Ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου παρευρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 13/8 στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα, όπου σχολίασε τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αλλά και τα αυστηρά πρόστιμα που επιβάλλει η κυβέρνηση με αφορμή τον Covid-19.

Ο κ. Χρίστου εξέφρασε την άποψη ότι οι παράνομες ενέργειες του Ερντογάν στις Ελληνικές και Κυπριακές Θάλασσες δεν τον έχουν οδηγήσει πουθενά, καθώς έχει απομονωθεί από τη διεθνή σκακιέρα, καθώς οι πλείστες δυνάμεις της περιοχής φαίνεται να αντιδρούν (με τον δικό τους τρόπο) στις τουρκικές προκλήσεις.

Όσο αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει στην τουρκική επεκτατικότητα, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξής μας για επιβολή εμπάργκο όπλων, επιβολή οικονομικών κυρώσεων, καθώς και διακοπή κάθε μορφής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία. Τα πιο πάνω μέτρα, όπως τόνισε ο κ. Χρίστου, οφείλει να θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ε.Ε., καθώς αν δεν διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα την επιβολή κυρώσεων και δεν υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα, δεν θα το πράξει κανείς για εμάς.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, ενόψει της συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπογράμμισε πως από τη στιγμή που τα συμφέροντα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών ταυτίζονται με τα δικά μας συμφέροντα, με πιο αξιόπιστο σύμμαχο αυτή τη στιγμή την Γαλλία, ο κ. Χρίστου δήλωσε με έμφαση πως δεν θα μείνουμε ικανοποιημένοι από μια απλή καταδίκη της Τουρκίας και “ψυχολογική συμπαράσταση” μέσω ενός Δελτίου Τύπου, αλλά απαιτούμε έμπρακτα μέτρα που θα ανακόψουν την πορεία του Ερντογάν.

Σε ότι έχει να κάνει με την πανδημία του Covid-19, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ εξέφρασε την κάθετη διαφωνία της παράταξής μας με την επιβολή αυστηρών και υψηλών χρηματικών προστίμων στους πολίτες, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, καθώς όπως υπογράμμισε, είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να τιμωρεί με αυτό τον τρόπο τους πολίτες που μέχρι πριν λίγο καιρό ευχαριστούσε για την στάση ευθύνης που τήρησαν και την συμμόρφωση τους με τα μέτρα που είχαν ληφθεί.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ δεν μπορούσε να μην αναφερθεί λόγω των ημερών στη Β’ φάση της Τουρκικής Εισβολής του 1974, αλλά και την θυσία των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού το 1996, τους οποίους θα συνεχίσουμε να τιμούμε μέσα από τον αγώνα μας, πιστοί στον σκοπό για τον οποίο θυσίασαν τη ζωή τους, την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ της πατρίδας μας.