Παρά την, κατά τ’ άλλα, “αποφασιστική” κίνηση του Νίκου Ανανστασιάδη να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο την Τρίτη, δηλώνει πως οι συνομιλίες συνεχίζονται. Προφανώς, αυτό που αλλάζει, μετά την κατάφωρη και προκλητικότατη στάση της Τουρκίας, είναι ο τρόπος προσέγγισης των “δύο πλευρών”…

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εξερχόμενος από το Προεδρικό, όπου έγινε δεκτός από τον Νίκο Ανανστασιάδη, θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις δύο πλευρές για την ανάπτυξη ιδεών με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Προσθέτοντας επίσης ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Κουντρέτ Οζερσάι και τον Ντερβίς Έρογλου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι αναμένεται να επισκεφθεί και την Άγκυρα σύντομα.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναγνώρισε, βέβαια, ότι πρόκειται για μία στιγμή έντασης γιατί η κατάσταση έχει καταστεί πιο περίπλοκη δεδομένων των εξελίξεων στη θαλάσσια περιοχή, όπως είπε. Ωστόσο, όπως επανέλαβε χαρακτηριστικά, οι όροι εντολής του δεν έχουν αλλάξει και ότι θα συνεχίσει να συνομιλεί με τις δύο πλευρές, προσθέτοντας ότι “έχουμε καθορίσει σειρά θεμάτων προς συζήτηση”.

“Είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα δω σε λίγο τον κ. Όζερσαι και στη συνέχεια τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Θα συνεχίσω να συνομιλώ με τις δύο πλευρές για να αναπτύξουμε ιδέες για τη λύση του κυπριακού. Γνωρίζω ότι η περίοδος είναι τεταμένη και η κατάσταση έχει περιπλακεί λόγω των εξελίξεων στη θάλασσα. Υπογράμμισα και στις δύο πλευρές τους στρατηγικούς λόγους για τους οποίους το στάτους κβο είναι απαράδεκτο. Οι πρόσφατες εξελίξεις υποδηλώνουν την ανάγκη, οι δύο ηγέτες να εργαστούν όσο πιο σκληρά γίνεται για να καταλήξουν σε λύση το συντομότερο”, ανάφερε χαρακτηριστικά ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

 

Δυστυχώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν ένα πιόνι της Άγκυρας, όντας εγκλωβισμένοι στα συμφέροντα που πηγάζουν από αυτήν. Όλα αυτά τα χρόνια κατακρεουργήσαμε τα δίκαια μας και τώρα που τρέχουμε να τα μπαλώσουμε, δεν βρίσκουμε ανταπόκριση από κανέναν. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, όταν εδώ και δεκαετίες, εμείς οι ίδιοι, παρουσιάζαμε το Κυπριακό ως δικοινοτικό ζήτημα αντί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.