Η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι προδιαγραμμένη. Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Σε αυτό συμφωνούν δυστυχώς και τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΔΗ.ΣΥ και το ΑΚΕΛ.

Αν η προπαγάνδα που θα προηγηθεί πριν το Δημοψήφισμα είναι τόσης έντασης ώστε οι Ελληνοκύπριοι αποφασίσουν την αποδοχή του προτεινόμενου σχεδίου – τερατουργήματος, τότε ο Κυπριακός λαός θα βρεθεί σε μια παγίδα διαλύσεως της ίδιας της ύπαρξης του, τόσο της φυσικής όσο και της εθνικής, μέχρι την τελική εξαφάνιση του.

Το παράδειγμα της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά. Η εθνοτική σύνθεση της Βοσνίας συγκροτείται από τους Βόσνιους Μουσουλμάνους (Bosniaks) κατά 50%, τους Σέρβους 30%, τους Κροάτες 15%, ενώ η Συμφωνία ειρήνης που έληξε επίσημα τον πόλεμο στη χώρα και υπογράφτηκε στο Ντέιτον των ΗΠΑ το 1995, διαιρεί το κράτος σε δύο διοικητικές οντότητες: το 51% της Κροατο – Μουσουλμανικής πλευράς, υπό την ονομασία Ομοσπονδία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, και το υπόλοιπο 49% της χώρας στην αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία (Republika Srpska – RS). Η συμφωνία εδραίωσε ένα πολύπλοκο και πολύ-επίπεδο σύστημα στη διακυβέρνηση του κράτους που ευνοεί τον εθνικό «φραξιονισμό».

Aν γίνει αποδεκτή η Δ.Δ.Ο. το πιο πιθανόν η Κύπρος θα βαδίσει τον δρόμο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Οι Ελληνοκύπριοι όπως και οι Σέρβοι της Βοσνίας, θα υποχρεωθούν να ζήσουν σε ένα αντιλειτουργικό, αντιπαραγωγικό ως εχθρικό κράτος με βέβαιη την πολιτική, εθνική και οικονομική τους διάλυση.  Πολλοί θα  αναγκαστούν να αυτοπροσφυγοποιηθούν όπως συμβαίνει τώρα με τους Σέρβους, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού εγκατέλειψε τη χώρα ενώ ο μέσος όρος του μηνιαίου εισοδήματος έχει κατέβει γύρω στα 300 ευρώ.

Η απογοήτευση και το έντονο αίσθημα αδικίας θα κρατούν μονίμως φορτισμένη την ατμόσφαιρα και αργά η γρήγορα θα απαιτηθεί από μεγάλο μέρος του πληθυσμού η απόσχιση. Αυτό όμως θα απαγορεύεται από την ίδια την συμφωνία και έτσι οι Ελληνοκύπριοι θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στην τουρκική μέγγενη. Αυτό με την πάροδο του χρόνου πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ξέσπασμα βίας μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων με άγνωστη κατάληξη.

Για να επιβληθεί και να διατηρηθεί η συμφωνία θα απαιτηθεί μεγάλος αυταρχισμός από την εξουσία. Η καλύτερη προοπτική δυστυχώς στο τέλος θα είναι το διαζύγιο, και η χειρότερη με πρόσχημα την τάξη και την διατήρηση της συμφωνίας, η κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου από την Τουρκία.

H διαφορά με την Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι πως εκεί η «λύση» τους επιβλήθηκε με πόλεμο από την «διεθνή κοινότητα», δηλαδή από το ΝΑΤΟ, ενώ εμείς θα την επιλέξουμε από μόνοι μας.

Αναφορικά με την ισλαμοποίηση της Κύπρου αυτό είναι ολοφάνερο. Να θυμίσουμε ότι στο Σεράγεβο υπήρχαν πριν τον πόλεμο γύρω στα 17 τζαμιά, ενώ τώρα έχουν κτιστεί γύρω στα 250 τζαμιά. Ήδη στην κατεχόμενη Κύπρο έχουν κτιστεί δεκάδες τζαμιά με το ύψος του μιναρέ να φτάνει τα 34 μέτρα.

Με την λύση της ΔΔΟ θα αρχίσουν να κτίζονται και στην ελεύθερη Κύπρο τζαμιά με αντάλλαγμα οι Κύπριοι να αφεθούν να ανακαινίσουν κάποιες εκκλησίες στα κατεχόμενα. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι Κύπριοι είναι ότι όταν κτιστεί ένα τζαμί, γύρω του και σε ακτίνα 2.5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ο χώρος θεωρείται ιερός και έτσι οι Κύπριοι θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα σπίτια τους και να πάνε κάπου αλλού αφού οι Τούρκοι δεν μπορούν να επιτρέψουν στον ιερό τους χώρο π.χ. οι άντρες να καταναλώνουν αλκοόλ και οι γυναίκες να βάφονται με κοκκινάδια…

Κάποιος φίλος που εργάστηκε στην Republika Srpska μου έλεγε ότι για να ταξιδέψει από την Βanjia Luka στο Σεράγεβο πήγαινε από δρόμο που ήτανε τρείς φορές πιο μακρινός γιατί ο οδηγός του φοβόταν να περάσει από μουσουλμανικά χωριά ακόμα και σήμερα. Και τι θυμόταν από το Σεράγεβο όταν περπατούσε ήταν η μυρωδιά του παστουρμά και του ‘τσίλι’ που μύριζε παντού στην ατμόσφαιρά και ο ήχος των χότζηδων που έβγαινε από τα 250 τζαμιά και τον τρέλαιναν κυριολεκτικά χωρίς να μπορεί να το αποφύγει οπουδήποτε και να βρισκόταν μέσα στην πόλη.

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες η Τουρκία καλλιεργεί στενές διπλωματικές σχέσεις με την Βοσνία και ειδικότερα με το μουσουλμανικό κομμάτι της χώρας, με τη χρήση ενός μείγματος εμπορικών, πολιτικών και πολιτιστικών επαφών. Δεν είναι τυχαίο που για να περάσεις μέσα στο Σεράγεβο κυματίζουν στην είσοδο της πόλης η τουρκική σημαία  και η σημαία της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης ενδεικτικές είναι και ορισμένες δηλώσεις από επίσημα χείλη: «Η Τουρκία είναι η μητέρα μας, ήταν και θα παραμείνει».

  • Μustafa Ceric πρόεδρος της ισλαμικής κοινότητας στην Βοσνία: «Θεωρούμε την Τουρκία τον μεγάλο μας αδελφό, που είναι δυνατός και σοφός»
  • Bakir Izetbekovic ο ένας από τους τρείς προέδρους της Βοσνίας: «Η Βοσνία αποτελεί κληρονομιά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Στο οικονομικό σκέλος η διείσδυση της Τουρκίας στη Βοσνία ολοένα και είναι αυξανόμενη. Από 70$ εκ. που ήταν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους το 2003, σήμερα το ποσό έχει εκτοξευθεί στα 700$ εκ. Σημαντικές τουρκικές επενδύσεις σχεδιάζονται για την Βοσνία, όπως η κατασκευή μεγάλου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Σεράγεβο με το Βελιγράδι και η δημιουργία του Eco zone Koricani – vlasic, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αεροδρόμιο, με την επένδυση να αγγίζει τα 4.2$ δις.

Φανταστείτε τώρα τι θα συμβεί στον οικονομικό τομέα στην Κύπρο μόλις αποδεχθούμε την λύση της ΔΔΟ…. Η Κύπρος θα γεμίσει με μεγάλες τουρκικές εταιρείες τις οποίες με τίποτα δεν θα μπορούν να ανταγωνισθούν οι ελληνοκυπριακές λόγω κόστους. Όμως θα είναι πλέον αργά αφού δεν θα υπάρχει προοπτική επιστροφής στην προτεραία κατάσταση και πιθανότατα ούτε δρόμος διαφυγής γενικότερα.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια τουρκική οικονομία, η αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών με τα χαμηλού κόστους προϊόντα, ωθούν την Τουρκία στην εξωστρέφεια και την εξασφάλιση νέων αγορών, με τα Βαλκάνια και την Κύπρο (αφού αποδεχθεί την ΔΔΟ) να αποτελούν ένα προσιτό στόχο.

Η República Srpska  προχώρησε και έκανε δημοψήφισμα για την ανακήρυξη, ως ξεχωριστής εθνικής εορτής, της ημέρας  της ανεξαρτησίας της Σερβικής Δημοκρατίας το 1992, που σηματοδότησε και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το οποίο χαρακτήρισε ‘απολύτως νόμιμο’. Τέλος υποστηρίζει πως στην Βοσνία -΅Ερζεγοβίνη υπάρχει ισλαμική τρομοκρατία.

«Η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι μία χώρα μη βιώσιμη» υποστήριξε σε συνέντευξη του το 2016  στο ΑΠΕ ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, στο οποίο οι  Σερβοβόσνιοι θα αποφασίσουν για την παραμονή η την απόσχιση τους.

Τελικά αποφασίστηκε η απόσχιση της República Srpska και η αίτηση εκκρεμεί στον Ο.Η.Ε  μέχρι σήμερα…

Όλα τα πιο πάνω πρέπει να προβληματίσουν τον κάθε εθνικά σκεπτόμενο Ελληνοκύπριο πολίτη τι θα ψηφίσει στο επόμενο δημοψήφισμα σχετικά με το αν θα αποδεχθεί σαν λύση την ΔΔΟ γιατί μετά δεν θα υπάρχει επιστροφή.

«Όπου υψώνεται η  τούρκικη σημαία δεν κατεβαίνει ποτέ», δήλωσε πρόσφατα ο Tαγίπ Ερντογάν…

 

Αινείας