Η προκλητική τοποθέτηση του Οσμάν Ακίπ Μπακ, Τούρκου βουλευτή του Κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προαφάνως είναι ένα από τα πολλά καθώς ο εν λόγω Βουλευτής είναι ευρέως γνωστός για την προσπάθεια του να προωθήσει, ακόμη και τις πλέον ακραίες τουρκικές θέσεις στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες φέρουν τον Ακίπ Μπακ να είναι ο συντάκτης έκθεσης, μέσω της οποίας επιχειρηθηκε περάσουν αναλλοίωτες οι θέσεις της Άγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο σε κείμενο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο “Ευρωπαϊκή ενεργειακή Ασφάλεια: Ο Νότιος Διάδρομος Αερίου” και είχε εκπονηθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας, και πιο συγκεκριμένα της Υποεπιτροπής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Ασφαλείας.

Όποιος ανατρέξει στο σημερινό κείμενο της έκθεσης, δεν θα βρει τίποτα το επιλήψιμο. Έχει όμως ενδιαφέρον να δει κανείς τι περιείχε το αρχικό προσχέδιο, καθώς σε αυτό αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει υπάρξει πολύ δραστήρια, επιδιώκοντας μονομερείς ενέργειες, unilateral activities, στην έρευνα των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τις αρχικές έρευνες να ξεκινούν το 2006…

Η τουρκο’κυπριακή’ πλευρά έχει προτείνει την καθιέρωση μηχανισμών καθορισμού των σχετικών μεριδίων, του φυσικού αερίου, διαμοιρασμού των εσόδων και εξαγωγής αυτών των πόρων. Οι προτάσεις αυτές έμειναν αναπάντητες από τους Ελληνοκυπρίους”.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως παράγραφος στο προσχέδιο της έκθεσης Ακίπ Μπακ ήταν η υπ’ αριθμόν 44, σήμερα υπ’ αριθμόν 56 στο τελικό σχέδιο. Σε αυτή γίνεται αναφορά στις δραστηριότητες της Τουρκίας.

Στη συγκεκριμένη παράγραφο υπάρχει η ακόλουθη αναφορά: “Η Τουρκία αντιτίθεται επίσης σε οποιαδήποτε παραβίαση των νομικών και νομίμων δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο και καταθέτει την αντίθεσή στις ελληνοκυπριακές προσπάθειες. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2013, η Τουρκία κατέγραψε στα Ηνωμένα Έθνη ότι έχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα σε θαλάσσιες περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16′ 18″E από τη νήσο Κύπρο”. 

Η σχετική επισήμανση σχετίζεται με τη ρηματική διακοίνωση, με την οποία η Άγκυρα απάντησε στην προηγούμενη ελληνική ρηματική διακοίνωση, του Φεβρουαρίου 2013, με την οποία η Αθήνα είχε διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη για την προκήρυξη, από την Τουρκία, οικοπέδων προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ακόμη και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Η εν λόγω προκήρυξη είχε δημοσιευθεί στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 2012. 

Πέραν των συντεταγμένων, δε, η Τουρκία σημείωνε στο κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης ότι “τα εξωτερικά όρια της τουρκικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες περιοχές ακολουθούν τη μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και της αιγυπτιακής ακτογραμμής, το δυτικό οριακό σημείο της οποίας θα καθοριστεί σύμφωνα με το αποτέλεσμα μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο ανάμεσα σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές περιστάσεις”.

Ως εκ τούτου είναι πασιφανές πως ο Ακίπ Μπακ ήταν ο κομιστής της πάγιας τουρκικής θέσης πως στην Ανατολική Μεσόγειο η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, δεν δικαιούνται κανένα κομμάτι υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, καθώς ουσιαστικά οι τουρκικές θαλάσσιες ζώνες εφάπτονται των αντιστοίχων αιγυπτιακών.