Πριν από λίγες μέρες είχαμε αναφερθεί στις δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο οποίος είχε πει ότι η «λύση» του Κυπριακού είναι «πιο κοντά τώρα παρά από ότι ήταν στο παρελθόν» και είχε καλέσει τον κυπριακό λαό «να μην χάσει αυτή την ευκαιρία», η οποία, όπως είπε, «είναι ίσως η καλύτερη ευκαιρία των τελευταίων χρόνων».

Βεβαίως, η «λύση» για την οποία κάνει λόγο ο ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν δεν είναι άλλη από την αναβίωση του σχεδίου Ανάν, το οποίο είχε απορρίψει στην συντριπιτική του πλειοψηφία ο Κυπριακός Ελληνισμός, αφού συνιστά μία ευθεία προσβολή στο Διεθνές Δίκαιο και – κυρίως – στους τάφους των νεκρών Ηρώων του 1974, αλλά και των αγνοούμενων της τουρκικής θηριωδίας.

Τώρα, ο ίδιος σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ προχώρησε σε νέες σχετικές δηλώσεις, ασκώντας ωμό εκβιασμό στους κύπριους αδερφούς μας. Συγκεκριμένα είπε: «Μια ενωμένη Κύπρος θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες γι’ ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας, ευημερία και δυνατότητες για νέους ανθρώπους να έχουν εισόδημα στην Κύπρο και να μη φεύγουν στο εξωτερικό. Το κόστος της μη λύσης είναι τεράστιο».

Παρακάτω, μάλιστα, έσπευσε να προσδιορίσει το πεδίο του εκβιασμού, λέγοντας: «Με μια πολιτική λύση, το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων. Γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προχωρήσεις σε μια οικονομία υδρογονανθράκων, όσο υπάρχει πολιτική διαίρεση».

Δηλαδή αυτό που ουσιαστικά λέει ο εν λόγω «σύμβουλος» είναι ότι ο ΟΗΕ δεν πρόκειται να αφήσει την Κύπρο να προχωρήσει σε εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της αν δεν γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν ΙΙ, ώστε να υπάρξει μοίρασμα του φυσικού αερίου με τους τούρκους.