Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από το 19ο Συνέδριο του Κέντρου Ενημέρωσης για τα Ναρκωτικά και Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΝΘΕΑ), αφού οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών πληθαίνουν καθημερινά στην Κύπρο. Οι χρήστες είναι άτομα νεαρής ηλικίας, κυρίως 14-25 ετών, στατιστικό που προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού σε τόσο νεαρή ηλικία, παιδιά επιλέγουν τον δρόμο των ναρκωτικών.

Κληθείς να σχολιάσει την μάστιγα που ταλαιπωρεί την νεολαία της Κύπρου, ο υπουργός δικαιοσύνης και δημοσίας τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, είπε πως «Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, όμως κανένας δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι κάποιοι νέοι έχουν ήδη κάνει χρήση ή έχουν εξαρτηθεί από αυτή. Στόχος μας είναι η ενθάρρυνση και ενίσχυση της κλειστής θεραπευτικής κοινότητας της «Αγίας Σκέπης», καθώς επίσης και η λειτουργία κλειστού προγράμματος απεξάρτησης στο χώρο των φυλακών, στα πλαίσια του θεραπευτικού προγράμματος 360 μοίρες. Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι για να επιτευχθεί η καταστολή του προβλήματος χρειάζεται πρωτίστως να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό και η προσφορά ναρκωτικών ουσιών».

Στη συνέχεια ο υπουργός, αναφερόμενος με αριθμητικά στοιχεία είπε πως στην Κύπρο από το 2004 μετρούμε τον θλιβερό αριθμό των 140 θανάτων από ναρκωτικά. Η ΥΚΑΝ παρέπεμψε το 2013 σε θεραπευτικά κέντρα 373 νεαρούς συλληφθέντες, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι 143 άτομα παραπέμφθηκαν σε θεραπεία από το υποστηρικτικό, οικογενειακό τους περιβάλλον. Το σύνολο των παραπομπών σε θεραπευτικά κέντρα  για το έτος 2013 ήταν 516 άτομα. Παράλληλα, είπε, ο αριθμός των περιπτώσεων χρηστών που έχει χειριστεί η ΥΚΑΝ για το 2013 ήταν, για την ηλικιακή ομάδα 14-17 ετών: 59 χρήστες, για την ομάδα μεταξύ 18-24 ετών ήταν 296 χρήστες, και για την ηλικιακή ομάδα άνω των 25 ετών ήταν 55 χρήστες. Σύνολο δηλαδή 410 χρήστες έχουν έρθει σε επαφή με την ΥΚΑΝ. Ανέφερε επίσης  ότι 53 άτομα από τα 287 που συνελήφθηκαν για  υποθέσεις ναρκωτικών κατά το έτος 2013 ήταν 53 μαθητές, 40 φοιτητές, 52 στρατιώτες, 64 εργαζόμενοι και 78 άνεργοι.

Οι αριθμοί και τα στοιχεία για τα ναρκωτικά στην νεολαία είναι τραγικά, ενώ δεν έχουμε την πλήρη εικόνα, αφού οι περισσότεροι χρήστες δεν είναι εγγεγραμμένοι πουθενά. Η νεολαία παραπαίει χάνοντας το κίνητρο της για ζωή και το ενδιαφέρον της για τα μείζονα Εθνικά ζητήματα. 

Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την πάταξη του εμπορίου των ναρκωτικών έτσι ώστε να εξαλείφει το πρόβλημα με αποτελεσματικότητα. Είναι πραγματικά κρίμα να καταστρέφονται με αυτό τον τρόπο οι ζωές μαθητών, στρατιωτών και φοιτητών, επειδή σε αυτή την ηλικία οι νέοι πρέπει να είναι ενεργοί στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου φέροντας αντίσταση στο ξεπούλημα του νησιού. Ίσως τελικά να συμφέρει την κυβέρνηση η αποβλάκωση της νεολαίας από τα ναρκωτικά, αφού τα σχέδια τους θα περάσουν απαρατήρητα από πολλούς νέους.  Άλλωστε ο σημερινός Πρόεδρος προεκλογικά αλλά και πρόσφατα διατυμπάνιζε την νομιμοποίηση ναρκωτικών ουσιών. Ας έχουν υπόψην οι νέοι πως το άδειο μυαλό δεν σκέφτεται  το αδύναμο σώμα δεν μάχεται.

Μέτωπο Νεολαίας

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)