Νέο Σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας – Βοσνίας, Ερζεγοβίνης μετά Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου ετοιμάζει ο Ερντογάν  επιχειρώντας την στρατηγική κύκλωση της Ελλάδας από Βορρά – Ανατολή και Νότο αντίστοιχα, μέσω φιλικών προς την ίδια Βαλκανικών χωρών. Μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λιθουανία επικρατεί «ύφεση» στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο Ερντογάν συνεχίζει την πολιτική διεύρυνσης άσκησης της επιρροής της στα Βαλκάνια μέσω στρατιωτικής εμβάθυνσης των σχέσεων της με φίλα προσκείμενες προς την ίδιαν χώρες.

Η Τουρκία υπέγραψε σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας για το 2023 με την Βοσνία Ερζεγοβίνη για την ενίσχυση των σχέσεων τους. Το σχέδιο υπογράφηκε σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας και του στρατιωτικού Ακόλουθου της Τουρκικής Πρεσβείας στο Σεράγεβο.

Τα Βαλκάνια αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία από πολιτική, οικονομική και γεωγραφική άποψη αλλά και λόγω των ιστορικών, πολιτιστικών και ανθρώπινων δεσμών της με την περιοχή. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή των Βαλκανίων έχει γίνει μια ελκυστική αγορά για τους Τούρκους επενδυτές με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, το φιλικό προς τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον και τα φορολογικά και οικονομικά κίνητρα.

Η κίνηση της Τουρκίας είναι συνέχεια των υποσχέσεων – δηλώσεων του Ερντογάν ένα χρόνο πριν, ο οποίος είχε πει ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί βοηθώντας την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Μιλώντας τότε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο με τους εκπροσώπους του τριμελούς Προεδρικού Συμβουλίου Προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης ο Ερντογάν ανέφερε ότι «Προσπαθούμε να αποφύγουμε τις εντάσεις διατηρώντας παράλληλα ισχυρή τη σύνδεση μας με αυτή την γεωγραφία, όπου έχουμε βαθιά ριζωμένους ιστορικούς, ανθρώπινους και πολιτισμικούς δεσμούς. Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των Βαλκανίων με τα έργα που έχουμε εφαρμόσει».

Σε αυτή του την επίσκεψη επισκέφθηκε τον τάφο του Elija Izetbegovic, ηγέτη των μουσουλμάνων κατά την διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία Ερζεγοβίνη και ακολούθως πρώτου Βόσνιου Προέδρου της χώρας που πέθανε το 2003. Μετά τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Σερβία και στην συνέχεια την Κροατία.

Ο Ερντογάν έχει στο μυαλό του την ανασύσταση μέρους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, επιχειρώντας αρχικά πολιτική παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα ασταθών κρατών και στη συνέχεια επεμβαίνοντας στρατιωτικά για την εξυπηρέτηση του πιο πάνω σκοπού του.

Η προσοχή του όμως είναι στραμμένη στα Βαλκάνια, όπου έχει «αδελφά κράτη», την Αλβανία, το Κόσοβο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, όπου με τις δύο πρώτες έχει ήδη προβεί στην υπογραφή Σχεδίων στρατιωτικής συνεργασίας, και με την Βοσνία Ερζεγοβίνη να παίρνει τώρα σειρά.

Ταυτόχρονα ο Ερντογάν γνωρίζει ότι στα Βαλκάνια δύο μόνο χώρες αντιτάσσονται ανέκαθεν στα σχέδια του, η Ελλάδα και η Σερβία, έτσι προσπαθεί να σπάσει αυτόν τον άξονα Αθήνας – Βελιγραδίου ή τουλάχιστον να μετριάσει την σημασία του.

Προσπαθεί να δημιουργήσει υποτιθέμενα καλές σχέσεις με τη Σερβία  στη διαμάχη της με το Κόσοβο προκειμένου να χρησιμοποιήσει το Βελιγράδι ανάλογα με τα συμφέροντα του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η Ρωσία του Πούτιν από την άλλη πλευρά έχει καλές σχέσεις με τον Ερντογάν στην βάση του «win -win» σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνυπάρχοντας μαζί, παρόλες τις διαφορές τους.

Από την άλλη πλευρά τη Ρωσία τη συμφέρει το ξεκίνημα ενός θερμού μετώπου μεταξύ Κοσόβου – Σερβίας ή Βοσνίας Ερζεγοβίνης – Σερβίας στα Βαλκάνια στην παρούσα φάση, αφού αυτό θα αποσπούσε το αποκλειστικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να υφίστανται εντάσεις μεταξύ κρατών στα Βαλκάνια, παίζοντας έτσι τον ρόλο του διαμεσολαβητή  και επεκτείνοντας την τουρκική επιρροή σε αυτά, υποδαυλίζοντας τις με την υπογραφή σχεδίων στρατιωτικής συνεργασίας με όποιες χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την Σερβία πρωτίστως.

Παράλληλα η Τουρκία επιχειρεί την στρατιωτική κύκλωση της Ελλάδας από Βορρά – Ανατολή και Νότο αντίστοιχα, μέσω φιλικών προς την ίδια Βαλκανικών χωρών και δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων της σε αυτά, της ίδιας της επικράτειας της αλλά και της Λιβύης όπου έχει δημιουργήσει επίσης στρατιωτικές βάσεις.

Μόνο η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα απομάκρυνε οριστικά την πιθανότητα ένοπλων συρράξεων στα Βαλκάνια.

Αινείας