Δεύτερη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημογραφικού και Μετανάστευσης, της οποίας Προεδρεύει ο Βουλευτής του Ε.ΛΑ.Μ Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης, στην οποία εξετάστηκε σήμερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τους αυξανόμενους αριθμούς αιτητών ασύλου, καθώς και η ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, ήταν τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Παπαγιάννης, δήλωσε ότι είναι ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας και τα στοιχεία, καθώς και οι αριθμοί, είναι τρομακτικοί, γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπου παράνομοι μετανάστες προχώρησαν σε συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες, ενώ η Πολιτεία δείχνει αδυναμία να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα.

Στόχος μας, είπε ο Λίνος Παπαγιάννης, είναι να γίνουν πράξη τα όσα, τόσα χρόνια φωνάζουμε ως Ε.ΛΑ.Μ. Στα θετικά της σημερινής συνεδρίας είναι ότι επιτέλους το Υπουργείο Εσωτερικών άρχισε να εξετάζει μεγάλους αριθμούς αιτήσεων και για του λόγου το αληθές, μέσα στο 2021 πάνω από 7000 αιτήσεις για άσυλο έχουν απορριφθεί.

Απαίτηση της επιτροπής και της Παράταξης μας είναι να αρχίσουν επιτέλους οι μαζικές απελάσεις όλων των παράνομων. Για το 2021 είχαμε πάνω από 1000 απελάσεις, αριθμός που σε καμία περίπτωση δεν μας ικανοποιεί.

Σήμερα ενημερώθηκαν τα αρμόδια υπουργεία για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ελεύθερη Κύπρος με την παράνομη μετανάστευση:

Για τους χιλιάδες “αιτητές ασύλου” αφρικανικής καταγωγής, που δημιουργούν πολλά προβλήματα, τους εργάτες σε γεωργικές μονάδες που εγκαταλείπουν τον εργοδότη τους και παρουσιάζονται ως αιτητές ασύλου και την αύξηση των καταγγελιών για επιθέσεις και παρενοχλήσεις ανυποψίαστων πολιτών από αιτητές ασύλου.

Την ερχόμενη εβδομάδα, κατέληξε ο Λίνος Παπαγιάννης, η συνεδρία θα γίνει παρουσία αρκετών υπουργών και θα εξεταστούν οι ενέργειες που το κράτος θα λάβει για να βελτιωθεί επιτέλους αυτή η μάστιγα.

Η θέση μας, κατέληξε, είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε σαν κράτος στην άμεση απέλαση ΟΛΩΝ των παράνομων μεταναστών και της αποκοπής των επιδομάτων που λαμβάνουν.

Στην ίδια Επιτροπή συμμετείχε και ο Βουλευτής Λάρνακας της Παράταξής μας, Σωτήρης Ιωάννου, όπου μεταξύ άλλων κατέθεσε μια σειρά ερωτημάτων, αιτούμενος να ενημερωθεί για τους πραγματικούς αριθμούς αιτητών ασύλου, το συνολικό κονδύλι που λαμβάνουμε κατ’ έτος από την Ε.Ε, τι είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να παραχωρούμε στους αιτητές και αν έχουμε αξιοποιήσει τις δύο αποφάσεις του ΕΔΑΔ για Ισπανία – Ελλάδα.

Τέλος, τόνισε ότι είναι αδιανόητο κάποιοι να θεωρούν ότι με το μεταναστευτικό θα επιλύσουν το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.