Ένας Τουρκο”κύπριος” καθηγητής του λεγόμενου “πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής”, ο Ατά Ατούν, σε άρθρο του στο πρακτορείο Ανατολού υποστηρίζει πως η Τουρκία έχει δίκαιο που διεξάγει έρευνες νοτίως της Κύπρου. Ο καθηγητής του λεγόμενου “Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής” στα κατεχόμενα ισχυρίζεται ότι η Τουρκία υιοθετεί στάση συμβατή με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας στη ζώνη των διαφωνιών της Ανατολικής Μεσογείου. 

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, το οποίο αναδημοσίευσε και η “Σαμπάχ”, η Τουρκία είναι σωστή και εναρμονισμένη σύμφωνα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο και λειτουργεί “ως πρέπει” στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ναυτιλιακοί νόμοι από το 1958 που διέπουν το θέμα των  υφαλοκρηπίδων και οικονομικών ζωνών στα νησιά έχουν χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία και την Αίγυπτο και οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να διεκδικούν δικαιώματα στην οικονομική ζώνη στα ανοικτά της νήσου, ισχυρίζεται ο Ατούν.

Σύμφωνα με το πρώτο ναυτικό δίκαιο του 1958 και το δεύτερο ναυτικό δίκαιο του 1960, η ανατολική περιοχή της Μεσογείου είναι μια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Αιγύπτου και της Τουρκίας, και ως εκ τούτου η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει δικαιώματα για την εξερεύνηση στην περιοχή αυτή, ισχυρίσθηκε ο Ατούν. Το τρίτο ναυτιλιακό δίκαιο του 1982, ωστόσο, δίνει στα νησιά τόσο υφαλοκρηπίδα όσο και ΑΟΖ, διευκρινίζει ο Τουρκο”κύπριος” Ατούν.

Ο Ατά Ατούν υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε την επέκταση 12 μιλίων υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η κίνηση θα ήταν «αιτία πολέμου». Σύμφωνα με τα έγγραφα του τουρκικού ΥΠΕΞ, η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου αποτελεί μια διαφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών. Το θέμα αυτό αφορά, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο καθηγητή, με τη συνολική ισορροπία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο. 

ΠΗΓΗ