Ανακοινώθηκε και επίσημα πλέον από τον Ερσίν Τατάρ ότι η αεροπορική βάση  Cecitkale (Λευκόνοικο) δίδεται στα χέρια του τουρκικού στρατού.

Η μετατροπή του αεροδρομίου σε τουρκική βάση ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροσκαφών δεν είναι απλά μια στρατιωτική κίνηση, αλλά μια δήλωση προθέσεων συνδεδεμένων με το ιδεολόγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με το οποίο η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει τη θαλάσσια δικαιοδοσία και την επιρροή της σε απέραντες θαλάσσιες περιοχές της ΝΑ Μεσογείου. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των θαλασσίων αυτών περιοχών ανήκει στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αποτελεί επίσης απόδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής και στρατηγικής φιλοδοξίας της Τουρκίας στην περιοχή.

Αυτή η κίνηση της Τουρκίας δεν ενισχύει μόνο το πλαίσιο ασφαλείας για τους Τουρκοκύπριους, αλλά ενισχύει σημαντικά την ικανότητα της Τουρκίας να προβάλλει ισχύ και να επιτηρεί την ΝΑ Μεσόγειο.

Σε σχέση με τις συνεχιζόμενες εντάσεις και διαμάχες όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα και τους θαλάσσιους πόρους, η στρατηγική θέση αυτής της βάσης μπορεί να αλλάξει πολύ την δυναμική της περιφερειακής ισχύος.

Ενώ ο Τατάρ τονίζει την κίνηση ως απαραίτητο βήμα για την προστασία και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, αυτή η εξέλιξη έχει πυροδοτήσει ανησυχίες και στις γειτονικές χώρες ιδιαίτερα στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων σε μια τόσο ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή, προσθέτει ανησυχία στις ήδη τεταμένες σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίκληση του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας που διεκδικεί δικαιώματα σε μια περιοχή τριπλάσια της λεγόμενης ΤΔΒΚ στη Μεσόγειο, υπογραμμίζει την πιθανότητα για αυξημένες τριβές και την επείγουσα ανάγκη για διπλωματική δέσμευση για την αποτροπή της κλιμάκωσης.

Το αεροδρόμιο του Λευκονοίκου ως στρατιωτική βάση ης Τουρκίας στην Κύπρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε περίοδο ειρήνης όσο και σε περίοδο πολέμου για εξυπηρέτηση των συμφερόντων και των επιδιώξεων της Άγκυρας κατά της Κύπρου και της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο αλλά και κατά της Κρήτης-Δωδεκανήσων.

Οι Τούρκοι μπορούν μέσω του αεροδρομίου του Λευκονοίκου να προβούν σε σημαντική ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων πριν τις επιχειρήσεις, αφού αυτό είναι εντός του βεληνεκούς του πυροβολικού της Εθνοφρουράς.

Επίσης αποτελεί μια προωθημένη βάση για υποστήριξη αεροναυτικών επιχειρήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο είτε μέσω drones που θα απογειώνονται από αυτό, είτε με μαχητικά αεροσκάφη.

Τέλος μπορούν να σταθμεύουν στην βάση του Λευκονοίκου ιπτάμενα τάνκερ της πολεμικής αεροπορίας των Τούρκων, από τα οποία να ανεφοδιάζονται τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία θα ενεργούν κατά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων συνεχώς.

Εκτός από τα πιο πάνω, η Τουρκία μπορεί πλέον να απειλεί και άλλες χώρες ή να λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως π.χ. το Ισραήλ να σπεύσει προς υποστήριξη της Κύπρου.

Πολύ φοβάμαι ότι με την απόδοση και επισήμως του αεροδρομίου του Λευκονοίκου στην Τουρκία για χρήση ως στρατιωτική βάση στην Κύπρο, αποτελεί απόδειξη ότι ο Ερντογάν σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθεί καμιά λύση του Κυπριακού  αλλά θα μείνει σταθερά προσηλωμένος στην δημιουργία 2 κρατών στην Κύπρο.

Αυτό πρέπει να θέσει σε συναγερμό την Κύπρο και την Ελλάδα οι οποίες πρέπει να προβούν το ταχύτερο δυνατό στις πιο κάτω ενέργειες:

  1. Άμεση οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου-Ελλάδας, στη βάση του χάρτη της Σεβίλλης, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, κόβοντας για πάντα τα τουρκικά όνειρα περί Γαλάζιας Πατρίδας.
  2. Όσον το δυνατό ταχύτερα αμυντική θωράκιση της Κύπρου, με αγορά μαχητικών αεροσκαφών, Φρεγατών, Υποβρυχίων, Αντιπλοικών και Αντιαεροπορικών πυραύλων.

Φυσικά όλα τα πιο πάνω όπλα και οπλικά συστήματα θα είναι εντός βεληνεκούς του τουρκικού πυροβολικού, των drones, πυραύλων και μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας.

  1. Η δημιουργία αεροναυτικών βάσεων της Κύπρου στην Ελλάδα π.χ. στην Κρήτη, και Νότιο Πελοπόννησο κατόπιν διακρατικής συμφωνίας. Αυτό θα ήταν μια λύση στο πιο πάνω πρόβλημα, δηλαδή να μην μπορεί η Τουρκία να καταστρέψει την αεροπορία και τα υπόλοιπα οπλικά μας συστήματα που θα βρίσκονταν εντός της Κύπρου.

Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σημασία που έχει πλέον η στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Λευκόνοικο και να κάνουμε ταχύτατα τις δέουσες ενέργειες και η Ελλάδα και η Κύπρος, πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων και δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον.

Αινείας

Πηγές: «Militaire», «Enoplos»