Αυξημένο είναι κάθε χρόνο το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Κύπρο. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία κατά 4,5% αυξήθηκε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στη χώρα μας μέσα σε πέντε χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το 2013 το ποσοστό φτάνει το 27,8% ενώ το 2008 ήταν 23,3%.

Όπως σημειώνει η αρμόδια Υπηρεσία ο δείκτης του κινδύνου της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού αφορά στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας ή ζει σε νοικοκυριά που έχουν σοβαρή υλική στέρηση είτε πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι διαχρονικά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες.

Όσον αφορά στον δείκτη κύριας δραστηριότητας του πληθυσμού, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι άνεργοι κινδύνευσαν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό κατά 33,6% το 2013.

Επιπρόσθετα, άλλα μη οικονομικά ενεργά άτομα φαίνεται να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους κίνδυνο κατά 20,9% ενώ οι μη εργαζόμενοι άνω των 18 ετών κινδυνεύουν από τη φτώχεια κατά 23%. Το μικρότερο ποσοστό κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι άνω των 18 ετών (8,9%) και οι συνταξιούχοι (19,7%) το 2013. Καταδεικνύεται ακόμα ότι τα νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (16,7%) αντιμετώπισαν το 2013 μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας από τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (14,3%). Στο 30% ανήλθε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας όσων ενοικιάζουν το σπίτι τους ενώ ο πληθυσμός που κατέχει ιδιόκτητη ή παραχωρημένη δωρεάν κατοικία αντιμετώπισε το 2013 ποσοστό κινδύνου 13,4%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 33,6% του πληθυσμού το 2013 καθυστέρησε στην αποπληρωμή των δόσεων του δανείου της κύριας κατοικίας ή του ενοικίου ή των πάγιων λογαριασμών του ή τις δόσεις άλλων δανείων του λόγω οικονομικών δυσκολιών. Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί αντιμετώπισαν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του.

ΠΗΓΗ

 

Παρόλα τα στοιχεία, που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας και τα συνεχιζόμενα επικαιροποιημένα μνημόνια, η κυβέρνηση συνεχίζει με ψευδείς ανακοινώσεις να παραπλανεί τον λαό κάνοντας λόγο για ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της οικονομίας. Για να μπορέσετε να μιλήσετε πρέπει να βγείτε στον δρόμο, δίπλα στον απλό συμπατριώτη μας. Μέσα από τις βίλλες σας, δεν μπορείτε να νιώσετε τι συμβαίνει στην Κυπριακή κοινωνία.