Η Παιδεία του τόπου μας έχει μπει στο στόχαστρο των οπορτουνιστών ανθελλήνων -δήθεν προοδευτικών ειρηνοποιών- χρόνια τώρα, οι οποίοι εφαρμόζουν κατά γράμμα το νόμο των απάνθρωπων νεοταξιτών αφεντάδων τους, με μοναδικό σκοπό βεβαίως τον λυσσαλέο αφελληνισμό των επόμενων γενεών ημών.

Παιδεία «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των κατακτητών μηχανορραφούν με κάθε επισημότητα οι νενέκοι

Έτσι λοιπόν, κι ο τωρινός υπουργός α-Παιδείας Κύπρου, Κώστας Καδής, όπως ακριβώς και οι άλλοι προκάτοχοί του (θυμηθείτε λόγου χάρη τον Α. Δημητρίου επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ), ακολουθεί την ίδια γραμμή περί στόχου “Καλλιέργειας κουλτούρας ειρηνικής συμβίωσης” στη βάση της ΔΔΟ. Μιλώντας πρόσφατα σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην τουρκική Κιμπρίς (Kibris Gazetesi), που ακόμη δεν είδε το φως της δημοσιότητας από τις εγχώριες καθεστωτικές φυλλάδες (διόλου παράξενο), έκανε λόγο για ένα επερχόμενο κοινό μέλλον ανθρώπων στην Κύπρο διερχόμενο και υποβοηθούμενο μέσω της Εκπαίδευσης. H εν λόγω συνέντευξη, ημερομ. 19/08/2015, που δημοσιεύτηκε ευρέως στον τουρκικό τύπο, είχε τον τίτλο ”Eğitim, barış için önemlidir” δηλ. ”Η εκπαίδευση είναι σημαντική για την ειρήνη”.

Αρχή όλων η κατάρτιση της ανοχής

Εν ολίγοις, το μήνυμα που θέλουν να μας περάσουν οι ευφυολόγοι κυβερνώντες μας είναι ότι, στην προσπάθεια της δήθεν επίτευξης επιτυχούς αλληλοκατανόησης μεταξύ των δύο “Κοινοτήτων”, ο δρόμος περνάει μέσα από την “κατάρτιση της ανοχής” στο να δείχνουν σεβασμό οι πολίτες μεταξύ τους, ο ένας για τον άλλον. Έτσι, ο υπουργός μας υποστήριξε πως η εκπαίδευση είναι σημαντικός παράγοντας για την ειρήνη και την ευημερία και ότι μπορεί να παίξει συμπληρωματικό ρόλο ώστε να διδάξει στους νέους μας την έννοια της “ανεξάρτητης διαβίωσης σε μία ενωμένη συνεργασία κρατών”.

Οι Τούρκοι θέλουν να ξέρουν πόσο γιουσουφάκια είναι τα παιδιά μας

Σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τον ρόλο της εκπαίδευσης ως προς το Kυπριακό πρόβλημα, είπε πως αυτή μπορεί να βοηθήσει στον “εμβολιασμό” των προκαταλήψεων μεταξύ των νέων για το ζήτημα. Κι ενώ η ερώτηση ήταν πολύ συγκεκριμένα στοχευμένη, ο ίδιος έθιξε νωπά και αόριστα το θέμα ενός γενικευμένου πολυπολιτισμού, αποφεύγοντας βεβαίως να κάνει την όποια αναφορά περί τουρκικής κατοχής, λέγοντας πως τα παιδιά μαζί με τη δική τους ταυτότητα, αλλά και με σεβασμό προς άλλους ανθρώπους με διαφορετικό εθνοτικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο, μπορούν να κατανοήσουν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα. Συμπλήρωσε επίσης πως σκοπός είναι να αρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τα παιδιά, για να τους επισημανθούν τα οφέλη της συνεργασίας, ώστε να μπορούν να μάθουν να δέχονται και πως θα ήταν ευτυχής αν έβλεπε τελικά μια συνεργασία μεταξύ των νέων των δύο κοινοτήτων.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως το πρόβλημα της Κύπρου είναι ότι υπάρχουν οι σημερινοί περιορισμοί στην επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων Κυπρίων και Τούρκων, δηλώνοντας ότι αυτό το γεγονός δημιουργεί αρνητικά στερεότυπα και προκαταλήψεις, που δεν βοηθούν. Και ότι γενικά όλη αυτή η προκατάληψη, η οποία έχει οδηγήσει σε ανασφάλεια έχει καταστεί ο περιοριστικός παράγοντας για πιθανές λύσεις. Δεν παρέλειψε να επισημάνει βέβαια, πως σε κάποιες περιοχές έχει ήδη προχωρήσει κάποια συνεργασία, μεταξύ εκπαιδευτικών και νεολαίας και ότι αυτό είναι πολύ ευχάριστο, διότι η εν λόγω συνεργασία, θα συμβάλλει σημαντικά στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό.

Οι ΜΚΟ και οι άλλοι

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δε που εργάζονται σε αυτόν ακριβώς τον τομέα (ΜΚΟ), έχουν καθιερώσει την προαναφερόμενη συνεργασία και παρέχουν την ευκαιρία σε νέους να προωθήσουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες μέσω της εκπαίδευσης. Η εξάλειψη των προκαταλήψεων μέσω της εργασίας περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση, θα δώσει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες, οπότε και το υπουργείο σχεδιάζει να βελτιώσει την παροχή και τη συνεργασία στη βάση αυτή. Πρόσθεσε επίσης ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες μπορούν να γίνουν από κοινού, ώστε να διαφανεί πως μπορούμε να έχουμε μια αρμονική συνεργασία προς όφελος όλων των Κυπρίων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για ενοποίηση της χώρας. Η προσδοκία και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές μπορεί να επιτευχθεί, είπε.

Η μεθοδευμένη εκπαιδευτική τουρκοποίηση βαίνει καλώς

Στη συνέχεια, σε ζήτηση για περαιτέρω ανάλυση σχετικά με το πως θα επιτευχθεί αυτό το κοινό μέλλον στον τόπο και η σωστή κατανόηση μεταξύ των νέων πολιτών, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα ως προς την αναγέννηση του προγράμματος σπουδών και τις καινοτομίες που αφορούν στην τουρκική κατηγορία. Πιο ειδικά, θέματα όπως η ανανέωση του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών και των υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης, απασχολούν το υπουργείο, το οποίο μελετά περαιτέρω τρόπους αξιολόγησης και μεθόδους ώστε το πρόγραμμα σπουδών να εκφράζει τις καθημερινές ανάγκες και να εναρμονίζεται με την πραγματικότητα, δήλωσε ο υπουργός. Ορισμένα από τα σχετικά αυτά μέτρα μεταρρύθμισης στο πρόγραμμα σπουδών, σχετίζονται με τη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι άνθρωποι επικοινωνούν με την Γλώσσα, εκφράζουν την πίστη τους μέσω αυτής, μπορούν να περιγράφουν τον πολιτισμό τους και υποβοηθούνται στο να κατανοήσουν το συναίσθημα. Ζωντανό παράδειγμα δε 41 χρόνια μετά η περίπτωση της χώρας μας, γεγονός που ισχύει και στις δύο “Κοινότητες”. Έτσι λοιπόν, τόνισε, πως για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον, θα πρέπει να τεθεί από κοινού ως βασικός παράγοντας για ένα κοινό μέλλον στην Κύπρο η άποψη ότι, οι Κύπριοι πρέπει να μιλούν και τις δύο γλώσσες. Οι Τουρκο”κύπριοι” πρέπει να προχωρήσουν στην εκμάθηση της ελληνικής Γλώσσας και οι Ελληνοκύπριοι της τουρκικής. Πρόσθεσε επίσης πως ήδη 41 κρατικά ιδρύματα παρέχουν δωρεάν μαθήματα τουρκικής γλώσσας, για τα οποία σχετικές πληροφορίες μπορούν να δοθούν σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων.

Στη συνέχεια ο κ. Καδής, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι μαθήματα τουρκικής Γλώσσας προσφέρονται επιπλέον και ως μαθήματα επιλογής στο Γυμνάσιο, όπου μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στα μαθήματα της τουρκικής Γλώσσας, τέσσερις ώρες την εβδομάδα, εάν το επιθυμούν. Τέλος αναφερόμενος στο γεγονός του ότι, επειδή για τους Τουρκο”κύπριους” η τουρκική είναι σαφώς η μητρική τους Γλώσσα, υπέδειξε ότι αυτή ήδη διδάσκεται, παραδείγματος χάριν, στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου στη Λεμεσό όπως και στο Λύκειο, όπου επισκέπτονται δύο Τουρκο”κύπριοι” εκπαιδευτικοί οι οποίοι αξιοποιούνται για να διδάξουν στους εκεί τουρκόφωνους μαθητές τη μητρική τους Γλώσσα.

Εν ονόματι της επιλεκτικής λήθης

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με την λεγόμενη “κουλτούρα της ειρήνης” η οποία φημολογείται πως θα συμπεριλαμβάνεται στο φετινό αναλυτικό πρόγραμμα, ως θέμα κατάρτισης, είπε πως ένας από τους γενικούς στόχους του σύγχρονου προγράμματος σπουδών, είναι η επίτευξη της δυνατότητας οι νέοι να είναι σε θέση να συνεργάζονται με ανθρώπους που έχουν διαφορετικό υπόβαθρο, ιδίως με αυτούς με τους οποίους είναι συνδεδεμένοι και εν γένει να καλλιεργήσουν ανεκτικούς και δημοκρατικούς πολίτες σε μια πλουραλιστική κοινωνία.

Εξηγώντας ότι κάθε χρόνο υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι στην εκπαίδευση, ο κ. Καδής ανέφερε ότι στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης του τρέχοντος έτους, το Συμβούλιο της Ευρώπης ψήφισε και όρισε ως στόχο τη καμπάνια «Όχι στη ρητορική μίσους», συμπληρώνοντας πως όλα δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να θέσουν μία σημαντική βάση, με στόχο την προώθηση ενός “πολιτισμού της ειρήνης”, δίνοντας άμεσα μια νέα ώθηση στα υφιστάμενα προγράμματα, αλλά και το έναυσμα στα παιδιά για έναρξη νέων δραστηριοτήτων και παροχή πόρων για τη δημιουργία αυτών, στους εκπαιδευτικούς.

Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι, κατά την εφαρμογή των “αντιρατσιστικών” πολιτικών της Ε.Ε. τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως, την προαναφερθείσα κουλτούρα της ειρήνης, αυτή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και το δικαίωμα των πολιτών στην εκπαίδευση, βρίσκει αντίκρισμα η διαπολιτισμική εκπεφρασμένη βούλησή μας για να βοηθηθεί η προώθηση της εκπαίδευσης, προσβλέποντας και ελπίζοντας πως μέσω της ειρήνης στην εκπαίδευση θα εξασφαλισθεί η εγκαθίδρυση του μέλλοντος της ενωμένης χώρας μας.

Ο ραγιαδισμός καμουφλαρισμένος ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σε μια ακόμη ερώτηση “παγίδα” όπου η δημοσιογράφος θέλησε να μάθει επιπλέον κατά πόσο η Εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης” μεταξύ των δύο “Κοινοτήτων”, κι αν ναι, ποια θα ήταν η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να επιτευχθεί αυτό, ο υπουργός α-Παιδείας ήταν επίσης λαλίστατος, δηλώνοντας πως βεβαίως και μπορεί να είναι συμπληρωματικός ο ρόλος της εκπαίδευσης στο ζήτημα της Κύπρου, με σκοπό να διδάξει στους νέους πώς να ζουν σε μια ανεξάρτητη μα ενωμένη συνεργασία ανθρώπων εντός της χώρας. Κι αυτή θα πρέπει να λειτουργεί σωστά, ώστε Έλληνες, Τουρκο”κύπριοι”, Αρμένιοι, Μαρωνίτες, Καθολικοί αλλά και άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο, να μπορούν να ζήσουν μαζί με αμοιβαιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ποιότητα της εκπαίδευσης ως προεπιλογή, ναι, αποτελεί “Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”, όπως συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης την πεποίθηση ότι μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και με τις λοιπές αμοιβαίες κινήσεις που μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να δημιουργηθεί μια υπεραξία, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μπορέσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη προς την τουρκική κοινωνία. Το ζητούμενο, να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον εξίσου και να είναι εφικτό να σταθούν περισσότερο στο θέμα του αμοιβαίου σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς, διότι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει προς τα εμπρός, ανακαλύπτοντας πολιτιστικά στοιχεία από κοινού. Μέσω της Πολιτιστικής Ιστορίας και της Λογοτεχνίας λοιπόν, θα μπορούν να αξιολογήσουν νέες προσεγγίσεις στη μάθηση και τη διδασκαλία της γλώσσας του άλλου, επεσήμανε.

Σχολικές εκδρομές αλέ λετούρ κι άλλα ωραία

Επιπροσθέτως ο κ. Καδής τόνισε ότι Τουρκο”κύπριοι” και Ελληνοκύπριοι, σε πολιτικό επίπεδο, θα μπορούσαν να ενθαρρυνθούν και μέσω δραστηριοτήτων των φοιτητών και σπουδαστών με μεικτούς αγώνες, με τη συμμετοχή του εθελοντισμού, κάτι που θα πρέπει να προωθηθεί συνολικά, μέσω της κοινής δράσης για τη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας. Στο σημείο αυτό ανέφερε πως και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στην “Κοινότητα”, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για αυτού του είδους την δραστηριότητα, όπως επίσης κι ότι άλλος ένας τομέας είναι αυτός της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με δασκάλους που θέλουν να βελτιώσουν την εκπαίδευση για την υγεία (διατροφή, άσκηση) οπότε η μεταξύ τους συνεργασία σε διάφορους τομείς, θα ήταν μια ιδέα, όπως είπε.

Εν κατακλείδι, και στις δύο “Κοινότητες”, μαθητές και καθηγητές πρέπει να έρθουν πιο κοντά σε μεταξύ τους συνεργασία με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. η άποψη που παρουσίασαν Κύπριοι νέοι, για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε Τουρκο”κύπριοι” και Έλληνες φοιτητές να παίξουν διασκευές και να δημιουργήσουν ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος (φωτογραφία, θέατρο), που θα αναφέρονται ως συν-εκπαιδευτικές εκδρομές και επισκέψεις.

Επαγγελματική ανέλιξη τάζει ο υπουργός στο διδακτικό προσωπικό του κατοχικού καθεστώτος

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου είναι αυτό που επιδιώκουν οι …”φιλήσυχοι” γειτόνοι μας, αφού με σχετική ερώτηση ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για το πως μπορεί να προσδιοριστούν, επαγγελματική εξέλιξη και επαφές που να παρέχουν ευκαιρίες. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός ερωτήθη, για το τι μπορεί να γίνει με το θέμα όσον αφορά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών εν σχέσει με τη συνεργασία τους με τις ΜΚΟ, και κατά πόσο αυτές ανησυχούν για τον εντοπισμό αμοιβαίου ενδιαφέροντος για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να επιτευχθούν (τα αυτονόητα), ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης και εποικοδομητικές επαφές. Η απάντηση που εδόθη ήταν πως, η παροχή ευκαιριών στους εκπαιδευτικούς είναι η αρχή για περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση, λέγοντας πως, οι καθηγητές πρέπει να ηγηθούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συνεργασία της κοινωνίας μας για να έρθει μια νέα εποχή, όπου μια νέα γενιά θα ζει με ειρήνη και ευημερία, σε ένα κοινό σπίτι στην Κύπρο.

Στο ερώτημα για το πως μπορούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της κάθε “Κοινότητας”, μαθητές και καθηγητές, να έρθουν πιο κοντά για να μπορέσουν να εργαστούν συλλογικά, αναζητώντας και κάποιες πληροφορίες τεχνογνωσίας εξ ημών, ο κ. Καδής, απάντησε προτείνοντας, με το να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό δίκτυο εκπαιδευτικών σε αυτό το πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις ανάγκες των μαθητών τους.

Απεριόριστη πρόσβαση για τα τουρκόπουλα στις ελεύθερες περιοχές

Τέλος, σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο προβλέπεται να υπάρξουν επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία του Βορρά, εντός περιοχών του Νότιου τμήματος, o υπουργός Παιδείας μας, απάντησε με έκδηλη αυτοπεποίθηση πως για … τη χώρα του, είναι απεριόριστη η πρόσβαση σε όλους τους Κυπρίους και τόνισε πως βλέπει μόνο οφέλη, από αυτό. Τα σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε, είναι ανοικτά για όλους τους Κυπρίους. Φυσικά οι Έλληνες και οι Τουρκο”κύπριοι” εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές, μπορούν να οργανώσουν δραστηριότητες που να έχουν νόημα και που να δύνανται να τους φέρουν μαζί, και είναι μέρος της ευθύνης των εκπαιδευτικών αυτό. Μπορούν να αξιολογηθούν επίσης κι άλλοι πολλοί δημιουργικοί τρόποι όπου δάσκαλοι και οι μαθητές θα φέρουν σε επαφή τις δύο “Κοινότητες”. Ερευνώνται ήδη κάποια σημεία της περιοχής, όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων, που μπορεί να παρέχει έναν κατάλληλο χώρο για τέτοιες συναντήσεις, διευκρίνησε κλείνοντας.

Αρχική πηγή: www.kibrisgazetesi.com

Aπόδοση: Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν γνωρίζαμε και την άποψη του ψευδοϋπουργού παιδείας των κατεχομένων, μέσω μιας ανάλογης συνέντευξης εφ’ όλης της ύλης, για να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος. Κατόπιν σύντομου απολογισμού, μια ρήση ενός ειδεχθούς μισέλληνα επανέρχεται μόνο στο μυαλό και αυτή επιβεβαιώνεται δυστυχώς πάντα με τον πιο παράδοξο τρόπο. Το προμελετημένο σχέδιο αφανισμού μας προχωρά με αμείωτους ρυθμούς και είναι πραγματικά αμφίβολο πόσοι είναι αυτοί που προτίθενται να προβάλλουν αντίσταση μέχρι τέλους …

«Οι Έλληνες είναι ένα έθνος πολύ δύσκολο να το τιθασεύσεις. Έτσι, θα πρέπει να χτυπήσουμε βαθιά, στις πολιτιστικές τους ρίζες. Ίσως μετά να είναι πιο προσεκτικοί. Εννοώ, να επιτεθούμε στη γλώσσα τους, στη θρησκεία τους, στα διανοητικά και ιστορικά αποθέματά τους. Θα πρέπει να εξαφανίσουμε κάθε δυνατότητα εξέλιξής τους, διάκρισης και επικράτησής τους, έτσι ώστε να μη μας ενοχλούν στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που είναι μία νευραλγική περιοχή, στρατηγικής σημασίας για τις Η.Π.Α.» – (Χένρυ Κίσινγκερ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. επί προεδρίας Νίξον).

Τα σχόλια και οι προβληματισμοί αφήνονται στην κρίση σας.