Δεν φτάνει που στα σχολεία μας πλέον δεν διδάσκονται τους αγώνες των προγόνων μας, δεν φτάνει που οι νέοι μας δεν μπορούν καλά – καλά να γράψουν ελληνικά με τα greekglish να κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε βάρος της Ελληνικής Γλώσσας, δεν φτάνει που ως ελληνισμός βρίσκομαστε στην χειρότερη καμπή της ιστορίας μας με τους Κυβερνώντες να προσπαθούν να καταργήσουν οτιδήποτε μας θυμίζει τα ήθη και τα έθιμά μας, δεν φτάνει που κατάργησαν το “Δεν Ξεχνώ” από τα σχολεία μας, τώρα το το Υπουργείο Παιδείας (Εκπαίδευσης, καλύτερα, διότι η Παιδεία είναι σπουδαίο πράγμα) εντάσσει ποιητικές συλλογές Τουρκοκυπρίων και όλοι πλέον θα διερωτόμαστε που πήγε ο Σεφέρης που πήγε ο Ελύτης;

Ως εκ τούτου, από αυτή τη σχολική χρονιά (2016-2017) συμπεριλαμβάνονται στα Αναλυτικά Προγράμματα Λογοτεχνίας και λογοτεχνικά κείμενα Τουρκοκυπρίων λογοτεχνών, μεταφρασμένα στα ελληνικά. Δηλαδή, θα έχουμε την συμπερίληψη διηγημάτων από την ανθολογία με τίτλο “Διηγήματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”στα Αναλυτικά Προγράμματα Λογοτεχνίας Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου).

Στο αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας Γυμνασίου εντάσσονται τα εξής διηγήματα: Α΄ Γυμνασίου: Στη θεματική ενότητα «Παιδικά – σχολικά χρόνια», υποενότητα Η Εδέμ της παιδικής ηλικίας: Οζντέν Σελένγκε, «Το μωσαϊκό της ζωής» (322-325). Β΄ Γυμνασίου: Στη θεματική ενότητα «Λογοτεχνία και οικολογία», υποενότητα Άνθρωποι και ζώα: Χικμέτ Αφίφ Μάπολαρ, «Το ψάρεμα του χταποδιού» (81-86). Γ΄ Γυμνασίου:

Στη θεματική ενότητα «Ο τόπος μου και οι άνθρωποι», υποενότητα Η τομή του 1974 – Από τη σκοπιά του σήμερα: Γκιουρκάν Ουλούτσκαν, «Το κουαρτέτο της Άχνας» (480-487).

Στη θεματική ενότητα «Λογοτεχνία και εφηβεία», υποενότητα Η ερωτική αφύπνιση και η συγκρότηση της ταυτότητας: Μεχμέτ Κανσού, «Οι μοβ ορτανσίες και η Λέα» (234-237). Στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας Λυκείου εντάσσονται τα εξής διηγήματα: Β΄ Λυκείου (Κοινού Κορμού):

Νουμάν Αλί Λεβέντ, «Ζητείται νύφη» (195 -198).

Αλί Νεσίμ, «Πώς κυβερνιέται ένας λαός» (253 -254). Στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας Λυκείου εντάσσονται τα εξής ποιήματα: Β΄ Λυκείου (Κοινού Κορμού):

Taner Baybars, «Γράμμα στην πατρίδα», περ. Ακτή 90 (Άνοιξη 2012), 142-143.

Jenan Selçuk, «Καρπασία», περ. Ακτή 85 (Χειμώνας 2010), 11-13.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι τα διηγήματα και τα ποιήματα που εντάσσονται στη Λογοτεχνία Β΄ Λυκείου μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στο μάθημα Λογοτεχνίας Α΄ Λυκείου όσο και στο μάθημα Λογοτεχνίας Εμβάθυνσης Β΄ και Γ΄ Λυκείου.

Όλα αυτά αναφέρονται στην σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είχε την έμπνευση να εντάξει ακόμη και ποίηση για την Καρπασία. Χάθηκαν οι δικοί μας ποιητές, χάθηκαν οι βραβευμένοι με Νόμπελ Έλληνες ποιητές και ασφαλώς θυμηθήκαμε τους Τουρκοκύπριους για να διδαχθούν τα Ελληνόπουλα της Κύπρου.