Είναι αλήθεια η Σταύρωση και η Ανάσταση του Χριστού μας; Βεβαίως!

Τα ερωτήματα όμως που «αμφισβητούν» την Σταύρωση και Ανάσταση τού Χριστού είναι δύο:

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο Κύριος δεν πέθανε επάνω στον Σταυρό και συνεπώς αφού δεν πέθανε δεν ανεστήθη. Το δεύτερο ερώτημα περιστρέφεται γύρω από το γεγονός αν η Ανάσταση του Κυρίου είναι….απάτη!

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ

Ο θάνατος του Χριστού επάνω στο σταυρό,γνωρίζουμε ότι προήλθε από τα καρφιά που έχουν τρυπήσει τα χέρια και τα πόδια του. Βασανιστικό μεν αλλά είχε και πολλά άλλα προδιαθετικά αίτια.Ανάμεσα σ’ αυτά θα πούμε για τα κτυπήματα που δέχθηκε ο Κύριός μας,τον οποίον «εράπιζον,εκολάφιζον,έτυπτον,έδερον»,λέει το Ευαγγέλιο «φραγγελώσας παρέδωσεν αυτόν…» (Μάρκ. ιε΄ 15).

Τι ήταν το φραγγέλιο;

Ίσως νομίζουμε ότι το φραγγέλιο ήταν μία απλή μαστίγωσις. Δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτόν που επρόκειτο να υποστεί το φραγγέλιο τον έδεναν σε μια κολώνα και ο ειδικός δήμιος που εκτελούσε την φραγγέλωση έπαιρνε ένα μαστίγιο βαρύ το οποίο είχε πολλές λουρίδες στην άκρη του, πάνω στις λουρίδες ήταν δεμένες σφαίρες από μολύβι ή μικρά οστάρια, κότσια από αρνί και τις έφερνε με όση δύναμη είχε πάνω στην ράχη δεμένου ανθρώπου. Πολύ σύντομα, απ’ τα πρώτα κτυπήματα εξεσχίζετο το δέρμα τού ανθρώπου που εδέχετο την φραγγέλωση και ύστερα από μερικά κτυπήματα ακόμη έφευγαν και κατεξεσχίζοντο τελείως οι σάρκες του και απεγυμνώνοντο τα κόκαλα τής ράχης. Αναφέρονται στην ιστορία αρκετές περιπτώσεις από ανθρώπους, που απέθαναν την ώρα τής φραγγελώσεως. Σ’ αυτήν τώρα την καταξεσχισμένη, καταματωμένη και καταπονεμένη ράχη, κουβάλησε ο Χριστός μας τον Σταυρό του, που ήταν ξύλο βαρύτατο, έτσι ώστε να μπορεί να σηκώσει επάνω του το βάρος ενός ανθρώπου χωρίς να λυγίσει εξαντλημένος με αιμορραγία που τού είχε στοιχίσει απώλεια δυνάμεων πριν φθάσει καν στο ύψος τού Γολγοθά. Ας προσθέσουμε ακόμη και για τα αγκάθια που είχε ο στέφανος εκείνος που σε πολλά σημεία είχε τρυπήσει το κεφάλι Του.

Επίσης ο Κεντυρίων ο εκατόνταρχος (Ο Εκατόνταρχος Λογγίνος καταγόταν από την κωμόπολη Σανδιάλη της Καππαδοκίας, μας λέει ο Συμεών ο Μεταφραστής. Δεν επιτήρησε μόνο τη Σταύρωση του Κυρίου, για την οποία ήταν υπεύθυνος, αλλά και τον τάφο Του. Επικεφαλής της ρωμαϊκής φρουράς που ετέθη στον τάφο του Κυρίου) δεν αρκέσθηκε ακόμη στον θάνατο του Χριστού και ήθελε να του δώσει την χαριστική βολή για να σιγουρευτεί ότι πέθανε, έτσι με την κοφτερή λόγχη εις την άκρη τού δόρατός ο Ρωμαίος στρατιώτης την έβαλε βαθιά στα πλευρά τού Χριστού μας και ευθέως έρευσε ύδωρ και αίμα.

Και τώρα αρχίζει η διαδικασία ταφής.

Η προετοιμασία ενός σώματος για ταφή, σύμφωνα με τα Ιουδαϊκά έθιμα, είναι: Για να αποτρέψει προφανώς το ενδεχόμενο τής νεκροφανείας έβαζαν επί 15΄ ένα φτερό μπροστά στα ρουθούνια τού πεθαμένου για να βεβαιωθούν ότι δεν κουνάει η αναπνοή τού ανθρώπου αυτού το φτερό, μετά περιελάμβανε πλύσιμο, και στη συνέχεια σφιχτό φάσκιωμα από τις μασχάλες μέχρι τους αστραγάλους με λωρίδες λινού υφάσματος πλάτους περίπου 33 εκατοστών. Ανάμεσα στις λωρίδες και στο σώμα τοποθετούσαν αρωματικά μπαχαρικά, που είχαν συνήθως κολλώδη υφή. Χρησίμευαν ως συντηρητικό και μερικώς ως συγκολλητική ουσία για να μετατρέψουν τις λινές λωρίδες σε ένα συμπαγές κάλυμμα όπου το σώμα τυλίχτηκε σε ένα σεντόνι. Το πρωί της τρίτης ημέρας, το σώμα του Ιησού είχε εξαφανιστεί, αλλά το σάβανο βρισκόταν εκεί.Να σημειώσουμε εδώ, αν ο Χριστός δεν είχε πεθάνει προηγουμένως θα είχε πάθει ασφυξία.!

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ είναι απάτη;

Όταν οι μυροφόρες είχαν πάει στον τάφο του Κυρίου (Η Παναγία η Μαρία η Μαγδαληνή η Σαλώμη κόρη του Ιωσήφ του Μνήστορ και άλλες) βρήκαν τον τάφο ανοιχτό, και άγγελος Κυρίου τους είπε το χαρμόσυνο γεγονός. Το Χριστός Ανέστη. Φυσικά κανείς τους δεν τις πίστευε! Μέχρι και οι μαθητές του Χριστού!

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα απάτης οφείλεται στο γεγονός, ότι τα πρόσωπα απ’ τα οποία μαρτυρούν ότι είδαν τον Χριστό και μαρτυρούσαν για πολλά χρόνια είναι πάνω από 500 άνθρωποι! τα πρόσωπα λοιπόν αυτά ήσαν πάρα πολλά. Είναι λοιπόν πραγματικά αδύνατο, τόσο πολλά πρόσωπα, επί τόσο πολλά έτη, να έκαναν μια τόσο χονδροειδή και βλάσφημο απάτη και να μη βρέθηκε ούτε ένα πρόσωπο, το οποίο να επανέλθει και να μαρτυρήσει και να διαμαρτυρηθεί ότι συμμετέσχε σε μια απάτη και έπεσε θύμα αυτής. Οπότε αυτό για κάθε δικαστήριο, το ότι έχει τόσους πολλούς μάρτυρες η εμφάνισης τού Χριστού, αυτό και μόνο αποκλείει το ενδεχόμενο τής απάτης.

Ο δεύτερος λόγος υποψίας ότι πρόκειται για μία απάτη, αποδεικνύεται εσφαλμένη από το γεγονός τής συμπεριφοράς των αποστόλων που αναφέραμε μέχρι τής 3ης ημέρας μετά την σταύρωση τού διδασκάλου. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν περίτρομοι, ήσαν καταπτοημένοι μέχρι που τους παρουσιάστηκε ο Εσταυρωμένος! Εάν αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να πουν μια απάτη, δεν θα απέφευγαν να φανερώσουν όλους τους ενδοιασμούς τους οποίους είχαν; Δεν θα απέφευγαν να διακηρύξουν σ’ όλα τα πέρατα τής γης και να το γράψουν σ’ όλα τα Ευαγγέλια ότι ήσαν οι ίδιοι εκείνοι που αμφισβητούσαν, εκείνοι που δεν ήθελαν να πιστέψουν, εκείνοι που παρουσίαζαν επιχειρήματα, εκείνοι που έλεγαν ότι επρόκειτο για λήρο, για μια συναρπαγή, για ένα ψέμα, αυτές οι διηγήσεις για την εμφάνιση τού Χριστού και πώς αυτά τα πρόσωπα τώρα, τα τρομαγμένα, τα περίτρομα έρχονται όχι μονάχα να το διακηρύξουνε μπροστά στους δυνατούς τής γης, μπροστά στους ισχυρούς και μπροστά στους ενόπλους, που ήταν έτοιμοι να τους συντρίψουν, αλλά και δίνουν μετά από διωγμούς και μετά από βασανιστήρια, άκαμπτοι όλοι, χωρίς εξαίρεση την ζωή τους για μια τέτοια απάτη;

Όπως λέει, πολύ σωστά, ένας Γάλλος, ο Goguel, «είναι αδύνατον για ένα ψέμα να υποβληθεί κανείς σε διωγμούς και να δώσει την ζωή του με βάσανα και με τυρρανισμούς». Το ψεύδος το χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να αποφύγει τον διωγμό όχι δια να τον υποστεί. Ώστε λοιπόν, το όλο κήρυγμα τής Εκκλησίας, στηρίζεται επάνω στη διαβεβαιώσει για την Ανάσταση. Και πρέπει να πούμε ακόμα και θάπρεπε να το πούμε ίσως πρώτο απ’ όλα, ότι αυτήν την διαβεβαιώσει για την Ανάσταση την έδωσε ο ίδιος ο Χριστός. Το είπε σαφέστατα και το διακήρυξε και το υποστήριξε.

Και πώς είναι δυνατόν, αυτόν που όχι απλώς εκήρυξε, αυτόν ο οποίος έζησε από το κήρυγμα, αυτόν ο οποίος χωρίς καμία αμφισβήτηση ανέβηκε πάνω στον Σταυρό γι’ αυτό το κήρυγμα, πώς είναι δυνατόν αυτόν τον άνθρωπο να τον θεωρήσουμε σαν ένα απατεώνα, ο οποίος σκηνοθετεί την ταφή Του, ο οποίος σκηνοθετεί την Ανάσταση Του;

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος

Ιωσήφ Κορφιάτης

Αναπληρωτής επαρχιακός Ε.ΛΑ.Μ Λευκωσίας