί να διατηρηθεί στους κόλπους μιας Ένωσης που δημιουργήθηκε για το κοινό ευρωπαικό καλό; Από πότε η Τουρκία ενδιαφέρθηκε για το κοινό καλό; Εδώ δεν ενδιαφέρεται για τους δικούς της πολίτες συμπεριφερόμενη αναχρονιστικά και δικτατορικά και σας παραπέμπουμε στο δήθεν πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και για τον τρόπο που αυτός ενήργησε μετά.

Μάλιστα, ο Τουγρούλ Τουρκές έθεσε ακόμη και θέμα πληθυσμού των Τ/κ λέγοντας ότι είναι λάθος ο αριθμός των 220 χιλιάδων που δόθηκε και πως ο πραγματικός αριθμός του πληθυσμού στα κατεχόμενα είναι 300 χιλιάδες. Μάλιστα υποστήριξε πως σε αυτό τον πληθυσμό πρέπει να προστεθούν και οι χιλιάδες Τ/Κ που έχουν μεταναστεύσει μέχρι σήμερα σε άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Βρετανία, η Καναδάς, Αυστραλία και Τουρκία. Υποστήριξε ότι μόνο στη Βρετανία ζουν γύρω στις 200-300 χιλιάδες Τ/Κ και πως τώρα προσπαθούν μέσω των τουρκικών οργανώσεων στην Βρετανία να καθορίσουν τον αριθμό των Τ/Κ που ζουν εκεί. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε επίσης πως ακόμη και αν στην Κύπρο δεν ζούσε κανένας Τ/Κ για την Τουρκία πάλι υπάρχει Κυπριακό και πως η Κύπρος είναι ζωτικής σημασίας λόγω πολιτικής Ανατολικής Μεσογείου.

Με πολύ πιο απλά λόγια (πόσο απλά να τα κάνουμε;) η Τουρκία όχι μόνο δεν αποδέχεται τους 200 χιλιάδες, αλλά θεωρεί ότι είναι αρκετοί περισσότεροι. Όπως πάμε με αυτές τις διαπραγματεύσεις η Τουρκία θα ζητήσει το 50-50 στον πληθυσμό του νησιού. Ασφαλώς, ακόμη δεν αναφερθήκαμε στην συμπεριφορά της στο Αιγαίο και στα όσα ακούγονται για την ΑΟΖ. Σε όλα αυτά καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και ο Μουσταφά Ακιντζί που προσπάθησε εντέχνως να μας περάσει την εικόνα του ανθρώπου που θέλει την λύση, που επιθυμεί την συνύπαρξη ολόκληρης της Κύπρου, αλλά με αφορμή το Ενωτικό Δημοψήφισμα που κατέθεσε το ΕΛΑΜ, κράτησε μούτρα και αποχώρησε. Γιατί δεν αποχώρησε και στις απαράδεκτες απαιτήσεις και στάσεις της Τουρκίας; Γιατί άραγε; Διότι είναι το ένα και το αυτό με τους Τούρκους συμπατριώτες του και ξεκάθαρα λαμβάνει εντολές από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Κλείνω με μια φράση του  Τουγρούλ Τουρκές η οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είπε ότι το Κυπριακό έχει πολλές διαστάσεις ενώ για τον εαυτό του είπε ότι είναι παιδί οικογένειας με καταγωγή από την Καισαρεία η οποία είχε μεταναστεύσει στην Κύπρο. Ο ίδιος, όπως είπε, έχει και ‘κυπριακή’ και τουρκική υπηκοότητα και από αυτή την άποψη για τον ίδιο έχει ξεχωριστή σημασία η Κύπρος όχι μόνο ως εθνική υπόθεση αλλά και ως έδαφος των προγόνων του. Και εμείς, ζούμε στο δικό μας όνειρο ότι με αυτούς μπορούμε να συνυπάρξουμε από την στιγμή που θεωρούν ότι είναι Κύπριοι πολίτες και ότι η Κύπρος τους ανήκει. Και πώς απαντούν σε αυτό οι δικοί μας οι Ελληνοκύπριοι που δηλώνουν ακόμη και μέσα στα σχολεία (πότε θα επέμβει άραγε το Υπουργείο Εκπαίδευσης;) ότι δεν είμαστε Έλληνες, αλλά Κύπριοι; Συμπατριώτες δηλαδή του Τουγρούλ Τουρκές!!!

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου

Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο