Οι πλείστοι οργανωμένοι φορείς στα κατεχόμενα βλέπουν με ικανοποίηση τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Όπως, αναφέρει ο τουρκο”κυπριακός” τύπος, η πλατφόρμα οικονομικών οργανώσεων, όπου συμμετέχουν πολλοί οικονομικοί σύνδεσμοι και συντεχνίες των κατεχομένων, αναφέρει ότι προσδοκεί σε μια τελική λύση βάση του κοινού ανακοινωθέντος, ενώ όπως υποστηρίζουν όσο επιμηκύνονται οι συνομιλίες μπορεί να προκύψουν νέα προβλήματα και διαφωνίες, απευθύνοντας έκκληση στους δύο ηγέτες όπως προχωρήσει με ταχύτητα και φτάσει σε ένα αποτέλεσμα. Σημειώνει παράλληλα ότι η προσπάθεια λύσης συμπίπτει με τον εντοπισμό του φυσικού αερίου. Επιπρόσθετα οι συντεχνίες δημοσίων υπαλλήλων και δασκάλων είναι άκρως θετικοί με την εξέλιξη, δηλώνοντας πως «μπαίνουμε σε μια διαδικασία χωρίς γυρισμό».

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Χαβαντίς, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα και το Κοινοτικό Δημοκρατικό κόμμα είναι σύμφωνο με τις ενέργειες προς επίλυση του Κυπριακού, την στιγμή που το κόμμα Εθνικής Ενότητας διαφωνεί με την καταλληλότητα του ανακοινωθέντος. Το Δημοκρατικό Κόμμα – Εθνικές Δυνάμεις του Σερντάρ Ντενκτάς σε ανακοίνωση του για το Κυπριακό αναφέρει πως θα παρακολουθεί με προσοχή τη διαδικασία, αφού κατά την άποψή του το ψευδοκράτος πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ως ένα από τα δύο συνιστώντα κρατίδια.

Οι πλείστοι φορείς και κόμματα στα κατεχόμενα αντιλαμβάνονται πως η συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων γι’ αυτό την στηρίζουν. Η μειοδοτική κυβέρνηση Ανα(ν)στασιάδη έχει προσφέρει απλόχερα στους τούρκους την Κύπρο και αυτοί δέχθηκαν μετά χαράς την “γενναιόδωρη” προσφορά. Οι Τούρκοι με την επερχόμενη λύση Ομοσπονδίας επιθυμούν να επιβληθούν στην Κύπρο για να επωφεληθούν γεωστρατηγικά και ενεργειακά.

Θα τους το επιτρέψουμε;