Έως τον 7ο αιώνα οι Χριστιανοί αποτελούσαν την πλειοψηφία των κατοίκων των περιοχών της σημερινής Συρίας και του Ιράκ, η δε Αραμαϊκή ήταν η ευρύτερη ομιλούμενη γλώσσα. Μετά τον 7ο αιώνα και την εξάπλωση της μουσουλμανικής θρησκείας η Αραμαϊκή σταδιακά αντικαταστάθηκε από την Αραβική γλώσσα, αλλά στην περιοχή παρέμεινε μεγάλος αριθμός πληθυσμού που ασπάζονταν τον Χριστιανισμό ως θρησκεία.

Η Αραμαϊκή παραμένει έως σήμερα η γλώσσα των χριστιανικών εκκλησιών της περιοχής Συρίας και Ιράκ. Αυτή την εποχή στο Ιράκ και την Συρία παρ’ όλους τους διωγμούς και τις αντιξοότητες εξακολουθούν να υφίστανται οι εκκλησίες: Το Πατριαρχείο της Βαβυλώνας της Χαλδαϊκής-Καθολικής Εκκλησίας, η Εκκλησία των Νεστοριανών (Ασσύριοι), η Συριακή-Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας, η Συριακή-Καθολική Εκκλησία, η Αρμενική-Αποστολική Εκκλησία και η Αρμενική-Καθολική Εκκλησία.

Στο διάβα των αιώνων οι Χριστιανοί της Συρίας και του Ιράκ υπέστησαν διώξεις, θηριωδίες, αδικίες από τους μουσουλμάνους, κυρίως από τους σουνίτες. Μετά την εισβολή όμως των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 και την πυροδότηση εθνοτικών- θρησκευτικών διενέξεων και την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους, ο χριστιανικός πληθυσμός που έως εκείνη την εποχή ανήρχετο σε πολλά εκατομμύρια άρχισε να μειώνεται δραματικά. Έτσι από το 2003 και μετά οι Χριστιανοί της Συρίας και του Ιράκ λόγω των απελάσεων, διωγμών και σφαγών έφτασαν σήμερα να ανέρχονται σε εκατό χιλιάδες περίπου. Ιδιαίτερα στην Συρία η χριστιανική κοινότητα που είχε ρίζες 2.000 ετών και σύμφωνα με την παράδοση ήταν αποτέλεσμα του ιεραποστολικού έργου του Παύλου υπέστη βαρύτατο πλήγμα.

Έως το 2011 που ξεκίνησε ο συμμοριτοπόλεμος στην Συρία, οι Χριστιανοί αποτελούσαν το 10% του πληθυσμού της χώρας, το δε καθεστώς Μπάαθ του Άσαντ και το Σύνταγμα της Συρίας εγγυώνται ως σήμερα την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης και την προστασία των Χριστιανών. Από το 2011 και μετά οι Χριστιανοί της Συρίας που ανήκουν στα δόγματα της Συριακής-Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, στην Εκκλησία των Μαρονιτών, στην Ελληνοκαθολική Εκκλησία κ.α. έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων, απαγωγών, σφαγών από τους τζιχαντιστές.

Οι ΗΠΑ και οι πρόθυμοι σύμμαχοι τους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που είναι εξ αντικειμένου υπεύθυνες για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την δημιουργία του Χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν προσφέρει καμία βοήθεια ή έχουν συμπαρασταθεί με οποιοδήποτε τρόπο στους διωκόμενους Χριστιανούς. Τουναντίον έκαναν ότι μπορούσαν για να επιταχυνθεί ο αφανισμός τους, χρηματοδοτώντας, εξοπλίζοντας και εκπαιδεύοντας τους κανίβαλους ισλαμοτρομοκράτες.

Η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ είναι υπεύθυνη για τον αφανισμό, την εξολόθρευση των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, όπως εξ άλλου είναι υπεύθυνη για τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών που εισβάλλουν στην Ευρώπη.

Γ. Λιναρδής