Έρμαιο στις ορέξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με άρθρο του ΚΥΠΕ που επικαλείται την Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών.

Το γεγονός πως οι εκάστοτε κυβερνήσεις μειώνουν ολοένα τον προϋπολογισμό και το αξιόμαχο της ΕΦ είναι διαπίστωση που έχει τονίσει πολλάκις το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) και το θεωρούμε ως μία απαράδεκτη πράξη. Όταν μιλάμε για μία χώρα υπό κατοχή με 40000 Τούρκους στρατιώτες λίγα μέτρα μακριά τότε κάθε κυβέρνηση που σέβεται την πατρίδα και το λαό που υπηρετεί οφείλει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να διαφυλάξει την ασφάλειά της.

Αντιθέτως η Κυπριακή Δημοκρατία, όχι μόνο δεν πράττει τα αυτονόητα αλλά παράλληλα διευρύνει τη διαφορά μεταξύ τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ΕΦ με το αρνητικό ισοζύγιο να βαραίνει ασφαλώς την πλευρά μας.

Αναλυτικά το άρθρο:

“Πλήρως εκτεθειμένη στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς η Τουρκία διατηρεί συντριπτική και αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή στον κυπριακό χώρο σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο Ναυτικό και την Αεροπορία, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών για τις Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Κύπρο το 2017.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, τα οποία αναλύει ο Διευθυντής του Κέντρου Δρ. Άριστος Αριστοτέλους, η Λευκωσία, εκτός από διπλωματικά διαβήματα, δεν διαθέτει καμία απολύτως στρατιωτική απάντηση στις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στη θαλάσσια περιοχή.

«Το γεγονός αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στην ΑΟΖ, αλλά αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα παρεμπόδισης των διεξαγόμενων εκεί εργασιών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, καθώς και άσκησης πιέσεων στο Κυπριακό», προστίθεται.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το ισοζύγιο δυνάμεων για τη Λευκωσία εμφανίζεται δυσμενέστερο το 2017, καθώς, απέναντι στις 10.000 έμψυχου δυναμικού της Εθνικής Φρουράς, η Άγκυρα αντιπαρατάσσει 43.000 στρατεύματα. Συνεπώς, «για κάθε ένα Εθνοφρουρό, αναλογούν 4,3 Τούρκοι στρατιώτες».

Βάσει των συμπερασμάτων της έκθεσης, οι συσχετισμοί στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο κατά το 2017 παρουσιάζονται πιο δυσμενείς για την Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η αριθμητική ισχύς των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων έχει επανέλθει στα προηγούμενα της επίπεδα.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι η μείωση του αριθμού των κληρωτών στην Εθνική Φρουρά, λόγω μειωμένου ρυθμού γεννητικότητας και δεκατετράμηνης θητείας, όπως και η μη αναπλήρωση ή ενίσχυση του οπλοστασίου της, θέτει τη δύναμη σε δυσχερέστερη θέση έναντι των κατοχικών στρατευμάτων και καθιστά το θέμα της ΑΟΖ «ευαίσθητο σημείο άσκησης στρατιωτικών πιέσεων στο Κυπριακό».

Συμπληρώνεται ότι η μείωση της θητείας στην Εθνική Φρουρά, χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των αναγκαίων εξισορροπητικών ρυθμίσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, οργάνωση, τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό, διεύρυνε περαιτέρω την ήδη υπάρχουσα διαφορά με την τουρκική πλευρά, όχι μόνο αριθμητικά αλλά και λειτουργικά.”