Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές και ένα ικανό ποσοστό ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει ή τι θα ψηφίσει. Ο γράφων, ο οποίος διαπνέεται από τα δημοκρατικά ιδεώδη, πιστεύει ακράδαντα ότι αποτελεί ηθικό καθήκον του κάθε πολίτη να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.

Με το άρθρο αυτό, ο γράφων θέλει να παραθέσει κάποιες απόψεις, προκειμένου ο κάθε πολίτης να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα παρά τη δυσαρέσκειά του για τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της ταλαίπωρής μας πατρίδας.

Είναι δυνατόν οι δυσαρεστημένοι πολίτες να υποβάλουν στον εαυτό τους ένα ερωτηματολόγιο περί του τι θέλουν από τους επόμενους αντιπροσώπους του λαού στο κοινοβούλιο και να ψηφίσουν ανάλογα. Κατά την άποψή μου, το εν λόγω ερωτηματολόγιο θα μπορούσε ανάμεσα σε άλλες θέσεις να περιλαμβάνει και τις ακόλουθες:

1. Δεν ψηφίζω κόμμα που έχει δεχθεί χρηματοδοτήσεις από ύποπτου ρόλου εταιρείες ή άτομα που έχουν συμβάλει στην καταστροφή της κυπριακής οικονομίας.

2. Δεν ψηφίζω κόμμα που υποτιμά τη λαϊκή λογική, ιδιαίτερα αυτά που υποστηρίζουν τη μείωση της στρατιωτικής θητείας προβάλλοντας το γελοίο δικαιολογητικό ότι η ΕΦ θα γίνει πιο ισχυρή.

3. Δεν ψηφίζω υποψήφιους που αλλάζουν θέσεις επιπόλαια, αναλόγως με το ποιο κοινό έχουν ενώπιόν τους.

4. Δεν ψηφίζω κόμμα που στελέχη και πολιτικοί του έχουν στείλει λεφτά στο εξωτερικό ή τους έχουν χαριστεί δάνεια και τόκοι από τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

5. Δεν ψηφίζω κόμμα που υποκριτικά δεν έχει προωθήσει σχέδια νόμου για ψήφιση που να αφορούν θέματα διαφάνειας, ποινικές διώξεις σε εγκλήματα λευκού κολάρου και όχι μόνον.

6. Δεν ψηφίζω κόμμα που δεν ψηφίζει νόμους για μειώσεις δανειστικών επιτοκίων ή κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του υποκρινόμενο, προβάλλοντας γελοίες δικαιολογίες και υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού.

7. Δεν ψηφίζω τα μεγάλα κόμματα που την εσχάτη άλλαξαν το εκλογικό μέτρο και εκβιαστικά υποχρεώνουν τους καναλάρχες και όλα τα ΜΜΕ να μην προβάλλουν τις θέσεις των μικρών κομμάτων, τα οποία δεν θέλουν να μπουν στο κοινοβούλιο, προκειμένου να προωθούν τα άνομα σχέδιά τους στο Κυπριακό και στην οικονομία.

8. Δεν ψηφίζω υποψήφιους με επιθετικό και υβριστικό λόγο, που έχουν κατεβάσει το επίπεδο του κοινοβουλίου σε επίπεδο πεζοδρομίου. Αυτοί είναι για άλλου επιπέδου θέσεις.

9. Δεν ψηφίζω βουλευτές που δεν σέβονται τους νόμους, που θεσμοθετούν και καπνίζουν στην αίθουσα συνεδριάσεως της βουλής ή παραβιάζουν τον ΚΟΚ καθιστάμενοι δημόσιοι κίνδυνοι για τους συμπολίτες τους.

10. Δεν ψηφίζω υποψήφιους που δίνουν υποσχέσεις για εξεύρεση εργασίας ή άλλα ανταλλάγματα παρόμοιας φύσεως, γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο προωθούμε το ρουσφέτι και την ευνοιοκρατία.

11. Ψηφίζω υποψήφιους νέους σε ηλικία, με ισχυρή προσωπικότητα, όχι φανατισμένους και δηλητηριασμένους από κομματικές αγκυλώσεις. Οι μεγάλοι σε ηλικία υποψήφιοι βουλευτές έχουν βρώμικη τη φωλιά τους με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, τη φούσκα των ακινήτων, το σκάνδαλο των τραπεζών κτλ.

12. Ψηφίζω υποψήφιους βουλευτές με ήθος, αρχές και που έχουν δώσει δείγματα γραφής στην εργασία τους και όχι άεργους, εξ επαγγέλματος πολιτικούς που θέλουν να κάνουν «αρπαχτές» εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους στο κοινοβούλιο.

13. Ψηφίζω υποψήφιους που δεν χρηματοδοτούνται και δεν προωθούνται από οργανισμούς, εταιρείες και πρόσωπα με ύποπτες δραστηριότητες και που στο μέλλον θα εκπληρώσουν τα ανταλλάγματα σ’ αυτούς που τους υποστήριξαν (προσοχή στα μεγάλα και πολυέξοδα εκλογικά κέντρα σε θέσεις-κλειδιά).

Επιτέλους, πρέπει πριν καταθέσουμε την ψήφο μας, να το σκεφτούμε καλά, για να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και μετά να μεμφόμαστε άλλους. Η Κύπρος είναι δυνατόν να αλλάξει με νέους σε ηλικία ανθρώπους στο κοινοβούλιο, οι οποίοι να εργάζονται για το καλό της πατρίδας, χωρίς τις παρωχημένων εποχών διεφθαρμένες ραδιουργίες των κομματικών μαγειρείων και την ποδηγέτηση του κεφαλαίου.

Αντρέας ΛοΐζουΣχης ε.α 

(Αρθρο από την Εφημερίδα Ένωσις)