Το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστου Χρίστου, ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της 15ης Ιουλίου 2023: 

«Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Κάθε χρόνο, ο κάθε Ιούλης έρχεται θυμίζοντας μας γεγονότα τραγικά που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία μας. Αφήνοντας όχι μόνο ανοικτές πληγές αλλά κυρίως υπαρκτές συνέπειες τις οποίες καλούμαστε όλοι μαζί να διαχειριστούμε σοφότερα σε σχέση με το παρελθόν αν πραγματικά επιζητούμε ένα καλύτερο μέλλον για την πολύπαθη πατρίδα μας.

Με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 κορυφώνεται η εσωτερική αντιπαράθεση των προηγούμενων ετών. Η διχόνοια επισκίασε κάθε φωνή λογικής.

Την αναμεταξύ μας σύγκρουση θα εκμεταλλευτούν έντεχνα οι ξένες δυνάμεις για τους δικούς τους σκοπούς επιταχύνοντας την διαδικασία της επερχόμενης καταστροφής μας.

Ως Παράταξη πιστεύουμε με τρόπο απόλυτο στο δικαίωμα του λαού μας να γνωρίζει την πάσα αλήθεια για τα όσα εγκληματικά συνέβησαν εις βάρος του την τότε περίοδο.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές.

Εκείνο το καταραμένο Σάββατο τα αποβατικά του Αττίλα έφτασαν στις ακρογιαλιές της Κερύνειας φέρνοντας μαζί τους θλίψη, νεκρούς, τραυματίες, αγνοουμένους, πρόσφυγες και ξεριζωμό.

Για 49 χρόνια η μισή μας Πατρίδα παραμένει κατεχόμενη ζώνη από τα τουρκικά στρατεύματα.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν οι πολιτικές που εφαρμόσαμε δυστυχώς απέβησαν άκαρπες για επίλυση του ζητήματος.

Ακόμα χειρότερα η αποδοχή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ως βάση για περαιτέρω συζήτηση οδήγησε εν τέλει στην υποβάθμιση του Κυπριακού Προβλήματος από διεθνές θέμα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, σε δικοινοτική διαφορά μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ως απότοκο αυτής της προσέγγισης ο θύτης εμφανίζεται σήμερα με ακόμα πιο παράλογες αξιώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικώντας:
– Πολιτική ισότητα, όπως οι ίδιοι την ερμηνεύουν
– Εκ περιτροπής προεδρία
– Νομιμοποίηση των παράνομων εποίκων
– Συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παράλληλα η Τουρκία εργαλειοποιεί τεκμηριωμένα του λαθρομετανάστες στοχεύοντας την αλλαγή των δημογραφικών δεδομένων.

Καθίσταται από τη φύση της απειλής που αντιμετωπίζουμε, η ανάγκη αναθεώρησης του τρόπου δράσης μας συνολικά ως πολιτεία, οφείλουμε να διασφαλίσουμε με πράξεις την επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου.

Κύριε Πρόεδρε

Ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές αυτού του τόπου η θεϊκή πρόνοια μας έδωσε ταυτόχρονα λόγους να αισθανόμαστε εθνικά υπερήφανοι:

– Γιατί μόνο υπερηφάνεια έχουμε το δικαίωμα να νιώθουμε, γνωρίζοντας πως απέναντι στις κατά πολύ υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού τα παλληκάρια της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ όρθωσαν το ανάστημά τους.

– Ξανά περπατώντας μέσα από κακοτράχαλα μονοπάτια της μακραίωνης ιστορίας μας. Από τον Λεωνίδα και τον Μιλτιάδη, μέχρι τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Από τον Παύλο Μελά μέχρι τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Από τον Τάσο Μάρκου και τον Γεώργιο Κατσάνη, μέχρι τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού.

Οι Έλληνες απέδειξαν σε ολόκληρη την οικουμένη πως θα πάρουν ξανά και ξανά την ανηφόρα μέχρι να βρουν τα «σκαλοπάτια που παν στην λευτεριά».

Καταθέτοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη μας σε όσους χάθηκαν εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974  δίνουμε την υπόσχεση ότι η μαρτυρική τους θυσία θα επισκιάζει πάντα το αφήγημα πως:

Η Κύπρος έπεσε αμαχητί.

Αιωνία τους η μνήμη»