Οδηγίες για τη διενέργεια δεύτερης ποινικής έρευνας για το πολύκροτο σκάνδαλο με τους ακατάλληλους πασσάλους, από το οποίο η ΑΗΚ απώλεσε πέραν των €10 εκατομμυρίων, έδωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης. Αιτία αποτέλεσε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ημερομηνίας 26/8/2016, με την οποία «καίει» τους δύο από τους πέντε εμπλεκόμενους πρώην διευθυντές της ΑΗΚ, οι οποίοι θεωρήθηκαν ύποπτοι.

Συγκεκριμένα, οι δύο τους φέρονται να έκαναν πλάτες στην προμηθεύτρια εταιρεία με τους ακατάλληλους πασσάλους, ενώ καταγράφονται στην έκθεση μια σειρά αποφάσεων και ενεργειών τους, που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τους λόγους που δεν προστάτευσαν, ως ήταν υποχρεωμένοι, τα συμφέροντα της ΑΗΚ.

Περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με τον Γενικό Ελεγκτή, ενώ οι δύο τους είχαν διαπιστώσει έγκαιρα τα σοβαρά προβλήματα με τους πασσάλους, εντούτοις, δεν κίνησαν τις διαδικασίες διασφάλισης των συμφερόντων της ΑΗΚ με την κατάσχεση της εγγυητικής από την προμηθεύτρια εταιρεία. Μέσα από την έκθεση συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι εν λόγω δύο πρώην διευθυντές της ΑΗΚ, ενδεχομένως να δωροδοκήθηκαν και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν, αυτή τη φορά, οι έρευνες της Αστυνομίας. 

Στην επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, στις 8/9/2016, ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε όπως η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή διαβιβαστεί στους ανακριτές, οι οποίοι έχουν ήδη διεξαγάγει ποινική διερεύνηση για την εν λόγω υπόθεση, με σκοπό να τη μελετήσουν και σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι σ’ αυτήν παρατίθενται οποιαδήποτε στοιχεία, τα οποία δεν έχουν ήδη διερευνηθεί πλήρως από την Αστυνομία, να προχωρήσουν σε διερεύνησή τους.

Σε διαφορετική περίπτωση που δεν προκύψει οποιοδήποτε νέο στοιχείο, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, τότε η υπόθεση να αρχειοθετηθεί καθώς κρίθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα με βάση την υπάρχουσα μαρτυρία ότι είναι αδύνατον να στοιχειοθετηθεί η διάπραξη οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος εις βάρος οποιουδήποτε υπόπτου. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την εσωτερική έρευνα που διενεργήθηκε στην ΑΗΚ προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες εναντίον των πέντε πρώην διευθυντών, οι οποίοι, ωστόσο, πρόλαβαν και αφυπηρέτησαν.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2005 και εκτείνεται μέχρι και το 2008. Χρονική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η ελληνική εταιρεία Κ.Ν.C. ΑΕ (πρώην ΒΕΞ Δράμας) προμήθευσε την ΑΗΚ με περίπου 33 χιλιάδες ξύλινους πασσάλους, οι οποίοι αποδείχθηκαν ακατάλληλοι. Πρόσφατα, η ΑΗΚ κινήθηκε νομικά εναντίον της προμηθεύτριας εταιρείας αξιώνοντας αποζημιώσεις.

ΠΗΓΗ