Η νέα οικονομική κρίση COVID-19 που βίωνει η χώρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ο κορωνοϊός ήταν το απρόσμενο.  Μια πιθανή νέα οικονομική κρίση ήταν στο υποσυνείδητο όλων μας. Η συζήτηση και οι υποσχέσεις ότι δεν θα επιτρέψουμε ξανά παρόμοια οικονομική κρίση όπως αυτή του 2013 ήταν στην ατζέντα ολων αυτών που χειρίστηκαν λίγο η πολύ την οικονομία. Θυμίζω τις πομπώδεις δηλώσεις του προέδρου, των υπουργών, των μανδαρίνων της δημόσιας υπηρεσίας, των λεγόμενων θεσμών κλπ που έλεγαν το μεγάλο, ποτέ ξανά. Οι πολίτες τότε έσφιξαν τα ζωνάρια τους και ακολούθησαν τους πολιτικούς ηγεμόνες τους. Οι πολίτες όμως όφειλαν επίσης να θυμούνται ποιοί τους κοροϊδεψαν τότε, διαφορετικά θα είχαν να υποστούν ξανά την ίδια τιμωρία. Αυτή η τιμωρία σήμερα έχει έρθει.

Η χώρα μας όφειλε να είναι προετοιμασμένη για μελλοντικές περιπέτειες, η σημερινή οικονομική ύφεση είναι μια τέλεια καταιγίδα, δεν είναι μόνο δημοσιονομική ειναι τραπεζική αλλά και ιδιωτική.  Σχετίζεται άμεσα με το μοντέλο ανάπτυξης, της διακυβέρνησης και του τρόπου λειτουργίας πολλών δομών της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού δεν αξιοποιήθηκαν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη δημιουργία μιας βιώσιμης ανταγωνιστικής οικονομίας. Ξανά όλα στον τουρισμό, ξανά όλα στην ανάπτυξη γης, στα χρυσά διαβατήρια, στους αερητζήδες, στους παπατζήδες και στους αβανταδόρους. Μια οικονομία χωρίς σχεδιασμό τόσο παλιά όσο και τα μυαλά που μας κυβερνούν.

Οι πλέον βασικοί πυλώνες της επανεκκίνησης της οικονομίας, δηλαδή τουρισμός και κατασκευές θα αργήσουν να αντιδράσουν λόγω μικρής ζήτησης. Άρα τι μένει για να συντηρήσει τις οικονομικές ανάγκες της χώρας; Μήπως ένα νέος δανεισμός; Ένα νέο μνημόνιο;

Ο κορωνοϊός μας υπέδειξε πως είχαμε λάθος,  πως ένας σύγχρονος αγροτικός τομέας και μια δυναμική βιομηχανία θα ήταν αρκετά για την επιβίωση μας.

Υποτίμησαν την πρωτογενή παραγωγή, την high-tech βιομηχανία, την πανεπιστημιακή έρευνα στην ιατρική, την αμυντική βιομηχανία και τόσα άλλα που μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, αν δεν ήμασταν τόσο τεμπέληδες και επιρρεπής στο εύκολο χρήμα. Ακόμα και όσοι υποτιμούσαν όλα αυτά στο παρελθόν, την ώρα της κρίσης το κατανόησαν, κατανόησαν ότι αφήσαμε την χώρα μας για ακόμα μια φορά στα χέρια των τζογαδόρων.

Μάριος Βασιλείου
Ά Αντιπρόεδρος ΕΛΑΜ