Την προαναγγελία της επισκέψεως του αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα είχαμε σήμερα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, ο Τζον Κέρι θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 4 Δεκεμβρίου. Όπως αναγράφεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι το «προσφυγικό», τα ενεργειακά και το Κυπριακό.

Το γεγονός ότι ο Κέρι θα έρθει αμέσως μετά την διπλή επίσκεψη Ομπάμα, Κέρι στην Τουρκία, σημαίνει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι τελεσίδικα. Η σειρά των επισκέψεων δεν είναι διόλου τυχαία, αφού ουσιαστικά ο Ομπάμα θα συναποφασίσει με τον Ερντογάν για τα συγκεκριμένα θέματα και ακολούθως ο Κέρι θα μεταβεί στην Αθήνα, προκειμένου να ανακοινώσει τις αποφάσεις.

Όσον αφορά το «προσφυγικό» έχει ήδη καταστεί σαφές ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σχεδιάζουν να κάνουν την Ελλάδα μία αποθήκη λαθρομεταναστών, επιβραβεύοντας παράλληλα την Τουρκία για την πολιτική της και την δράση του παρακράτους των δουλεμπόρων. Ουσιαστικά ο Κέρι δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι στην όλη υπόθεση, παρά μόνο ίσως να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις για την έναρξη των κοινών περιπολιών, ίσως υπό την αιγίδα – κάλυψη της Frontex.

Θυμίζουμε, άλλωστε, πως οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως προϋπόθεση την συνδιαχείριση του Αιγαίου, προκειμένου να ξεκινήσει η εκμετάλλευση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Κάπως έτσι το «προσφυγικό» συνδέεται με τα ενεργειακά θέματα, επί των οποίων θα εκδώσει διαταγές ο Κέρι στις 4 Δεκεμβρίου.

Στο θέμα του Κυπριακού, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ έχει ήδη εκφράσει την βούληση των αμερικανών, δίνοντας μάλιστα και έναν σαφή τόνο εκβιασμού στα λεγόμενά του. Θυμίζουμε ότι είχε κάνει λόγο για μια διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, που την λένε «ενωμένη Κύπρο», στα πλαίσια πάντα του σχεδίου Ανάν. Την «λύση» αυτή, που συνιστά μία ευθεία προσβολή στο Διεθνές Δίκαιο και – κυρίως – στους τάφους των νεκρών Ηρώων του 1974, αλλά και των αγνοούμενων της τουρκικής θηριωδίας, την είχε συνδέσει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, λέγοντας:

«Με μια πολιτική λύση, το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων. Γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προχωρήσεις σε μια οικονομία υδρογονανθράκων, όσο υπάρχει πολιτική διαίρεση».

Την προδοσία του Κυπριακού, την οποία ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ βλέπει «πιο κοντά τώρα παρά από ότι ήταν στο παρελθόν», οι αμερικανοί την προσδιορίζουν εντός της προσεχούς άνοιξης, εξ ου και το «μπαράζ» επισκέψεων.

Το γεγονός ότι η επίσκεψη Κέρι θα συμπέσει με τα αναμενόμενα επεισόδια στο κέντρο των Αθηνών, σημαίνει ότι οι γνωστοί παρακρατικοί της «εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς» θα αρχίσουν νωρίτερα το «επαναστατικό» τους έργο, προκειμένου να καλύψουν με τις ασχήμιες τους τις πραγματικές ειδήσεις, που θα εξαχθούν από την επίσκεψη του Κέρι.

Κώστας Αλεξανδράκης