Εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή των κομίστρων στα λεωφορεία, οι μαθητές των Τεχνικών Σχολών Παγκύπρια κατήλθαν σε επ’ αόριστων αποχή από τα μαθήματά τους, από την Τρίτη 11/2/14. Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που απαιτείται να πληρώσει ο κάθε μαθητής για την μεταφορά του από και προς το σχολείο με τα «δημόσια» λεωφορεία, οδήγησε στην δύσκολη αυτή απόφαση, αφού χιλιάδες μαθητές της τεχνικής εκπαίδευσης αδυνατούν να καταβάλουν το αντίστοιχο ποσό.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών, πιστός στην τακτική της «αξιόπιστης» κυβέρνησης, τήρησε την δέσμευσή του προς την τρόικα και τους διεθνείς τοκογλύφους. Κατάργησε την περιβόητη «δημόσια εκπαίδευση», εξαναγκάζοντας όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους, να καταβάλουν το δυσβάστακτο ποσό των €15 τον μήνα, την στιγμή που πολλοί γονείς αδυνατούν να παρέχουν τροφή και γάλα στα παιδιά τους.

Η αντιλαϊκή στάση της κυβέρνησης είναι απάνθρωπη, υποδουλώνοντας τον Κυπριακό Ελληνισμό στα δεινά του ΔΝΤ. Με επίκεντρο το προσωπικό και κομματικό τους συμφέρον οι εγκάθετοι της τρόικας νομοθετούν, αδιαφορώντας για την φτώχεια που ερίζει στην κοινωνία. Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο οι κυβερνόντες στερώντας από τους μαθητές το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην δωρεάν εκπαίδευση, επιβάλλοντας κόμιστρα στα λεωφορεία.

Το Μέτωπο Νεολαίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), στέκεται έμπρακτα αρωγός στον αγώνα όλων των μαθητών κατά της επιβολής κομίστρων στα λεωφορεία και χαιρετίζει την γενναία στάση των μαθητών της Τεχνικής Εκπαίδευσης, που βρήκαν το θάρρος να αντιταχθούν στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Η συμβολική αποχή επ’ αόριστον, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στους κυβερνόντες, καθώς η δημόσια παιδεία δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό, οπότε καλό θα είναι να καταργηθούν άμεσα τα κόμιστρα των λεωφορείων, πριν υπάρξουν νέες πιο δυναμικές αντιδράσεις από το σύνολο των μαθητών, που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την παιδεία.

ΟΧΙ στα κόμιστρα των λεωφορείων

Κάτω τα χέρια από την Δημόσια Παιδεία

Μέτωπο Νεολαίας

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)