Εκτός από τους γνωστούς ηρωομάρτυρες, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του τετραετούς επικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και πολλοί άλλοι πολίτες, άγνωστοι στους περισσότερους, οι οποίοι σκοτώθηκαν είτε από τις Αγγλικές Δυνάμεις, είτε από Τούρκους εξτρεμιστές, χωρίς να εκτελούν διατεταγμένη αποστολή. Αυτοί αποτελούν τα «Θύματα του Αγώνα της ΕΟΚΑ». Ένας εξ αυτών ήταν και ο νεαρός Ιάκωβος Κασπαρής που βρήκε το θάνατο στα χέρια των αιμοσταγών Τούρκων, που κατέχουν ακόμη τη μαρτυρική γη μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

ΠΙΝΑΞ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΩΝ – ΝΕΚΡΩΝ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΟΣ ΚΑΤ’ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗΝ ΣΕΙΡΑΝ – Στρατηγού Γεωργίου ΓΡΙΒΑ – ΔΙΓΕΝΗ:

ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΑΓΩΝΟΣ ΕΟΚΑ 1955-1959, Αθήναι 1961. σελ. XIII – XVIII)

ΚΑΣΠΑΡΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ: Ετών 35 εκ Τρεμιθούσας. Εφονεύθη την 29/10/58 υπό Τούρκων εις Αργάκαν.

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΩΡΙΤΕΡΑ από τη δολοφονία του άτυχου Κασπαρή… η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόσκληση για συμμετοχή σε διάσκεψη του ΝΑΤΟ με θέμα τη συζήτηση του σχεδίου Σπάακ. Τα υποκινούμενα αντίποινα εναντίον ανυποψίαστων πολιτών, ήταν δεδομένα… Σχέδιο Σπάακ 1958. Απλή παραλλαγή των προηγούμενων σχεδίων αποτέλεσε το σχέδιο αυτό του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ που υποβλήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1958 και σε γενικές γραμμές προέβλεπε:

-Συγκρότηση δύο κοινοτικών Βουλών και ενιαίας Βουλής για κοινού ενδιαφέροντος θέματα.

-Ο Άγγλος κυβερνήτης θα διατηρούσε όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την άμυνα, την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

-Ο κυβερνήτης θα προήδρευε του υπουργικού συμβουλίου με βοηθούς τους προέδρους των κοινοτικών βουλών.

-Μεταβατική περίοδος αυτοκυβέρνησης 7 ετών.