Η ΤΟΥΡΚΙΑ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΑΝΙΑ (άρθρο)

Χωρίς συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας δεν θα υπάρξει ειρήνη στα Βαλκάνια ενώ το εθνοτικό μίσος φουντώνει.  Αυτά δυστυχώς είναι τα αποτελέσματα σε λύσεις Διζωνικών Δικοινοτικών Ομοσπονδιών… Η Τουρκία γνωρίζει καλά περί Δ.Δ.Ο γιατί σταθεροποιήθηκε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και διοικεί το μουσουλμανικό μέρος της χώρας. Είναι για αυτό το λόγο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες επίσημη επίσκεψη στο Υπουργείο Άμυνας και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης  από αντιπροσωπεία του ΥΠΑΜ της Τουρκίας, με επικεφαλής τον υπουργό Χουλουσί Ακάρ.

Εκεί ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας έχει συναντηθεί με τον Βόσνιο ομόλογο του Sifet Podzic και με την αντιπροσωπία των Βοσνιακών ενόπλων δυνάμεων. Ο Τούρκος Υπουργός πιθανότατα έχει «ειδική αποστολή» από την Δύση, ακριβώς τώρα που τα Βαλκάνια περνούν πολύ κρίσιμη περίοδο.

Οι Σερβοβόσνιοι έχουν θέσει ουσιαστικά τον εαυτό τους εκτός της δομής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με στήριξη από το Βελιγράδι και τη Μόσχα, ενώ ετοιμάζονται για επίσημη απόσχιση από την «χώρα» με το όνομα Βοσνία η οποία δημιουργήθηκε το 1995.

Οι Τούρκοι λόγω καλών σχέσεων με Σέρβους, Βόσνιους μουσουλμάνους και  Ρώσους, ενδεχομένως να αναλάβουν το δύσκολο έργο να προσπαθήσουν να φέρουν σε πέρας μια αποστολή για επαναφορά των Σερβοβόσνιων, στο δρόμο του ΝΑΤΟ με Δυτικά ανταλλάγματα, για λογαριασμό της Δύσης…

Ο Ακάρ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βόσνιο ομόλογο του χθές στο Σεράγεβο: «Πιστεύουμε ότι αυτονομιστική ρητορική στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν ωφελεί κανέναν. Βλέπουμε τον λαό της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στο σύνολο του (αναφερόμενος σε μουσουλμάνους, Κροάτες και Σέρβους). Εδώ διερωτάται κάποιος πως είναι δυνατόν σύμφωνα με την ανθρώπινη λογική να αποτελούν ένα έθνος!

Ο Βόσνιος Υπουργός ‘Άμυνας ανέφερε ότι τα 89 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης εκπαιδεύονται επί του παρόντος στην Τουρκία και ότι οι σχέσεις με την χώρα αυτή γίνονται όλο και καλύτερες, κάθε χρόνο. «Εκτός από το ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη» δήλωσε ο Podzic.

Η ουσία είναι ότι το «κατασκευασμένο» έθνος των Βοσνίων, κινδυνεύει πιο σοβαρά από ποτέ, ενώ ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων Μίλοραντ Ντοντικ, έχει αποχωρήσει από την κυβέρνηση του κράτους, έχοντας αυτονομηθεί στον αμυντικό τομέα, το δικαστικό και φορολογικό σύστημα, και ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ένωση με την Σερβία.

Από την άλλη πλευρά η σημερινή Βοσνία, βασίζεται στην Συμφωνία του Ντέιτον του 1995, στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία, η οποία αν διαλυθεί αυτό το κρατικό μόρφωμα στα «πλευρά» της Σερβίας, τότε η Άκυρα θα χάσει το έρεισμα στην Βοσνία μέσω της συνθήκης του Ντέιτον.

Σύμφωνα με το «Foreignaffairs.com» τον Μάρτιο η Ρωσία απείλησε με αντίποινα εάν η Βοσνία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, ο Μιλοραντ Ντόντικ απείλησε ότι η «Δημοκρατία Σέρπσκα», μία από τις τρείς οντότητες που αποτελούν τη χώρα, θα αποσχισθεί από τη Βοσνία.

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα ψήφισε υπέρ της έναρξης διαδικασίας αποχώρησης των Σερβοβόσνιων από κρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του Βοσνιακού στρατού, των υπηρεσιών ασφαλείας, του φορολογικού συστήματος και του δικαστικού συστήματος.

Εκτός από την Δημοκρατία Σέρπσκα , το Κρεμλίνο υποστηρίζει τους εθνικιστές Κροάτες της Βοσνίας, για να δημιουργήσουν μια ακόμη ξεχωριστή οντότητα εντός της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης.

Αυτά τα γράφω για να τα διαβάσουν κυρίως το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ που παρόλο που δεν γνωρίζουν τι είναι η ΔΔΟ, την υποστηρίζουν σαν την μοναδική λύση που απέμεινε  σε αυτόν το τόπο. Το πόσο υποφέρει ακόμα και σήμερα ο Σερβικός λαός της Βοσνίας μόνο αυτοί ξέρουν π.χ. οι μουσουλμάνοι προτείνουν ένα νομοσχέδιο στην κεντρική βουλή της χώρας και απορρίπτεται από τους Σέρβους βουλευτές που μετέχουν εκεί, ή το ανάποδο. Πρόεδρος της χώρας είναι για χρόνια τώρα μόνο μουσουλμάνος ηγέτης, αφού ο Μίλοραντ Ντόντικ αρνείται την εναλλάξ προεδρία (εκ περιτροπής) και υποστηρίζει ότι δεν θέλει να γίνει Πρόεδρος των μουσουλμάνων, ο ίδιος είναι Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα κλπ.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι Σέρβοι έχουν ήδη στρατό από την Σερβία στη Βοσνία, αλλά και Ρώσους κομάντος τους ξακουστούς Σπένσαρ, οι οποίοι και εκπαιδεύουν τους Σέρβους της Βοσνίας. Από την άλλη πλευρά οι Μουσουλμάνοι εκπαιδεύονται από την Τουρκία και το Ιράν, αλλά και από εκατοντάδες μουσουλμάνους του ISIS οι οποίοι έφυγαν από την Συρία και αλλού, και ζουν μέσα στα δάση της Βοσνίας, έτοιμοι να ριχθούν στην μάχη. Η Σαουδική Αραβία και πάλι έχει αναλάβει όλα τα έξοδα για την συντήρηση όλων αυτών και την αγορά οποιωνδήποτε οπλικών συστημάτων θα χρειαστούν…

Όλοι θυμόμαστε στον πόλεμο του 1990 – 1995 στην Βοσνία τον «Comantate Αρκάν» που έσωσε την Banjia Luka από τους μουσουλμάνους και τον στρατηγό Μλάτεν μαζί με τον Κάραντζιτς που πολέμησαν στην πόλη Κράτισκα και σταμάτησαν τον δρόμο στους Κροάτες για να εισέλθουν στα εδάφη της Βοσνίας φθάνοντας μέχρι την πρωτεύουσα. Είναι αυτούς που το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε για δήθεν εγκλήματα πολέμου, ενώ κανένα μουσουλμάνο ηγέτη δεν συνέλαβε, όπως π.χ. τον ηγέτη των μουσουλμάνων Ιζεμπέκοβιτς.

Είναι αυτά ακριβώς που φοβάμαι ότι θα συμβούν και στην Κύπρο με την αποδοχή από τον Κυπριακό λαό της ΔΔΟ, για να αποφύγουμε τάχα την ανακήρυξή των δύο κρατών. Γιατί και πάλι τα Η.Ε και η UNOPS θα διαθέσει εκατομμύρια δολάρια για να διαφωτίσουν τάχατες τον λαό για τα ωφελήματα της ΔΔΟ.

Προσωπικά εισηγούμαι στους ηγέτες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να ταξιδεύσουν στην Βοσνία και να συνομιλήσουν με τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας στην Banjia Luka (Μπάνια Λούκα), να καταλάβουν τι είναι ακριβώς αυτό το σύστημα που υποστηρίζουν, να ταξιδέψουν σε μέρη όπως το Σεράγεβο και να δουν πως γίνεται η διοίκηση της χώρας από τους μουσουλμάνους κλπ. Φυσικά να είναι έτοιμοι να ταξιδέψουν για αρκετές ώρες αφού κανένας Σέρβος οδηγός δεν θα τους περάσει από τον κοντινό δρόμο Banjia Luka – Seragevo, περνώντας μέσα από τα μουσουλμανικά χωριά γιατί φοβούνται, αλλά θα τους οδηγήσουν από άλλο μακρινό δρόμο, μέσω της Biellina, που χρειάζεται τριπλάσια ώρα διαδρομής για να φτάσει κάποιος στο Σεράγεβο.

Μόνο το ΕΛΑΜ σκέφτεται και ενεργεί σωστά καί στο Εθνικό θέμα, έχει τοποθετηθεί και προτείνει λύση καθαρή. Τη λύση του Ενιαίου κράτους.

Αινείας