Ο Βουλευτής Αμμοχώστου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Λίνος Παπαγιάννης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη λίστα Γιωρκάτζη, τονίζοντας την πάγια θέση της παράταξής μας που είναι η άμεση δημοσιοποίησή της και η πλήρης διαφάνεια.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία:

Σήμερα για τρίτη φορά θα κληθεί η Ολομέλεια της Βουλής να πάρει θέση σε σχέδιο απόφασης που αφορά τη δημοσιοποίηση της Λίστας Γιωρκάτζη. Από την πρώτη ημέρα της έναρξης των συζητήσεων όσον αφορά την περιβόητη πλέον λίστα, έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης δημοσιοποίησης.

Για λόγους διαφάνειας και ξεκάθαρης αποτύπωσης της πραγματικότητας προς την Κοινωνία οφείλουμε ως μια υπεύθυνη παράταξη να δώσουμε το δικαίωμα στον κόσμο για αυτό που δήθεν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ευαγγελίζονται, να γνωρίζει ποια είναι η πραγματική εικόνα.

Πιθανόν να υπάρχουν περιπτώσεις που σίγουρα δεν έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στη λίστα. Ταυτόχρονα όμως είμαι ακόμη πιο βέβαιος ότι αυτή η λίστα μόνο αθώα δεν είναι και ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που το όνομά τους βρίσκεται στον μακρύ κατάλογο της κυρίας Γιωρκάτζη έχει λερωμένη τη φωλιά του.

Συγκεκριμένα όσοι από τους αξιωματούχους λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια τότε η δημοσιοποίηση κρίνεται αναγκαία.

Όσοι βρίσκονται στη λίστα και το τελευταίο διάστημα έχουν δημόσια πει ψέματα με την ελπίδα ότι δεν θα δημοσιευθεί τότε είναι καθήκον μας να το αποκαλύψουμε.

Έξω από αυτή την αίθουσα βρίσκεται ένας δοκιμαζόμενος λαός ο οποίος στην πλειοψηφία του αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα με τις τράπεζες και συγκεκριμένα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Εφόσον η υποκρισία που διακατέχει αυτό το σώμα ενδιαφέρεται για αυτόν τον κόσμο δεν θα έπρεπε να είμαστε υπόδειγμα όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας και ειδικότερα όταν οι μισθοί των αξιωματούχων είναι πολύ μεγαλύτερη από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμο; Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει και η ανάλογη ευαισθησία έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα υπερόπλα των τραπεζών και να δημιουργηθεί όντως μια ορθότερη και πιο δίκαιη διαδικασία;

Πώς θα μπορέσει να γίνει αξιόπιστο το κοινοβουλευτικό σώμα ή το εκάστοτε υπουργικό συμβούλιο όταν οι εκπροσώποι του λαού δεν μπορούν να πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις;

Και πιο συγκεκριμένα θέτω ένα ερώτημα προς τους αξιωματούχους του ΑΚΕΛ οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα και τόσα χρόνια μας κουνούν το δάκτυλο παριστάνοντας τους ηθικούς. Πώς είναι δυνατόν κύριοι να εξυπηρετείτε κανονικά τις οικονομικές σας υποχρεώσεις χιλιάδων ευρώ προς το κόμμα, αλλά να μην μπορείτε να πληρώσετε τα δάνειά σας; Μήπως το κόμμα είναι πιο σημαντικό από την οικονομική σταθερότητα του κράτους;

Η δική μας κρυστάλλινη θέση είναι ότι πέραν της λίστας Γιωρκάτζη πρέπει να κατατεθούν και όλες οι υπόλοιπες λίστες για χάριν της διαφάνειας και της αποτύπωσης της ορθότερης δυνατής εικόνας. Και επειδή το τελευταίο διάστημα κάποιοι θυμήθηκαν να παρουσιαστούν ως οι πολέμιοι της διαφθοράς ρωτώ δημόσια αν η Βουλή υιοθετούσε τη θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου για αναπομπή της απόφασης δημοσιοποίησης της λίστας Γιωρκάτζη σήμερα θα ήμασταν ενώπιον της δημοσιοποίησης ή όπως και με τον προϋπολογισμό θα είχαμε βάλει κάτω από το χαλί και αυτήν την υπόθεση;

Κλείνοντας, η δική μας θέση όσον αφορά την ad hoc επιτροπή είναι ότι πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της και να καταλήξουμε σε πρακτικά αποτελέσματα, όπως έχω αναφέρει πιο πάνω.

Είναι καιρός να προχωρήσουμε άμεσα στη δημοσιοποίηση των Panama Papers, τις λίστες με διαγραφές δανείων και ότι αφορά τις πολιτογραφήσεις.

Για να υπάρξει κάθαρση χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις, ώστε το πολιτικό σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του.