Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και την Κεντρική Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), για την στήριξή τους προς το πρόσωπό μου, ως τον καταλληλότερο για υποψηφιότητα στις Προεδρικές Εκλογές της 28ης Ιανουαρίου, όπου το ΕΛΑΜ θα συμμετάσχει για δεύτερη φορά στην Ιστορία του.

Κάποιοι επιτήδειοι μέχρι πριν λίγες μέρες, γυρνώντας δεξιά και αριστερά, έβγαζαν διάφορα σενάρια ότι δήθεν θα υποστηρίξουμε υπόγεια τον κ. Παπαδόπουλο ή ότι θα υποστηρίξουμε τον κ. Αναστασιάδη διότι οι «καταβολές» μας προέρχονται από την δεξιά παράταξη. Μόνο για τον κ. Μαλά δεν εφηύραν σενάριο ότι θα τον στηρίξουμε.

Με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΜ στις 22 Οκτωβρίου αποδεικνύεται με τον ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα στηρίξουμε κανένα, ούτε στα υπόγεια, ούτε στα ανώγεια. Θα πορευτούμε στον δικό μας δρόμο, τον δρόμο της τιμής και της αρετής, αγωνιζόμενοι όπως μόνο εμείς ξέρουμε. Διότι κάθε Νίκη του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, κερδήθηκε αποκλειστικά και μόνο από τους ΕΛΑΜίτες.

Ένας δημοσιογράφος, με είχε ρωτήσει πρόσφατα στο κοινοβούλιο αν το ΕΛΑΜ μπορεί να αντέξει και αν έχει τους οικονομικούς πόρους να ανταπεξέλθει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Χαμογέλασα και του απάντησα ως εξής: Το ΕΛΑΜ έχει δύο όπλα που δεν τα έχει κανένας άλλος. Αυτός απόρησε, με κοίταξε με απορία και με ρώτησε ποια είναι αυτά τα «όπλα». Πρώτον του λέω, οι ΕΛΑΜίτες πιστεύουν στον Θεό που μας δίνει μεγάλη δύναμη και δεύτερο το ΕΛΑΜ μπορεί να μην έχει τους οικονομικούς πόρους που έχουν οι υπόλοιποι, έχει όμως το ανθρώπινο δυναμικό να αντέξει και να ανταπεξέλθει σε κάθε μάχη και αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κάθε ΕΛΑΜίτης.

Όλοι εμείς μπορεί να μην είμαστε γόνοι πλούσιων οικογενειών, όμως έχουμε κάτι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό που δεν έχουν οι υπόλοιποι. Έχουμε μάθει να αντέχουμε, να είμαστε αδούλωτοι και να αγωνιζόμαστε. Όλοι μαζί είμαστε στρατιώτες μιας ιερής ιδέας, της ιδέας της Πατρίδας, της Ελληνοορθοδοξίας, της Δικαιοσύνης και της Ελευθερίας. Αυτή την Ιδέα πρεσβεύουμε και με αυτή θα πορευτούμε.

Πολλοί σε αυτόν τον δρόμο θα μας αμφισβητήσουν και θα μας πολεμήσουν. Είναι η ώρα όμως να δείξουμε πως μπορούμε να πολεμήσουμε και να νικήσουμε. Κάποιοι μας είπαν ότι αυτός ο αγώνας τον οποίο διεξάγουμε μπορεί να είναι καλός, αλλά είναι μάταιος. Είναι, λένε, σαν να ρίχνουμε αυγά σε ένα τοίχο. Καταλαβαίνω το σκεπτικό τους, καθώς έτσι έχουν μάθει να σκέφτονται οι περισσότεροι στις μέρες μας. Λυπάμαι όμως γι’ αυτούς, καθώς μέσα τους είναι κρυμμένος ο φόβος, η ματαιοδοξία και ο εγωισμός τους.

Δεν θα μπορέσουν ποτέ να νιώσουν αυτό που νιώθουμε εμείς. Δεν θα μπορέσουν ποτέ να νιώσουν αυτή την φλόγα που νιώθει ο κάθε ΕΛΑΜίτης στην καρδιά του όταν αγωνίζεται. Μόνο όσοι έχουν βρεθεί μπροστά σε τεράστιες δυσκολίες και τις έχουν ξεπεράσει μπορούν να καταλάβουν πως νιώθουμε. Ο αγώνας μας λοιπόν, δεν είναι σαν να πετάς αυγά σε ένα τοίχο, αλλά σαν να βάζεις φωτιά σε ένα μαχαίρι. Το ξέρουμε πως θα ματώσουμε, αλλά και αυτοί να ξέρουν πως θα νικήσουμε!

Καθημερινά στο κοινοβούλιο, όταν κάποιο στέλεχος της αριστεράς θέλει να τοποθετηθεί σε κάτι που αφορά το ΕΛΑΜ, ξεχνάνε εσκεμμένα πάντα το δικό μου όνομα. Έτσι λοιπόν, με έχουν χαρακτηρίσει εκτός από φασίστα, ναζιστή και ρατσιστή, στην καλύτερη περίπτωση ως βουλευτή, πρόεδρο ή εκπρόσωπο του ΕΛΑΜ. Έχω την τιμή λοιπόν, να αίρομαι ως υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ο ακατανόμαστος. Ο ακατανόμαστος, δηλαδή ο κανένας. Γιατί ο Κανένας, είναι ο Καθένας. Είναι ο κάθε άνθρωπος που ζει σε αυτή την χώρα, αλλά υποφέρει καθημερινά από ένα κράτος που δεν σέβεται πρώτα και πάνω απ’ όλα τους ίδιους τους πολίτες του. Δεν πειράζει, το  ΕΛΑΜ θα προχωρήσει εναντίον όλων με τον Κανένα για υποψήφιο, και αυτοί στο τέλος της ημέρας θα τραβούν τα μαλλιά τους.

Ο απλός, καθημερινός άνθρωπος, είναι εκείνος που ζει στο πετσί του τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Είναι όμως και αυτός που έχει την αξιοπρέπεια και θέλει ένα καλύτερο μέλλον. Για να αλλάξουμε όμως το μέλλον, πρέπει να αγωνιστούμε τώρα. Δεν είμαι ο Μεσσίας, είμαι όμως ένας άνθρωπος που γεννήθηκε σε μια τίμια οικογένεια, από ένα πατέρα που είχε βρεθεί στα πεδία των μαχών το 1974.

Κάποιοι άλλοι «καλοθελητές» μας λένε πολύ συχνά ότι και εσείς σιγά – σιγά θα είστε μόνο για την καρέκλα όπως όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Μόνο που αυτοί οι καλοθελητές ξεχνούν κάτι, δεν ήταν ποτέ μαζί μας σε μια διαμαρτυρία, σε μια διαδήλωση, σε μια απλή εκδήλωση, αλλά κυρίως δεν ήταν μαζί μας ούτε στα κρατητήρια, ούτε στα δικαστήρια όταν συναγωνιστές μας βρίσκονταν εκεί για τις πράξεις τους. Εμείς, οδηγηθήκαμε στα δικαστήρια και το λέω με περηφάνια, καθώς δεν οδηγηθήκαμε όπως στελέχη άλλων κομμάτων που πήγαν ως κομπιναδόροι και απατεώνες, αλλά γιατί αντισταθήκαμε στον κατακτητή και δεν προσκυνήσαμε κανένα.

Είναι χρέος μας να αποδείξουμε σε όλο τον κόσμο, πως αυτοί που καθημερινά μας κατηγορούν και μας λοιδορούν κάνουν λάθος και δανείζομαι τα λόγια του Ίων Δραγούμη για να σας πω το εξής: Αν είμαι δυνατός θα τους πείσω. Εάν είμαστε λοιπόν δυνατοί θα τους πείσουμε. Δεν χρειάζεται απαραίτητα αυτή την στιγμή να πάρουμε την εξουσία, χρειάζεται όμως να δείξουμε μια ισχυρή παρουσία στις προσεχείς Προεδρικές Εκλογές. Για αυτή την παρουσία, το ΕΛΑΜ δεν θα βασιστεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά θα βασιστεί στους ΕΛΑΜίτες που θα γίνουν αγγελιοφόροι των ιδεών και του προγράμματος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου.

Με είχε ρωτήσει λίγο πριν την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΜ για την υποψηφιότητά μου στις προσεχείς εκλογές ένας παλαιός Δρασίτης, εάν το ΕΛΑΜ θα εξαγγείλει υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και μου συνέστησε προσοχή για να μην χάσουμε το δάσος για το δέντρο. Του απάντησα ως εξής, χρησιμοποιώντας και τα λόγια ενός συνθήματος του ΔΡΑΣΙΣ – ΚΕΣ: «Το μόνο δάσος που δεν θα ξεχάσουμε είναι το δάσος του Μαχαιρά, εκ γενετής αυτόνομοι, δια ζωής μαχόμενοι, Έλληνες μέχρι τέλους».

Το ΕΛΑΜ δεν πρόκειται να προσκυνήσει ούτε στη Στράκκα, ούτε στο Προεδρικό, όπως είμαστε θα μείνουμε και όλοι μαζί θα προχωρούμε.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ
Υποψήφιος ΠτΔ