Την έκδοση ισλαμικού ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια προσπάθεια προσέλκυσης ισλαμικών επενδυτικών ταμείων, πρότεινε ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων, CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης.

Σε παρουσίασή στην εκδήλωση του CIFA, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Άγγελος Γρηγοριάδης ζήτησε από τον Νίκο Ανανστασιάδη όπως η Κυβέρνηση αναλογιστεί το ενδεχόμενο έκδοσης ισλαμικού ομολόγου (σιουκούκ), στο πρότυπο της Βρετανίας, η οποία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που προέβη σε δανεισμό, εκδίδοντας πενταετές ισλαμικό ομόλογο, ενώ το ίδιο σχεδιάζει να πράξει και το Λουξεμβούργο.

Ένα ποσό €100 εκατομμυρίων θα ήταν αρκετό και θα μπορούσε να προσελκύσει ισλαμικά ταμεία, διευκρίνησε ο πρόεδρος του CIFA.

Παράλληλα, ο Άγγελος Γρηγοριάδης επεσήμανε πως η Κύπρος θα μπορούσε να εισέλθει στην αγορά των ισλαμικών επενδυτικών ταμείων.

“Η Κύπρος λόγω της εγγύτητάς της στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να εισέλθει σ` αυτή την αγορά, όπως έχουν κάνει η Βρετανία και η Ιρλανδία, ενώ αυτό επιχειρεί να κάνει η Μάλτα, προβάλλοντας τον εαυτό τους ως ισλαμικά χρηματοοικονομικά κέντρα”, είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, σε σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος διατέλεσε ιδρυτικό μέλος του CIFA, διατύπωσε την έντονη πεποίθησή του ότι η βιομηχανία των συλλογικών επενδυτικών ταμείων έχει την προοπτική να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για ανάπτυξη.

Ο Πρόεδρος του CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, είπε η Κύπρος εισήλθε σε περίοδο σταθερότητας και εξυγίανσης ψάχνοντας ταυτόχρονα νέες πηγές ανάπτυξης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, πρόσθεσε.

Συνετό θα ήταν να μην παραγκωνίζονται οι ιστορικές καταβολές του Έθνους μας για χάρην μίας δήθεν οικονομικής ανάπτυξης, αλλά να εξευρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι, ούτως ώστε η κυπριακή οικονομία να επανέλθει στην αρχική της ευρωστία, απεγκλωβισμένη.